Νέα επαναστατική μέθοδος facelift και ανόρθωσης λαιμού

Γράφει ο Αθανάσιος Σκούρας
Πλαστικός Χειρουργός

 

Τι είναι αυτή η μέθοδος και σε τι διαφέρει από τις παλαιότερες;

Πρόκειται για μια επαναστατική χειρουργική μέθοδο που πρωτοεφαρμόστηκε πριν από 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη και πλέον εφαρμόζεται και στην κλινική μας. Ονομάζεται «Platysma Window» (παράθυρο στο πλάτυσμα). Το πλάτυσμα είναι ο μυς του λαιμού και επηρεάζεται πολύ έντονα από τη διαδικασία της γήρανσης. Με το πέρασμα του χρόνου, δηλαδή, χαλαρώνει και ο μυς του λαιμού, όχι μόνο το δέρμα. Άρα και εμείς, όταν ανορθώνουμε το λαιμό, ανορθώνουμε και το υποκείμενο μυικό σύστημα , όχι μόνο το δέρμα, για να έχουμε ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Γιατί θεωρείται καινοτόμα;

Η καινοτομία της τεχνικής έγκειται στο ότι «δουλεύουμε» ένα επίπεδο βαθύτερα, δηλαδή κάτω από το πλάτυσμα. Πρόκειται για μια ασφαλέστατη μέθοδο και αυτό γιατί στο ανατομικό επίπεδο κάτω από το μυ, στο οποίο χειρουργούμε, δεν υπάρχουν αγγεία ή νεύρα, επομένως ο ασθενής δεν κινδυνεύει.

Δεύτερη καινοτομία είναι ότι σε σχέση με το παρελθόν αλλάζει η φορά με την οποία ανορθώνουμε. Ενώ στο παρελθόν τραβούσαμε σε μια ευθεία προς τα πίσω, πλέον τραβούμε προς τα πίσω και πάνω, δηλαδή περιστρέφουμε. Κι αυτό γιατί οι σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι και η γήρανση στο πρόσωπο επέρχεται περιστροφικά και όχι σε μια ευθεία.

Από ποια ηλικία και έπειτα γίνεται το facelift;

Για να κάνει facelift ένας ασθενής πρέπει το πρόσωπο να έχει χαλαρώσει. Η ηλικία που ένα πρόσωπο αρχίζει να χαλαρώνει ποικίλλει, αλλά σαν μέσο όρο μπορούμε να θεωρήσουμε την ηλικία των 40. Όσο πιο πρόσφατη η χαλάρωση, τόσο το καλύτερο. Αφενός είναι πιο διακριτική η αλλαγή, αφετέρου το αποτέλεσμα πιο μακροχρόνιο γιατί οι νεανικοί ιστοί αντιδρούν καλύτερα στο χειρουργείο και διατηρούν το αποτέλεσμα περισσότερο.

Πόσο χρόνο απαιτεί η ανάρρωση;

Την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο, ο ασθενής φεύγει από την κλινική χωρίς γάζες ή επιδέσμους στο πρόσωπο και με ήπια οιδήματα. Σε μια εβδομάδα επιστρέφει στις κοινωνικές του υποχρεώσεις και μετά από 3 εβδομάδες στην άθληση. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πονά καθόλου και δεν χρειάζεται καν να λαμβάνει παυσίπονα μετεγχειρητικά.

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που το τολμούν;

Σήμερα το facelift απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν είναι προνόμιο των πλουσίων ή των ανθρώπων της τηλεόρασης. Επίσης είναι δικαίωμα και των ανδρών, γιατί ένας άνδρας σήμερα στα 55 του μπορεί να είναι έντονα δραστήριος αλλά η χαλάρωση στο λαιμό του ή οι σακούλες κάτω από τα μάτια του να τον κάνουν να δείχνει κουρασμένος και να τον αδικούν.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του facelift;

Το αποτέλεσμα διαρκεί 10-15 χρόνια , υπό την έννοια ότι 10 χρόνια μετά την επέμβαση το πρόσωπο είναι καλύτερο από ό,τι ακριβώς πριν την επέμβαση. Αυτό βέβαια ισχύει αν η επέμβαση γίνει σωστά, αν ανορθώσουμε και σε βάθος και όχι μόνο το δέρμα.