Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξεκινά την διαδικασία πιστοποίησης του μελιού Καλύμνου

Ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων της Καλύμνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δρομολογεί την διαδικασία πιστοποίησης του μελιού Καλύμνου, ενός εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως διατροφικός θησαυρός.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας η οποία συνεδρίασε την Δευτέρα υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, παρόντος του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ομόφωνα ενέκρινε την ανάθεση μελέτης  για την ένταξη του μελιού Καλύμνου σε καθεστώς προστασίας (Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης).

Με την απόφαση αυτή, υλοποιείται η δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη προς τους μελισσοκόμους της Καλύμνου,  κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, με στόχο  την ανάδειξη του καλύμνικου μελιού,  προκειμένου να δοθεί  ώθηση σε ένα ανερχόμενο κλάδο παραγωγών στην Κάλυμνο,  να αξιοποιηθεί ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού που μέχρι σήμερα δεν είχε αναδειχθεί επαρκώς  και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και κατ’ επέκταση της οικονομία της Καλύμνου, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία.

 

 

Ο κ. Ζαννετίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην υψηλή διατροφική αξία του μελιού της Καλύμνου και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της πιστοποίησης,  να διασυνδέσει τα τοπικά προϊόντα με την γαστρονομία και τον τουρισμό, με στόχο την αναγνωρισιμότητα και την διείσδυσή τους στις αγορές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Ανέφερε επίσης ότι θα ακολουθήσει η πιστοποίηση του μελιού και άλλων νησιών της Περιφέρειας.

Η έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης του μελιού Καλύμνου από την Περιφέρεια, ικανοποίησε ιδιαιτέρως τον Δήμο Καλύμνου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Κέντρο Μελισσοκομίας Δωδεκανήσου,  τους δύο Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς του νησιού και την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, που εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την περιφερειακή αρχή, που κάνει πράξη αυτό που για πολλά χρόνια αποτελούσε ζητούμενο για την καλυμνιακή κοινωνία.

Σε επιστολή του προς την Οικονομική Επιτροπή, ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλουζής αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να τονίσω την ικανοποίηση μου για το ενδιαφέρον που δείχνει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εμπράκτως -και εσείς προσωπικά από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα- για τη στήριξη και ανάδειξη του τοπικού μας μελιού, μέσα από την πιστοποίησή του, μια διαδικασία που έρχεται να ανταποκριθεί στο χρόνιο αίτημα των τοπικών μας παραγωγών αλλά βέβαια και της δημοτικής μας αρχής.

Η διαδικασία λοιπόν πιστοποίησης του μελιού της Καλύμνου, θα του δώσει την απαραίτητη «υπόσταση», ούτως ώστε να σταθεί επάξια και με την αναγκαία αξιοπιστία στις αγορές, αποκτώντας την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί και συμβάλλοντας κατ αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και κατ΄ επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού μας. 

Χαιρετίζω  τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ως ένα πρώτο βήμα προς μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή πορεία για την Κάλυμνο αλλά και την Περιφέρειά μας γενικότερα».

Παρόντες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ήταν ο Πρόεδρος Μελισσοκόμων Καλύμνου Γιάννης Γαβαλάς, ο Γεωπόνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Δωδεκανήσου Σακελλάρης Κλήμης και ως απεσταλμένη του Δημάρχου Καλύμνου Γιάννη Γαλουζή, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, Μαρία Βάλλα.

Ανακοίνωση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το ίδιο θέμα η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου αναφέρει:

Μετά από προσπάθειες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δρομολόγησε τη διαδικασία πιστοποίησης του Θυμαρίσιου Μελιού Καλύμνου, ως διατροφικός θησαυρός, εξαιτίας των σπάνιων, εξαιρετικών, πολύτιμων ιδιοτήτων, για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ΠΝΑ, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη και με την παρουσία του Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, έγινε - σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία - η σχετική ανάθεση της διαδικασίας σύνταξης φακέλου σε ανάδοχο, για την πιστοποίηση του προϊόντος.

 

 

Το πάγιο αίτημα των μελισσοπαραγωγών του νησιού, των τοπικών Συνεταιρισμών, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Δήμου Καλυμνίων, στηρίχθηκε και ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους φορείς Δωδεκανήσου που πήραν μέρος, αλλά και των Κυκλάδων, που μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παρόντες στη συνεδρίαση, ήταν ο Πρόεδρος Μελισσοκόμων Καλύμνου Γιάννης Γαβαλάς, ο Γεωπόνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Δωδεκανήσου Σακελλάρης Κλήμης και ως απεσταλμένη του Δημάρχου Καλύμνου Γιάννη Γαλουζή, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, Μαρία Βάλλα.

Σε σχετική επιστολή, ο Δήμαρχος, δήλωσε ικανοποιημένος για την επικείμενη εξέλιξη της πιστοποίησης, ευχαριστώντας την Περιφέρεια για τη δικαίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχει το μέλι Καλύμνου, γεγονός που θα δώσει την απαραίτητη «υπόσταση», ώστε να σταθεί επάξια και με την αναγκαία αξιοπιστία στις αγορές, αποκτώντας την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί.

Στην εισήγησή του, ο κ. Ζαννετίδης, αφού αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του προϊόντος λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας (έως και 100%) σε θυμάρι, τόνισε τις προσπάθειες της Περιφέρειας για δράσεις στο νησί της Καλύμνου.

 

 

Ο κ. Γαβαλάς, αιτιολόγησε την αναγκαιότητα πιστοποίησης, κάνοντας  αναφορά σε όσους, με το δικό τους τρόπο, «εξύμνησαν» το μέλι Καλύμνου (Στράβων, Πλίνιος, Οβίδιος).

Ο κ. Κλήμης, με την επιστημονική του ιδιότητα, εξήγησε  τη διαφορετικότητα, σε ότι αφορά στην ποιότητα του μελιού Καλύμνου.

Η κ. Βάλλα, αναφερόμενη στην εν γένει αγαστή  συνεργασία της Ένωσης Καλυμνίων με την Περιφέρεια, με σκοπό την ανάπτυξη της Καλύμνου, που επί σειρά δεκαετιών, ήταν νησί, αφημένο στην τύχη του από πολιτικούς και πολιτικές,  τόνισε την ικανοποίησή της, για τη συμβολή της Περιφερειακής Αρχής,  στην απόδοση αξίας, σε μία από τις αξίες της Καλύμνου.