Ομιλία για το βίωμα της ιθαγένειας στη Ρόδο

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ., το περιοδικό τέχνης και λόγου «Νησίδες» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Το βίωμα της ιθαγένειας ή της εντοπιότητας στην ελληνική μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ποίηση», το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.

Ομιλητής ήταν ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και ποιητής, ο οποίος παρουσίασε το στοιχείο της ιθαγένειας στο έργο των ποιητών Ντίνου Χριστιανόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Μιχάλη Γκανά, Πρόδρομου Μάρκογλου, Μάρκου Μέσκου, και Μανόλη Πρατικάκη.

Την ανάγνωση αντιπροσωπευτικών ποιημάτων ως προς το θέμα της ιθαγένειας ανέλαβαν ο ποιητής και εκπαιδευτικός Πάνος Δρακόπουλος και ο μεταφραστής λογοτεχνίας και δημοσιογράφος Αυγουστίνος Τσιριμώκος, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε είχε το στέλεχος του Δ.Κ.ΣΜ.Ρ. Αργύρης Κόσκορος.

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, με την ξεχωριστή ομιλία του απόδειξε για ακόμη μία φορά τη βαθιά του κατάρτιση σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και την ικανότητά του να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών του και να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του.
Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτέλεσε και η ανάγνωση χαρακτηριστικών ποιημάτων, τα οποία αναλύθηκαν στην πορεία από τον ίδιο τον ομιλητή προσδίδοντας στην εκδήλωση το απαραίτητο στοιχείο της άμεσης επαφής του κοινού με το έργο των ποιητών.

Την επιτυχία της εκδήλωσης απέδειξε η ανταπόκριση του κοινού, το οποίο μετά το πέρας της ομιλίας έθεσε τις δικές του ερωτήσεις στον ομιλητή, δημιουργώντας έναν πολύ ενδιαφέροντα και ουσιαστικό διάλογο που ήρθε να συμπληρώσει τα όσα σημαντικά ειπώθηκαν προηγουμένως.
Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά παρουσιάσεων με θέμα τη νεοελληνική λογοτεχνία, που ξεκίνησε το Μάιο του 2016 ως καρπός της συνεργασίας μεταξύ του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., του περιοδικού «Νησίδες» και του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου. Η πρώτη παρουσίαση είχε τίτλο «Νάσος Βαγενάς - Μανόλης Πρατικάκης, συνομιλώντας με δύο σύγχρονους ποιητές για τη φύση και την ιστορία στο έργο τους».

Αυτή ήταν η δεύτερη παρουσίαση της συγκεκριμένης σειράς, καθώς και η δεύτερη φορά που ο καθηγητής Ευριπίδης Γαραντούδης συνεργάστηκε με το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. και διέμεινε στον ξενώνα του. Με την ευκαιρία μάλιστα της διαμονής του στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. σεμινάριο με θέμα «Νεότερη Ελληνική Ποίηση και Δημιουργική Γραφή», συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε δύο συναντήσεις.

Σ’ αυτό το σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι τεχνοτροπίες και οι βασικές μορφές που κατά καιρούς εμφανίστηκαν στη νεοελληνική ποίηση, πλαισιωμένες από το ιστορικό και θεωρητικό τους υπόβαθρο.
Μ’ αυτόν τον τρόπο το σεμινάριο λειτούργησε ως ένας χρήσιμος οδηγός για όσους ασχολούνται με τη δημιουργία ποιητικού λόγου και είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν.