Λειτουργία Ομίλων  στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και πρωτοπορώντας στον χώρο της εκπαίδευσης, θέσπισαν - από την αρχή της λειτουργίας τους – ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα τη «Ζώνη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης (ΖΕΕ)» μέσα στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμά τους.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου. Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να ενταχθούν σε Ομίλους και να ασχοληθούν με θέματα που κεντρίζουν τα ενδιαφέροντά τους.

Οι Όμιλοι είναι ομάδες μαθητών με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κλίσεις, οι οποίοι κάτω από την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, ασχολούνται με θέματα που επιλέγουν. Τα παιδιά, μέσα από την εμπλοκή τους με τους Ομίλους, μαθαίνουν γνώσεις, αναπτύσσουν δεξιότητες, διαμορφώνουν στάσεις, καλλιεργούν τα ταλέντα τους και δημιουργούν συνεργαζόμενα με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Στο τρέχον σχολικό έτος λειτουργούν 14 Όμιλοι.

Όμιλος «Αρίων»
Πρόκειται για ένα χορωδιακό σχήμα. Το χορωδιακό σχήμα συμμετέχει σε πολλαπλές εκδηλώσεις, καθώς και συνεργασίες με άλλα χορωδιακά σχήματα. Επίσης, συμμετέχει σε διαγωνιστικά φεστιβάλ εκτός Ρόδου.

Όμιλος «Βιόκηπος»
Οι μαθητές αναπτύσσουν διατάξεις αυτοματισμού και τις χρησιμοποιούν στον βιόκηπο του σχολείου (καλλιέργεια, πότισμα κλπ.).

Όμιλος «Διαφορετική Ματιά»
Μέσα από το εργαστήρι της φωτογραφίας με παρουσιάσεις, πρακτικές ασκήσεις και κέφι τα παιδιά θα μάθουν να χειρίζονται σωστά το φως, να συνθέτουν το κάδρο τους, να δημιουργούν εικόνες με δυναμική, δίνοντας έμφαση στην προσωπική ματιά και στον τρόπο έκφρασής τους.

«Θεατρικός Όμιλος»
Άσκηση σωματικής έκφρασης, Αυτοσχεδιασμοί, Θεατρικά δρώμενα, Θεατρική παράσταση.

Όμιλος «Κάνε κι εσύ ένα φιλμάκι… Μπορείς!»
Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μια διαφορετικού τύπου «ξένη» γλώσσα, αυτήν του κινηματογράφου. Μαθαίνουν τις βασικές έννοιες αλλά και τις τεχνικές τη κινηματογράφησης και κατόπιν δημιουργούν τα δικά τους φιλμάκια. Εκφράζονται δημιουργικά και γίνονται ενεργητικοί θεατές στον σύγχρονο κόσμο του «πολιτισμού της εικόνας». Γιατί στην πραγματικότητα η εικόνα όχι μόνο δεν αποβλακώνει, αλλά είναι και το καλύτερο αντίδοτο! Αρκεί να ξέρουμε να τη διαβάσουμε…

Όμιλος «Νεανική
Επιχειρηματικότητα»

Κατασκευή εικονικής εμπορικής εταιρείας και διαμόρφωση ενός προϊόντος και παρουσίασή του σε εμπορική έκθεση στην Αθήνα.

Όμιλος «Forensics»
Καλλιέργεια της αγγλικής γλώσσας, αγώνες λόγων μεταξύ των μαθητών, ανάπτυξη επιχειρημάτων και τεκμηρίωση άποψης.

Όμιλος «Αστρονομίας»
Σε αυτόν τον όμιλο θα έρθουμε σε επαφή με τον γοητευτικό και συναρπαστικό κόσμο του διαστήματος, την εκμάθηση των θεμελιωδών ιδεών για το τι είναι σύμπαν, πώς δημιουργήθηκε και πώς λειτουργεί. Επίσης, θα διεξαχθούν δραστηριότητες που οργανώνο­νται σε τέσσερις ενότητες: το φίλτρο της γήινης ατμόσφαιρας, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και η συλλογή ακτινοβολίας από το διάστημα, τα σημαντικότερα αποτελέσματα από σπουδαία διαστημικά τηλεσκόπια, ενώ θα δημιουργήσουμε ένα γλωσσάρι και ένα χρονοδιάγραμμα με τους σημαντικότερους σταθμούς στη διαστημική εποχή.

Όμιλος «Εικαστικής
Δημιουργίας»

Στον Όμιλο εικαστικής δημιουργίας τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πολτοποιημένο χαρτί, να κατασκευάσουν διάφορες δημιουργίες από αυτό και να το ζωγραφίσουν με διάφορες μπογιές.

Όμιλος «Χιπ χοπ-κοινωνικού προβληματισμού»
Συζήτηση για διάφορα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους εφήβους και όχι μόνο, δημιουργία στίχων και μουσικής τέχνης σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα και επαφή με τη χιπ χοπ κουλτούρα.

Όμιλος «Ροκ Μουσικό Συγκρότημα»
Οι μαθητές επεξεργάζονται υλικό σχετικό με τα θέμα του ομίλου. Παρουσίαση σχετικής βιβλιογραφίας και διαδικτυακών τόπων. Διαμόρφωση εργασιών (τραγουδιών), Cd και φωτογραφικού άλμπουμ.

Όμιλος «Ρομποτική»
Στον όμιλο της ρομποτικής τα παιδιά συνεργάζονται για την ανάλυση, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον προγραμματισμό των ρομπότ. Όλες οι ώρες του ομίλου θα διεξάγονται στο εργαστήριο Φυσικής «Γαλιλαίος» και οι μαθητές θα προετοιμαστούν για τον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Όμιλος
«Σύγχρονες Τέχνες»

Ρεαλιστική και αφηρημένη τέχνη – ζωγραφική με τέμπερες πάνω σε καμβά.

Όμιλος «Ψυχολογία στην καθημερινή ζωή»
Πρόταση για παρακολούθηση κινηματογραφικής ταινίας σχετικής με την εκάστοτε θεματολογία. Ανάλυση χαρακτηριστικών αποσπασμάτων της ταινίας. Επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες ψυχολόγους και πρόσκληση για ανάλυση – εμβάθυνση.

Το παραγόμενο έργο των Ομίλων συνήθως παρουσιάζεται σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από τα Εκπαιδευτήρια  «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ή αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για την οργάνωση ευρύτερων δραστηριοτήτων που οργανώνονται από κοινωνικούς φορείς.