Ο εορτασμός της 76ης επετείου του ΟΧΙ στη Νίσυρο

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μας. Οι Έλληνες στρατιώτες με πενιχρό οπλισμό αλλά με καρδιά γεμάτη ηρωϊσμό απέκρουσαν τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι στα βουνά της Ηπείρου.

Ο λαός της Ελλάδας παρότι ζούσε υπό το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά σήκωσε το ανάστημά του και έδωσε μαθήματα ηρωϊσμού σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής που ακολούθησαν, ο ίδιος αυτός λαός έγραψε σελίδες ιστορίας με την αντίστασή του απέναντι στον κατακτητή και τους αγώνες του για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πολλοί Νισύριοι αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας μέσα από το τάγμα εθελοντών Δωδεκανησίων.

Η Νίσυρος τιμά την 76η επέτειο του ΌXI του ελληνικού λαού, τιμά όλους τους αγωνιστές για την ελευθερία της πατρίδας, τιμά όλους τους Νισύριους που αγωνίστηκαν στο Αλβανικό μέτωπο.

Σήμερα η δημοκρατική Ελλάδα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενωμένης Ευρώπης. Έχουμε χρέος να  διατηρήσουμε ως φάρο φωτεινό για το μέλλον της πατρίδας μας το μεγάλο ΟΧΙ και να μην ξεχνάμε τα δεινά που επέφερε στην πατρίδα μας ο φασισμός, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης ξαναχτυπά και πάλι την πόρτα της Ελλάδας και πολλών Ευρωπαϊκών κρατών.

Η Νίσυρος τίμησε την επέτειο του ΌΧΙ με δοξολογία στον ιερό ναό της Παναγίας Ποταμμιτίσης χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ και στη συνέχεια με κατάθεση στεφάνων και παρέλαση στην πλατεία Ηρώων.

Ο ηλιόλουστος καιρός έδωσε τη δυνατότητα σε πλήθος κόσμου να πλημμυρίσει τους δρόμους και την Πλατεία Ηρώων του Μανδρακίου. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος, ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος  Μελαχροινάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Ανδριώτης, μέλη του Δ.Σ., οι ιερείς του νησιού, ο Ταγματάρχης κ. Βαρυπάτης  Ιωάννης, ο Λιμενοσταθμάρχης κ. Σαραντόπουλος Λάμπρος, και ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού, κ. Κωστέλλος Κώστας.