Στην ονομασία του Γυμνασίου Χάλκης σε «Σωκράτη Φανουράκη» παρέστη ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη, παρέστη στην ονομασία του σχολείου - Γυμνασίου και λυκειακών τάξεων - της Χάλκης σε «Σωκράτη Φανουράκη» ο οποίος υπήρξε ο κύριος δωρητής του. Η απόφαση της ονομασίας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε:

«Το κτήριο του σχολείου της Χάλκης είναι προσφορά των πρώτων μεταναστών Χαλκιτών της Αμερικής στους οποίους ανήκει και η ιδιαίτερη τιμή.

Ο Σωκράτης Φανουράκης, ο οποίος τιμάται σήμερα, εκτός από την προσφορά του στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο προσέφερε όλη του την περιουσία για να γίνει το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη το οποίο παρέχει νοσηλευτική φροντίδα και βοήθεια στους οικονομικά αδύναμους ηλικιωμένους της Χάλκης και υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στους νέους της Χάλκης.

Σημειωτέον ότι ο μεγάλος αυτός δωρητής όσο ευρίσκετο στη ζωή δεν ήθελε να εμφανίζεται καν το όνομά του, πουθενά. Είμαι βέβαιος ότι αν ζούσε σήμερα δεν θα ήθελε να γίνει η σημερινή γιορτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος δεν ονόμασε το Ίδρυμα Φανουράκη με το δικό του όνομα αλλά με το όνομα του αδελφού του, Λοχαγού Φανουράκη, ο οποίος έπεσε στον πόλεμο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας.

Όμως, η γιορτή δεν γίνεται για τον εκλιπόντα. Η γιορτή γίνεται για τους ζώντες, οι οποίοι πρέπει να βλέπουν τις ενέργειες τέτοιων ανθρώπων ούτως ώστε να τους μιμούνται. Η χώρα και η κοινωνία χρειάζεται τέτοιους δωρητές, ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή φάση που περνάμε.»