«Reunion» των οικογενειών Μαλαξού και Μπαρμπούτη

Στην Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων (Great Hall) του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες η «επανένωση» δύο ιστορικών οικογενειών της παροικίας, με καταγωγή από το Καστελλόριζο: της οικογένειας Μαλαξού (Malaxos) και της οικογένειας Μπαρμπούτη (Barboutis).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 220 άτομα, μέλη των δύο οικογενειών, τόσο από το Σίδνεϊ όσο και από τις πόλεις Βρισβάνη, Κερνς, Gold Coast, Dimboola της Βικτώριας, Αδελαΐδα και Περθ.
Κύρια ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια Κατερίνα Γεωργούρα (Katherine Georgouras), η οποία θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα της Αυστραλίας που πήρε πτυχίο Ιατρικής (Δερματολογία) και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια Δερματολογίας στην Αυστραλία.

Την «οικογενειακή επανένωση» διοργάνωσε την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, ο ομογενειακός παράγοντας Νίκος Μαλαξός, που σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ έχει θητεύσει σε Δ.Σ. διαφόρων πολιτιστικών φορέων της Πολιτείας.

Ο κ. Μαλαξός προέβη σε μια λεπτομερή παρουσίαση όσον αφορά την προέλευση των δυο προαναφερθεισών οικογενειών, δίνοντας ονόματα και στοιχεία για έξι γενιές, πηγαίνοντας πίσω μέχρι τον 18ο αιώνα.

Μεταξύ των ανθρώπων για τους οποίους μίλησε ήταν η Ηράκλεια Μαλαξού, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα από το Καστελλόριζο που πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών τη δεκαετία του 1880, και ο Κωνσταντίνος Μαλαξός, που ήταν ο πρώτος Έλληνας που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Μίλησε επίσης και για τον Γιώργο Μαλαξό, από τη Μελβούρνη, ο οποίος πήρε βραβείο λογοτεχνίας στην ίδια περίοδο από την τότε βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

Όπως ενημέρωσε, ο πρώτος καταγεγραμμένος Μαλαξός που ήρθε στην Αυστραλία ήταν ο Μιχαήλ Μαλαξός που εγκαταστάθηκε στους Αντίποδες στις αρχές του 20ού αιώνα και ήταν μέλος της Ιδρυτικής Επιτροπής της Καστελοριζιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας (Castellorizian Association WA) το 1912.
Οι παριστάμενοι απέδωσαν ιδιαίτερη τιμή στον υποδεκανέα Angelo Barbouttis, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Ντάργουιν, μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Townsville και έχασε τη ζωή του πολεμώντας στις τάξεις του αυστραλιανού στρατού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ηρωισμός του αναγνωρίστηκε σε περιοδικό του αυστραλιανού στρατού το 1944 (Australian Army Magazine), ωστόσο δεν παρασημοφορήθηκε ποτέ.

Στην εφημερίδα «Dungog Chronicle» της 6ης Απριλίου 1944, αναφέρεται ότι ο «George Barbouttis έκανε δωρεά πέντε λιρών στο νοσοκομείο Dungog, στη μνήμη του ανιψιού του, υποδεκανέα Angelo Barbouttis, που σκοτώθηκε στη Νέα Γουινέα».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Allan (Αγαπητός) Cresswell, πρόεδρος του Castellorizian Association Δυτικής Αυστραλίας και ο Δρ. Nicholas George Pappas, που έχει γράψει ιστορικές μελέτες για το Καστελλόριζο.

Η οικογένεια Κυριάκου Μαλαξού στο TownsvilleΗ οικογένεια Κυριάκου Μαλαξού στο Townsville


Το όνομα Μαλαξός, όπως ανέφερε ο διοργανωτής της εκδήλωσης, προήλθε από το χωριό Μαλάξα, εφτά χιλιόμετρα από τα Χανιά Ονομάστηκε έτσι στα 1663 μ.Χ. προς τιμήν ενός ντόπιου ιερέα, του Κυριάκου Μαλαξού, ο οποίος, όπως αναφέρεται, έκτισε εκκλησία εκεί, ως καταφύγιο για τους Ελληνορθόδοξους που καταδιώκονταν από τους Τούρκους και τους Βενετούς. Ο ίδιος ιερέας συγκέντρωσε χρήματα για να κτισθεί ναός στο Καστελλόριζο, που έγινε γνωστός ως ο Άγιος Γεώργιος του Μαλαξού. Σήμερα στο ίδιο σημείο υπάρχει μεγαλύτερος ναός του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Μαλαξός, η πρώτη αναφορά σε κάποιον Γεώργιο Μαλαξό, γίνεται σε ημερολόγιο που εκδόθηκε από το Μουσείο Δημητσάνας, περίπου στα 1500 μ.Χ. Ένας άλλος, ο Εμμανουήλ Μαλαξός (1530-1581) έγραψε τους «Ιερούς Κανόνες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας» και το πρωτότυπο βρίσκεται, επίσης, στο Μουσείο Δημητσάνας. Επίσης, στην Φιλική Εταιρεία απαντάται ένας Μακάριος Μαλαξός.
Όσον αφορά το όνομα Μπαρμπούτης, ο ομιλητής εξήγησε ότι αυτό προέρχεται από το χαρτοπαίγνιο Barbu ή Le Barbu.

(Πηγή: neoskosmos.com)

Οι οικογένειες Γιώργου και Μαρίας ΜπαρμπούτηΟι οικογένειες Γιώργου και Μαρίας Μπαρμπούτη