Δύο πυρκαγιές χθες σε Μαριτσά και Μονόλιθο

Λαχτάρησαν χθες οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας, εξαιτίας δύο πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε Μαριτσά και Μονόλιθο από τις οποίες αποτεφρώθηκαν συνολικά έξι στρέμματα, ένα εκ των οποίων ήταν δάσος!

Η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε από την καύση ξερών κλαδιών και ήδη έχει συλληφθεί 52χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής ο οποίος κρατείται και σήμερα το μεσημέρι θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο, ενώ σε ότι αφορά την δεύτερη φωτιά, προσωπικό του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής διενεργούν έρευνα για τα ακριβή αίτια που την προκάλεσαν!

Πιο συγκεκριμένα, ήταν περίπου 12.30 χθες το μεσημέρι όταν ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για την εκδήλωση πυρκαγιάς επί της οδού Ανατολικές Ακτές – Αεροδρόμιο, στη διασταύρωση προς Μαριτσά. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν οχήματα με προσωπικό της Πυροσβεστικής, προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την κατάσβεση της.

Το έργο των πυροσβεστών δεν ήταν τελικά, όπως αποδείχτηκε, τόσο εύκολο καθώς λόγω των αυξημένων ανέμων οι φλόγες γρήγορα επεκτάθηκαν. Τελικά λίγες ώρες αργότερα η πυρκαγιά κατασβήστηκε έχοντας ωστόσο αποτεφρώσει περίπου 5 στρέμματα  θάμνων και ξερών χόρτων.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν όταν ο 52χρονος Αλβανός έβαλε φωτιά σε χωράφι για να κάψει κλαδιά δέντρων για αυτό και συνελήφθη.

Αλλά και στις 4 απόγευμα χθες, εκδηλώθηκε άλλη μία πυρκαγιά αυτή τη φορά στην περιοχή «Λιβάδια» στη Μονόλιθο! Προσωπικό της Πυροσβεστικής, εθελοντές αλλά και κάτοικοι έσπευσαν στο σημείο και επιχείρησαν όλοι μαζί να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο καθώς έκαιγε δασική έκταση. Τελικά η προσπάθεια επιτεύχθηκε, ωστόσο οι πύρινες φλόγες κατάφεραν να αποτεφρώσουν περίπου ένα στρέμμα πευκοδάσους.

Προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διενεργούν έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν και αυτή την πυρκαγιά.

Απαγορεύεται η καύση
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο περισσότερες από τις μισές πυρκαγιές που καταγράφονται είναι εντός οικοπεδικών χώρων και προκαλούνται από την καύση ξερών χόρτων κ.α.
Βάσει νομοθεσίας, επιτρέπεται από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου  η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χωρίς άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΜΟΝΟΝ όταν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως π.χ. καθαρισμός – αποψίλωση πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρων από την υπό καύση περιοχή, αυστηρή επιτήρηση με φυσική παρουσία ατόμου και έλεγχο κατά την καύση, προληπτική διαβροχή προς την πλευρά τυχόν υπάρχοντος δάσους, παρουσία φορητών μέσων αντιμετώπισης πυρκαγιάς και εννοείται, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Απαιτείται επίδειξη αυξημένης προσοχής από όλους μας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρόδος έχει πληγεί από μεγάλη δασική πυρκαγιά ακόμα και μήνες όπως ο Δεκέμβριος (6 Δεκεμβρίου 2008, Σάλακος – Κάμειρος) η οποία προήλθε από υπολείμματα καύσης που δεν είχαν κατασβηστεί  πλήρως (ώρα έναρξης αυτής της πυρκαγιάς 01:30 με δυνατό άνεμο).
Τέλος επισημαίνεται, ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  εντελώς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η καύση απορριμμάτων και σκουπιδιών.