Με ανάκληση αδειών «απειλεί» τα ελαιοτριβεία η ΔΕΥΑΡ!

Αναστάτωση προκάλεσε στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έγγραφο της ΔΕΥΑΡ, με το οποίο ανακοινώνει την απόφασή της για ανάκληση αδειών που είχαν χορηγηθεί σε ελαιοτριβεία ώστε να διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους, στις εγκαταστάσεις της.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το έγγραφο στάλθηκε από το γενικό διευθυντή της επιχείρησης Μανώλη Διακομανώλη, ο οποίος επισημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις των βιολογικών της ΔΕΥΑΡ, δεν μπορούν να δέχονται υγρά απόβλητα από ελαιοτριβεία, όπως αναφέρεται στις χορηγηθείσες από τις υπηρεσίες της περιφέρειας άδειες εγκατάστασης.

Μάλιστα όπως επισημαίνει, οι άδειες εγκατάστασης αναφέρουν ότι τα υγρά απόβλητα θα διατίθενται σε κατάλληλους αποδέκτες κατόπιν επεξεργασίας σε εδαφοδεξαμενές, χωρίς να διευκρινίζεται η έννοια «κατάλληλους» και χωρίς να ερωτηθεί η ΔΕΥΑΡ η οποία εκτιμά ότι οι εγκαταστάσεις της δεν αποτελούν τους κατάλληλους χώρους.

Ο διευθυντής της επιχείρησης πάντως επισημαίνει ότι γίνεται ανεξέλεγκτη και παράνομη μεταφορά αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία στο βιολογικό της χωρίς την άδειά της (!) όταν δεν υπάρχει φύλαξη, ενώ η απόφαση που ανακοινώθηκε με το επίμαχο έγγραφο αναφέρει τα εξής: «Η ΔΕΥΑΡ… ανακαλεί τυχόν άδειες που είχε χορηγήσει κατά το παρελθόν για ορισμένου τύπου ελαιοτριβεία, και παρακαλούμε να μη γίνει δεκτή καμία βεβαίωση αποδοχής υγρών λυμάτων ελαιοτριβείων προερχόμενη από την επιχείρησή μας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης ή λειτουργίας ΑΕΠΟ ανεξαρτήτως ημερομηνίας έκδοσης. Η διαδικασία που ξεκινάτε να αρχίσει χωρίς τη διαχρονική ανάμειξη της ΔΕΥΑΡ».

Σημειώνεται ότι το έγγραφο του διευθυντή επικαλείται και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου μέσω των οποίων ενημερώθηκε η ΔΕΥΑΡ για την προσπάθεια της περιφέρειας να εκδοθούν νόμιμες άδειες, λειτουργίας των ελαιοτριβείων, κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο.

Άναψε φωτιές!
Όπως ήταν φυσικό το έγγραφο άναψε φωτιές στην περιφέρεια, καθώς την παραμονή ακριβώς του ανοίγματος των ελαιοτριβείων δημιουργείται θέμα που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία τους.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, που είχαν συγκαλέσει τη σύσκεψη εκείνη, διαμηνύουν ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη νόμιμη λειτουργία των ελαιοτριβείων, παρά τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται.

Πάντως ο κ. Φλεβάρης από την πλευρά του, εξέφρασε την οργή του για το συγκεκριμένο έγγραφο, που χαρακτήρισε… ανάρμοστο, και το οποίο διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να δοθεί απάντηση.

«Το γραφείο γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΡ με εξεζητημένο τρόπο και ύφος αναφέρεται στη συνάντηση που έγινε για τα ελαιοτριβεία και συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος ενέργειας και φυσικών πόρων, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι διευθυντές υπηρεσιών και υπηρεσιακοί παράγοντες για να εξετάσουν το θέμα.

Πρόκειται για αδόκιμο και ανάρμοστο υπηρεσιακό έγγραφο που αποστέλλεται από δημοτική επιχείρηση. Τέθηκε το έγγραφο στη διάθεση των υπηρεσιών και συντάχθηκε απάντηση καθώς οι υπηρεσίες και οι διευθύνσεις είναι εκείνοι που έχουν το λόγο επειδή τα θέματα είναι εξειδικευμένα» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης, και πρόσθεσε «υπάρχει αναφορά στις εγκαταστάσεις βιολογικού της ΔΕΥΑΡ. Ουδέποτε οι διευθύνσεις ανάπτυξης, περιβάλλοντος και βιομηχανίας ή κάποιος αντιπεριφερειάρχης εισήλθε σε θέματα που αφορούν δημοτικές επιχειρήσεις και τη ΔΕΥΑΡ.

Ξεφεύγοντας από τον αυστηρό υπηρεσιακό ρόλο που πρέπει να έχει αναφέρει ότι ανακαλεί τις άδειες των ελαιουργών.

Αναρωτιέμαι γιατί από το Σεπτέμβριο του 2014 όταν ανέλαβε η ΔΕΥΑΡ, έρχεται τώρα όταν γίνεται μία σοβαρή και οργανωμένη δουλειά, να θέσει θέματα. δεν είχε ενημερωθεί ο γράφων όλο αυτό το διάστημα; Από δημοσιεύματα πρέπει να ενημερώνονται οι υπηρεσίες;

Ρωτώ λοιπόν σήμερα, δεν έπρεπε πριν αποσταλεί αυτή η επιστολή να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους διευθυντές και τις διευθύνσεις, να γίνει συνάντηση και να συμμετάσχουν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι για να δούμε το θέμα;»

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη το θέμα είναι μείζον. Γιατί όπως αναφέρει ανακαλούνται οι άδειες που είχε χορηγήσει η ίδια η ΔΕΥΑΡ κατά το παρελθόν. «Ανακαλούνται οι άδειες με επιστολές; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Με επιστολές προς την περιφέρεια ανακαλούνται οι άδειες που δόθησαν προς τρίτους;

Αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα, είναι άνω ποταμών. Γιατί εστάλη το έγγραφο προ της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου; Ποια είναι η σκοπιμότητά του; έχει ξανασταλεί αντίστοιχο έγγραφο στις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ πριν αναλάβει η παρούσα περιφερειακή αρχή, επί διακυβέρνησης Μαχαιρίδη; Τι γινόταν τότε, η ΔΕΥΑΡ βρισκόταν σε… χειμερία νάρκη; Γιατί σιωπούσε;» αναρωτήθηκε ο κ. Φλεβάρης και πρόσθεσε : «Ο δήμαρχος Ρόδου και ο πρόεδρος και το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ είναι ενήμεροι για το περιεχόμενο της επιστολής αυτής; Το να αναφέρεις σε επιστολή ότι ανακαλείς τις άδειες δεν είναι ανάκληση και είναι μία ενέργεια αδικαιολόγητη και απαράδεκτη.

Να απευθύνεται σε εμάς σε αυτό τον τόνο για σοβαρά υπηρεσιακά θέματα; καλώ τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ να εξετάσει ο ίδιος την επιστολή και να γίνει διαβούλευση με την περιφέρεια και τους ελαιοτριβείς.

Δεν αποδέχομαι το ύφος και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί το έγγραφο αυτό να θέσει καινά δαιμόνια στις σχέσεις περιφέρειας και δήμου και δεν επιτρέπεται να περιέχονται σε αυτό αξιολογικές κρίσεις.

Για παράδειγμα αναφέρεται στο έγγραφο ότι η ΔΕΥΑΡ είναι η μόνη επιχείρηση που προστατεύει το περιβάλλον. Γιατί αυτή η έπαρση, ο στόμφος και η επιθετικότητα; Συνιστώ στους θερμόαιμους αυτοσυγκράτηση.

Εγώ έπραξα αυτό που έπρεπε, διαβίβασα το έγγραφο στις υπηρεσίες, η απάντηση είναι υπηρεσιακή. Θα χαρακτήριζα το έγγραφο ατυχές και θέτω ως επιτακτική ανάγκη την άμεση συνάντηση ανάμεσα στη ΔΕΥΑΡ την περιφέρεια και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Εμείς τους βλέπουμε όλους ως συνεργάτες».