Ποσό 200.000 ευρώ φέτος για προνοιακά επιδόματα

Ποσό 200.000 ευρώ κατανεμήθηκε φέτος στα προνοιακά επιδόματα, της περιφέρειας μετά από την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να εξασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια από τη χρηματοδότηση που λάμβαναν μέχρι και πέρσι.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πολιτικής Ηλίας Ζωγραφίδης, η περιφέρεια ελάμβανε μέχρι και το 2015 συνολικό ποσό 8.000 ευρώ ετησίως, όμως μετά από συνεχείς προσπάθειες το ποσό αυτό αυξήθηκε στο πολλαπλάσιο.
Μάλιστα πριν από μία εβδομάδα έγινε η κατανομή και για το δεύτερο εξάμηνο, με κριτήρια που καθορίζονται από το αρμόδιο υπουργείο.

«Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου πριν από λίγο καιρό κατάφερε και έφερε κάποια κονδύλια που μοιράστηκαν και συνεχίζουν να μοιράζονται σε προνοιακά ιδρύματα.
Μέχρι και το 2015 κατανέμονταν πιστώσεις στα προνοιακά ιδρύματα ύψους ετησίως 8.000 ευρώ. αυτό ήταν μία αδικία για την περιφέρειά μας. Ξεκινήσαμε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τους υπηρεσιακούς ακόμα και με την αναπληρώτρια υπουργό την κα Φωτίου.

Σήμερα το ποσό που αναλογεί στην περιφέρειά μας είναι 200.000 ευρώ ετησίως και ήδη έχει προ αρκετών μηνών υπογραφεί από εμένα η απόφαση για την κατανομή του πρώτου εξαμήνου και την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η απόφαση για την κατανομή και του δεύτερου εξαμήνου για ένα ποσό που πλησιάζει τα 100.000 ευρώ» δήλωσε ο κ. Ζωγραφίδης ο οποίος πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή προσπαθεί καθημερινά για ότι καλύτερο, και ότι τα χρήματα αυτά έχουν πάει στα ταμεία των φορέων. Παράλληλα η περιφερειακή αρχή δε θα σταματήσει να διεκδικεί ακόμα περισσότερα όπως διευκρίνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζωγραφίδης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το καλοκαίρι η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στη Ρόδο κατά την οποία τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, τα οποία παρά τις υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν.

«Περιμέναμε να υλοποιηθεί συγκεκριμένα μία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ως προς τη δυνατότητα που μπορεί να έχουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού δηλαδή οι περιφέρειες για να επιχορηγούν απευθείας με χρήματα δικά τους και να ενισχύουν τις δράσεις σε πιστοποιημένους φορείς κοινωνικής φροντίδας. Παρά τη δέσμευση ότι αυτό θα τελείωνε μέσα στο Σεπτέμβριο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Το περιμένουμε όμως να γίνει γιατί υπάρχουν χρήματα τα οποία μπορούν να διατεθούν σε φορείς που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο» δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια βρίσκεται σε αναμονή της ικανοποίησης ενός ακόμα αιτήματός της.

«Επίσης περιμένουμε από το υπουργείο να λειτουργούν επιτροπές ΚΕΠΑ που δε λειτουργούν σε νησιά εκτός από τις πρωτεύουσες των νομών. Υποχρεώνονται οι άνθρωποι να αλλάζουν συγκοινωνίες και να επιβαρύνονται οικονομικά ώστε να περάσουν από μία τέτοια επιτροπή» δήλωσε ο κ. Ζωγραφίδης ο οποίος τόνισε ότι αίτημα της περιφέρειας είναι να μεριμνήσει το υπουργείο ώστε και σε άλλα δύο ή τρία νησιά να εγκατασταθούν αυτές οι επιτροπές.

Επίσης όπως είπε θα σταλεί στην υπουργό επιστολή για την παράθεση ισοδύναμων μέτρων που επιθυμεί η περιφέρεια να εφαρμοστούν στις νησιωτικές περιοχές γιατί η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι στο νότιο Αιγαίο όλοι οι νησιώτες είναι μία ευπαθή ομάδα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη.
Πάντως κατόπιν ερώτησης ο κ. Ζωγραφίδης απάντησε ότι οι φορείς είναι συγκεκριμένοι στους οποίους πηγαίνουν τα χρήματα, καθώς πρόκειται για στήριξη προνοιακών ιδρυμάτων, τα οποία στεγάζουν και περιθάλπτουν ασθενείς και μειονεκτούντες ανθρώπους.

Τέτοιοι φορείς που επιχορηγήθηκαν εναι μεταξύ άλλων η φιλόπτωχος εταιρία Ερμουπόλεως, ο σύλλογος παροχής φροντίδας κατοίκων νοσηλείας Σύρου, ο οίκος ευγηρίας «Παναγία εκατονταπυλιανή Πάρου» ο σύλλογος Ελπίδα στη Ρόδο και το σωματείο γονέων και κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ο Άγιος Παντελεήμων» στην Κάλυμνο.