Μπαράζ κλοπών στα χωριά της Ρόδου

Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στα χωριά μας, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και «πονοκέφαλο» στις διωκτικές αρχές της περιοχής!

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» ο δράστης ή οι δράστες κινούνται σε χωριά της δυτικής πλευράς του νησιού, αναζητώντας χρήματα, κοσμήματα αλλά και αντικείμενα αξίας.

Βάση της καταγγελίας που έγινε στην «Ροδιακή» στις Φάνες καταγράφηκαν δύο κλοπές και μία απόπειρα κλοπής, ενώ στη Σορωνή ο άγνωστος δράστης «χτύπησε» σε ένα σπίτι και ένα πρακτορείο ΠΡΟ- ΠΟ!

Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα άγνωστος δράστης άδειασε κυριολεκτικά σκάφος που βρισκόταν ελλιμενισμένο στο λιμανάκι των Φανών, αφαιρώντας από το εσωτερικό του, βυθόμετρο, εξοπλισμό VHF, όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και τα … παραγάδια!

Άναυδος έμεινε ο ιδιοκτήτης όταν διαπίστωσε τι είχε συμβεί καθώς το μόνο που του είχε αφήσει ο άγνωστος δράστης ήταν το ίδιο το σκάφος του!

Επίσης πριν από τέσσερις περίπου ημέρες άγνωστος άνδρες που φορούσε κουκούλα με την οποία είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ώστε να μην μπορεί να αναγνωστεί, επιχείρησε να διαρρήξει τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στις Φάνες.

Ευτυχώς όμως ο συναγερμός που βρίσκεται σε λειτουργία άρχισε να χτυπά και ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Σημειώνεται πως στο σημείο υπάρχει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης το οποίο έχει καταγράψει το δράστη την ώρα που επιχειρούσε να διαρρήξει το κτίριο.

Την ίδια επίσης ημέρα σε σπίτι του χωριού άγνωστος δράστης μπήκε μέσα και αφαίρεσε όλα τα χρυσά κοσμήματα.

Αλλά και στη Σορωνή το ίδιο χρονικό διάστημα ιδιοκτήτες σπιτιού διαπίστωσαν ότι είχαν κλαπεί όλα τα χρυσαφικά τους από άγνωστο ή άγνωστους δράστες που είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην ιδιοκτησία τους.

Τέλος πριν από περίπου τέσσερις ημέρες άγνωστος δράστης μπήκε σε πρακτορείο ΠΡΟ- ΠΟ στη Σορωνή από όπου και αφαίρεσε διάφορα δελτία «ξυστό»!

Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό  στους κατοίκους των χωριών μας, ενώ έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνιστούν προς όλους μας να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων.

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΛΟΠΕΣ
• Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.

• Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.

• Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστηµα.

• Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.

• Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας

• Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.

• Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγματα.

• Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.

• Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.

• Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.

• Μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.

• Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.

• Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα συναγερµού - ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.