Άνοιξε η «αυλαία» του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου

Άνοιξε η «αυλαία» του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου

Άνοιξε η «αυλαία» του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 537 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναφέρει:

Η αυλαία άνοιξε επίσημα πλέον για το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών "Το θέατρο ως Κοινωνικός και Πολιτικός θεσμός στη Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα".

Τα πάντα θύμιζαν πολύ ταιριαστά μία αρχαία παράσταση. Οι φοιτήτριες και φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία τους όχι από τις αρχαίες Ελευθερές, αλλά από το Πανεπιστήμιο και κατευθύνθηκαν με τα πόδια στον μαγευτικό χώρο του αρχαίου σταδίου της Ρόδου, κάτω από το βλέμμα του Πυθίου Απόλλωνα.

Οι κερκίδες της σφενδόνης του σταδίου υποδύθηκαν τις θέσεις ενός αρχαίου θεάτρου. Η παρουσία της Θρησκείας, της Πολιτείας, επίσημων φορέων και οργανώσεων, πολιτών κάθε φύλου και ηλικίας, ακόμη και μίας μεγάλης παρέας τουριστών, απηχούσαν την πάνδημη συμμετοχή της κοινότητας. Όλοι νιώσαμε ταξιδευτές σε ένα τρισδιάστατο πέρασμα στο Χθες, όταν τα μέλη της ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ μας χάρισαν ένα μοναδικό θέαμα, αποδίδοντας χορούς ιερειών και πυρρίχιο χορό ανδρών. Ακολούθησε το "παρών" και το "καλό ταξίδι" από τον εκπρόσωπο της Ι. Μ. Ρόδου, π. Ιωάννη Χαλκιά, τον αντιπεριφεριειάρχη κ. Γ. Φλεβάρη, τον Δήμαρχο Ροδίων κ. Φ. Χατζηδιάκο, τον πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών κ. Ι. Σεϊμένη, την κ. εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Ε. Φαρμακίδου, τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Θ. Παππά και έγινε η παρουσίαση του προγράμματος από τον διευθυντή του, κ. Σ. Συρόπουλο.

Μαγευτική η απαγγελία του ποιήματος από την ηθοποιό και υπεύθυνη του θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, κ. Βαρβάρας Λαζαρίδου. Θερμές ευχαριστίες στους εκπροσώπους φορέων που μας τίμησαν. Εκεί ήταν ο κ. Λ. Ζήφιας, απο το Ίδρυμα Υποτροφιών "Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου". Εκεί ο κ. Φ. Νικολάου, από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου. Εκεί η κ. Ε. Καρύδη από την ΕΥΘΥΤΑ. Εκεί η τηλεόραση ΘΑΡΡΙ, η δημοσιογράφος Τ. Δαβιλά. Εκεί ο φίλος Φ. Γιακουμάκης, δίνοντας ήχο και ρυθμό στα μέλη του χορού και ήχο στους συντελεστές.

Ακόμη και ο απογευματινός αέρας του Οκτώβρη δεν χάλασε το χαμόγελο ούτε των θεατών, ούτε και της υπεύθυνης της Γραμματείας του Μεταπτυχιακού, κ. Μ. Τσαμούρη, που με χαμόγελο αψήφισε την προσπάθειά του να ανακατέψει τις εκτυπώσεις της. Ευχαριστούμε όλους τους καθηγητές και καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ήταν εκεί. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους, τους επισκέπτες και τους συμπολίτες μας που στήριξαν την προσπάθειά μας.

Τίποτα δεν φάνηκε υπερβολικό. Όλα εναρμονισμένα με τη φυσική λειτουργία του τοπίου που λες και ριγούσε από τη θύμηση της αλλοτινής λειτουργίας του, ζωντανεύοντας με κόσμο.

Σίγουρα δεν σταθήκαμε σε ένα αρχαίο θέατρο. Σταθήκαμε όμως συμβολικά στην "ύσπληγα", στην αφετηρία όπου οι αθλητές ξεκινούσαν να τρέχουν μπροστά, νιώθοντας ότι βρισκόμαστε σε μία αφετηρία πνευματική και εκπαιδευτική. Και σταθήκαμε εκεί όλοι μαζί. Κι αυτό το Μαζί, θέλουμε να το κρατήσουμε, να νιώσουμε τη δύναμή του και να το αφήσουμε να μας πάει ακόμη πιο μπροστά στους δρόμους της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ