Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους απο το Ροδίων Παιδεία

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά Κέντρα «ΡΟΔΙΩΝ μάθησις», το νέο Ωδείο «ΡΟΔΙΩΝ ωδείον» και το Κέντρο Συμβουλευτικής «ΡΟΔΙΩΝ ανάδρασις» διοργανώνουν σειρά εργαστηρίων ειδικά σχεδιασμένων για να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Τα Δημιουργικά αυτά Εργαστήρια διαθέτουν ποικιλία δραστηριοτήτων που ψυχαγωγούν, καλύπτουν γνωστικές ανάγκες και καλλιεργούν δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, φέτος τα εργαστήρια που λειτουργούν είναι τα εξής:

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής
Το εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής  απευθύνεται σε  παιδιά και εφήβους. Στόχος του Εργαστηρίου είναι αφενός  η ευχάριστη επαφή των παιδιών και των εφήβων με τις λέξεις, τα συναισθήματα και  τις εικόνες της ανάγνωσης και αφετέρου η δημιουργική υπέρβαση του αρχικού κειμένου μέσα από  νέες λέξεις και ιστορίες  που θα δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά. 

Μέσα από φυλλάδια εργασίας  και στοχευμένες ερωτήσεις τα παιδιά ξεκλειδώνουν την πόρτα της φαντασίας και της παρατηρητικότητας και συμμετέχουν στη διαδικασία της γραφής και της αφήγησης αβίαστα και φυσικά, όπως ακριβώς ενυπάρχει η αφήγηση στην παιδική και εφηβική ψυχή. 

Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Εργαστηρίου είναι σαφής και ουσιαστικός. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλών απαιτήσεων η Λογοτεχνία οφείλει να έχει πρωταρχική θέση.

Η επαφή των παιδιών με τη γλώσσα είναι η πιο δυναμική διαχείριση, εκ μέρους τους,  της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας που τα περιβάλλει.

Η χαρά της δημιουργικότητας, η αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την ανακάλυψη ενός νέου σύμπαντος, του λογοτεχνικού σύμπαντος, η Συμμετοχικότητα και η ένταξη στην ομάδα, η παραγωγή ενός δικού τους λόγου είναι παράγοντες που ευνοούν την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και γλωσσική  ανάπτυξη του παιδιού και ταυτόχρονα βοηθούν τον έφηβο να αρθρώσει τον δικό του λόγο ή αντίλογο απέναντι σε μια πραγματικότητα που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως «κλειστό» κύκλωμα.Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Χάρις Κόντου

Εργαστήριο Ζωγραφικής
Στο εργαστήριο ζωγραφικής λειτουργούν 2 τμήματα:
Τμήμα για παιδιά (από 7 έως 14 ετών)
Τα μαθήματα αυτά των εικαστικών τεχνών θα εισαγάγουν τα παιδιά στις βασικές τεχνικές  της χρωματολογίας,  της σύνθεσης,  της γλυπτικής,  της κεραμικής και των  διακοσμητικών υφασμάτων.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
               

Γνωριμία με τους βασικούς κανόνες χρωματολογίας και σύνθεσης 
               

Εκμάθηση διαφόρων τεχνικών των σύγχρονων εικαστικών τεχνών


• Λαδομπογιές και τέμπερα σε καμβά, με την μέθοδο του Bob Ross


• Τεχνικές ζωγραφικής με ακουαρέλα (κλασσική, σε βρεγμένο χαρτί, Grisaille, μονοτυπία)


• Γραφική τέχνη (μολύβι, κάρβουνο)


• Παστέλ,κολλάζ


• Διακοσμητική ζωγραφική πάνω σε μπουκάλι, πιάτο με ακρυλικές μπογιές


• Κεραμική– κοσμήματα, πίνακες, φυλακτά, καμπανούλες
Υλικά που χρησιμοποιούνται: μπογιές (λαδομπογιές, τέμπερα, ακουαρέλα, ακρυλικές

Τμήμα Ενηλίκων

Το τμήμα ενηλίκων περιλαμβάνει:
Γνωριμία με τους βασικούς κανόνες χρωματολογίας και σύνθεσης και την  εκμάθηση διαφόρων τεχνικών των σύγχρονων εικαστικών τεχνών

• Λαδομπογιές και τέμπερες σε καμβά, με την μέθοδο του Bob Ross


• Τεχνικές ζωγραφικής με ακουαρέλα (κλασσική, σε βρεγμένο χαρτί, μονοτυπία)


• Παστέλ


• Δέρμα – κοσμήματα, πίνακες, διακόσμηση μπουκαλιών και βιβλίων


• Διακοσμητική ζωγραφική πάνω σε μπουκάλι, πιάτο με ακρυλικές μπογιές


• Κεραμική – κοσμήματα, πίνακες, φυλακτά, καμπανούλες

Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Άντζελα Πελίνα