Ανοιχτή επιστολή αγωνίας  στον πρωθυπουργό από έναν Πάτμιο επιχειρηματία

Με αφορμή την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ σε 24% από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του νησιού μας, διακατέχονται από την αγωνία και το φόβο ότι αυτή η αύξηση θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την επιχείρησή τους.  Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό του επιχειρηματία κ. Γιάννη Στατηρά, είναι αντιπροσωπευτική της αγωνίας όλων των Πατμίων και όλων των νησιωτών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ίσως δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως από αυτά του ανατολικού Αιγαίου, για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μια απόφαση που φέρνει μεγάλη οικονομική , κοινωνική αλλά και εθνική καταστροφή με ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους νησιώτες και τη χώρα μας. Δεν θα σταθώ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Άρθρο 101 παράγραφος 4: «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους», ούτε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί ισχύος της νησιωτικότητας και των ειδικών συνθηκών που ισχύουν στις νησιωτικές περιοχές.

Δεν θα σταθώ επίσης ούτε στη τροπολογία που πέρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από ένα χρόνο περίπου, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή και έλαβε ενισχυμένη πλειοψηφία 495 ψήφων επί συνόλου 750 ευρωβουλευτών και η οποία αφού αναφέρει ότι σύμφωνα με την οδηγία (2006/112/ΕΚ), έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα, τονίζει , τη σημασία που έχουν οι εν λόγω ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και ζητεί οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Θα σταθώ όμως στην πραγματικότητα. Οι χαμηλοί αυτοί συντελεστές δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά αντιθέτως αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης απαραίτητο στους σύγχρονους ακρίτες μας.
Οι επιχειρήσεις στα νησιά επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία μετά και την κατάργηση από την κυβέρνησή σας των μειωμένων συντελεστών φόρου εισοδήματος και έχουν περιορίσει το καθαρό κέρδος τους σε οριακό αν όχι μηδενικό επίπεδο.

Με πολύ μικρή τουριστική περίοδο που έχει περιοριστεί ειδικά στα μικρά νησιά σε λιγότερο από τριάντα μέρες οι νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο μεταφορικό κόστος , το υψηλό κόστος συντήρησης κτιρίων, αυτοκινήτων και μηχανημάτων, την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, τα καιρικά φαινόμενα τα οποία επιδρούν στις συγκοινωνίες , την έλλειψη υποδομών και το πιο σημαντικό για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τον ανταγωνισμό των απέναντι τουρκικών παραλίων που έχει λάβει διαστάσεις ακήρυχτου οικονομικού πολέμου, οι Τούρκοι επιχειρηματίες με πολύ μικρή έως μηδενική φορολογία, με μικρότερο κόστος παραγωγής και υπηρεσιών ήδη πανηγυρίζουν την αυτοκτονική αύξηση της φορολογίας των ελληνικών νησιών.

Αφού λοιπόν η περαιτέρω αύξηση των τιμών είναι αδύνατη διότι απλούστατα δεν θα υπάρχει πλέον πελάτης - κορόιδο για να πληρώσει την αυξημένη τιμή , καταλαβαίνετε ότι η επιχείρηση θα αναγκαστεί να απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ, δηλαδή μια πολύ καλά στημένη επιχείρηση που κάνει τζίρο 100.000 € και παρά τις ανωτέρω δυσκολίες καταφέρνει να παρουσιάσει με ΦΠΑ 17% καθαρά κέρδη 5%-10% δηλαδή 5.000-10.000 € με ΦΠΑ 24% θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 7.000 € επιπλέον, με λίγα λόγια λουκέτο και μετανάστευση!

Δεν είναι όμως μόνο οι επιχειρήσεις που θα υποστούν τις συνέπειες της παράλογης αυτής αύξησης που θα ανεβάσει το κόστος διαβίωσης σε απαγορευτικό επιπεδο (λογαριασμοί ΟΤΕ , ΔΕΗ , δημοτικά τέλη είδη πρωτης ανάγκης κλπ) στα δύσκολα χρόνια της ύφεσης και της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας , ο κονωνικός ιστός των μικρών νησιών θα διαλυθεί με απρόβλεπτες εξελίξεις . Οι περισσότεροι επισκέπτες των πραγματικά μαγευτικών και μοναδικών στο κόσμο ελληνικών νησιών φεύγουν με την εντύπωση, βλέποντας την κοσμοσυρροή, τον υπέροχο καιρό και την καταγάλανη θάλασσα,  ότι αφήνουν πίσω τους το παράδεισο , αυτή όμως είναι η εικόνα του καλοκαιριού γιατί από τον Οκτώβριο και μετά τα πράγματα αλλάζουν και αρχίζει ο βαρύς και δύσκολος χειμώνας, που κανείς τουρίστας δεν θα ήθελε να βιώσει. Το 70% -80% των επιχειρήσεων κλείνει για 7-8 μήνες όχι γιατί τα κονομήσανε και πάνε για σκι στην Ελβετία αλλά γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα χωρίς πελατεία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι γεωργοί, οι ψαράδες αντιμετωπίζουν την έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών (Κέντρα Υγείας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, Σχολεία όλων των βαθμίδων, Δημόσιες Υπηρεσίες) καθώς και το πολυήμερο πολλές φορές αποκλεισμό τους εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που δημιουργεί ελείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης αλλά ακόμα και σε πόσιμο νερό σε κάποια ακριτικά άνυδρα νησιά. Η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό ή σε δημόσια υπηρεσία που για τον κάτοικο της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι μια απλή ολιγόλεπτη μετακίνηση, για το νησιώτη είναι μια πολυέξοδη ταλαιπωρία με μεγάλο κόστος μετακίνησης και διαμονής.

Εδώ θα αναφέρω και κάτι που κανένας συντελεστής φορολογίας και καμιά οικονομική παροχή δεν μπορεί να αντισταθμήσει , αλλά δείχνει περίτρανα την αγωνία της καθημερινότητας στα ακριτικά νησιά , αν κάποιος χρειαστεί άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο λόγω ξαφνικής ασθένειας ή ατυχήματος και οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν απλά πεθαίνει...
Η οικονομική και κοινωνική καταστροφή θα ερημώσει τα νησιά και θα ρίξει στο ναδίρ το ηθικό και το φρόνημα των κατοίκων που θα παραμείνουν και θα είναι βούτυρο στο ψωμί του αγριεμένου γείτονα που απειλεί, διεκδικεί και απαιτεί.

Μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τη μείωση κατά 750 εκατ. € των εσόδων του κράτους από τον τουρισμό για το οκτάμηνο του 2016 παρά την αύξηση των αφίξεων και κατά τη γνώμη μου η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η κεκτημένη ταχύτητα της οικονομίας (κρατήσεις από την προηγουμένη χρονιά, εφαρμογή μόνο το τελευταίο τρίμηνο των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ σε μερικά νησιά κλπ).Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν ένα σημαντικό μεθοδολογικό εργαλείο για την διερεύνηση της πορείας των φορολογικών εσόδων την περίφημη καμπύλη Laffer. Σύμφωνα με την θεωρία και την καμπύλη του Αμερικανού οικονομολόγου Arthur Laffer, κάθε φόρος είτε για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις, αντιστοιχεί σ’ έναν άριστο φορολογικό συντελεστή, όπου αν αυξηθεί περαιτέρω οδηγεί σε άμεση μείωση φορολογικών εσόδων.
Είναι φανερό ότι η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στον τουρισμό όχι μόνο δεν θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους αντίθετα θα τα μειώσει σημαντικά καταστρέφοντας παράλληλα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι νησιώτες δεν ζητούν καμιά χάρη ούτε προνόμια έναντι των άλλων Ελλήνων, ζητούν στοιχειώδη ισότητα.
Η ισχύουσα φορολογική ρύθμιση, των μειωμένων συντελεστών, θεσπίστηκε από την πολιτεία για κάποιους συγκεκριμένους οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς λόγους πολλούς από τους οποίους ανέφερα παραπάνω αλλά και για να εξισορροπήσει το ισοζύγιο προσφοράς και απολαβής έναντι του κράτους το οποίο είναι ασύγκριτα αρνητικό σε βάρος των νησιωτών.

Πιστεύοντας ότι εκπροσωπώ την απόλυτη πλειοψηφία όλων των Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στα Ελληνικά νησιά σας ζητώ με προσωπική σας παρέμβαση , στο λίγο χρόνο που απομένει ( δύο μήνες) να επαναφερέτε τους μειωμένους κατά 30% φορολογικούς συντελεστές σε όλους τους φόρους άμεσους και έμμεσους έτσι ώστε να αποφύγουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση αλλά και μια εθνική καταστροφή.

Μετά τιμής
Στατηράς Ιωάννης
Οικονομολόγος