Ικανοποίηση στο δήμο Νισύρου για τις εξελίξεις στα Λουτρά

Ικανοποίηση στο δήμο Νισύρου για τις εξελίξεις στα Λουτρά

Ικανοποίηση στο δήμο Νισύρου για τις εξελίξεις στα Λουτρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 715 ΦΟΡΕΣ

Από το δήμο Νισύρου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Στις 17/10/2016, μετά από συνεδρίαση της Διυπουργικής επιτροπής συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, αποτελούμενη από τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κύριο Γεώργιο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, με προοδεύοντα τον κ. Σταθάκη, και παρόντος του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικολάου Ματζούφα, αποφάσισε την ένταξη του έργου  «Ανακαίνιση, επέκταση, αναβάθμιση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των δημοτικών λουτρών Νισύρου».

Ο Δήμος Νισύρου ευχαριστεί θερμά όλους τους Υπουργούς, καθώς και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΙΤ, για την καθοριστικής σημασίας συμβολή τους στην επιτυχία του πρώτου βήματος στην υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού για την Νίσυρο έργου. 

Αντικείμενο του ΣΔΙΤ είναι η μελέτη, η χρηματοδότηση, η ανακαίνιση και η ανακατασκευή, η συντήρηση, η λειτουργία και η εκμετάλλευση των υποδομών των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονου θερμαλιστικού - υδροθεραπευτικού κέντρου και ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει τουριστικές εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων και θα παρέχει υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Οι ζητούμενες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

α) τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ξενοδοχειακών και υδροθεραπευτικών εγκαταστάσεων,

β) τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, τη δημιουργία μονοπατιών περιπάτου κ.λπ., με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος (φυσική βλάστηση, ρυάκια, πηγές), και

γ) την αναβάθμιση των έργων υποδομής.

Το κέντρο θερμαλισμού και υδροθεραπείας περιλαμβάνει:

α. τμήμα ιαματικών θεραπειών με υδροθεραπεία-υδρομασάζ, εισπνοθεραπεία, κολυμβητικές δεξαμενές (εσωτερικές και εξωτερικές), φυσιοθεραπεία-κινησιοθεραπεία και πηλοθεραπεία.

β. τμήμα αναζωογόνησης-χαλάρωσης-ευεξίας με τμήμα fitness, αισθητικής, κ.λπ., και

γ. άλλα συναφή συμπληρωματικά και νεωτεριστικά τμήματα.

Τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά αποτελούν μέρος της νεότερης ιστορίας της Νισύρου μαζί με τα Ιαματικά Λουτρά του Παντελίδη στον οικισμό των Πάλων.

Αφορμή για τη δημιουργία των Ιαματικών λουτρών στο σημείο που υπάρχουν σήμερα υπήρξε η θεραπεία του Νισύριου Νικόλαου Αποστολίδη το 1870 από  από εκτεταμένο δερματικό νόσημα μετά από την προτροπή του γιατρού του στην Κωνσταντινούπολη να σκάψει σε σημείο της παραλίας, όπου αναβλύζει ζεστό νερό και μ’ αυτό να λούζει τα σημεία του σώματός του, που είχαν προσβληθεί.

Η θεμελίωση του πρώτου κτιρίου έγινε το 1885 για να ακολουθήσουν νέες πτέρυγες το 1907 και το 1914 χρηματοδοτούμενα από τον Νισύρικο Σύλλογο της Αμερικής «ΠΟΡΦΥΡΊΣ». Το συγκρότημα των Ιαματικών Λουτρών αποτελείτο από τρεις πτέρυγες, την Πρώτη θέση ή Αριστοκρατικά και τη Δεύτερη θέση, επιπλωμένες και τις δυο, και την Τρίτη θέση, που διέθετε μόνο κρεβάτια, χωρίς κλινοστρωμνή και διατίθετο σε χαμηλές τιμές, σε απόρους και οικονομικά αδύνατους ασθενείς.

Το κτηριακό συγκρότημα διέθετε συνολικά 97 δωμάτια, 31 στην Α` θέση, 40 στη Β` θέση και 26 στη Γ` θέση και 27 συνολικά λουτήρες.

Λαμπρό στην εμφάνιση και επιβλητικό στην αρχιτεκτονική του μορφή, το κτηριακό συγκρότημα των Λουτρών, χαρακτηριζόταν από τους επισκέπτες του ως «στολίδι του Αιγαίου».

Με την έναρξη της λειτουργίας του, η Νίσυρος αναδεικνυόταν ως ένα σύγχρονο, για τα μέτρα της εποχής, υδροθεραπευτήριο, με πυκνή κίνηση επισκεπτών, κάθε καλοκαίρι, με πυκνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, με τόνωση της τοπικής αγοράς, με απασχόληση εργατικών χεριών, με οικονομική άνθιση και με τους Νισυρίους να νιώθουν περήφανοι και να καυχώνται γι’ αυτό το λαμπρό απόκτημα, που από εδώ κι εμπρός θα κοσμούσε το νησί τους.

Αλλά και η Δωδεκάνησος αποκτούσε μια λουτρόπολη, με την οποία έμπαιναν οι βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, σε εποχές που η ιδέα του τουρισμού βρισκόταν ακόμα σε νηπιακή μορφή.

Τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια τα Λουτρά βρίσκονται υπό κατάρευση με λειτουργία μόνο της μιάς πτέρυγας αλλά με απούσα την παλλιά αίγλη που είχαν.

Η ευόδωση των προσπαθειών για την ανακαίνιση τους θα ξαναβάλει τη Νίσυρο στον χάρτη των λουτροπόλεων, θα αλλάξει την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού και θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη τοης Νισύρου με στόχο την καλύτερη διαβίωση των κατοίκων της».

Διαβάστε ακόμη

Αποτροπιασμός Νικητιάδη στη Βουλή για τα όσα ακούγονται για το μουσείο στη Νίσυρο

Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα