Αισιοδοξεί ο δήμαρχος για τη σχολή τουρισμού

Αισιόδοξος δηλώνει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος για το αποτέλεσμα που θα έχει η σύσκεψη που συγκάλεσε προχθές για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο και δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τις παρουσίες αλλά και για το πως αυτή εξελίχθηκε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες ο ίδιος στον Ρ/Σ «Νότος»,  δήλωσε αισιόδοξος γιατί, όπως είπε, στην προχθεσινή σύσκεψη «είχαμε πολλές πρωτιές», και εξήγησε: Πρώτα απ’ όλα, η συστράτευση όλων των φορέων, Αυτοδιοικητικών, παραγωγικών τάξεων, πρώην Δημάρχων κτλ., οι οποίοι ήρθαν, «ομόθυμοι και ομόγνωμοι». Η δεύτερη μεγάλη πρωτιά για τον Δήμαρχο,  την οποία χαρακτήρισε σημειολογική είναι ότι για πρώτη φορά έδωσαν το «παρών» οκτώ εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο κάτι που, από την εμπειρία του σε προηγούμενες θέσεις που κατείχε, δεν έχει συμβεί έως τώρα αφού πάντα ερχόταν ένας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παρουσία των βουλευτών λέγοντας ότι είναι εξίσου σημαντική για το δεύτερο στάδιο της διεκδίκησης. Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, το  ιστορικό της διεκδίκησης της Ρόδου να γίνει εδώ το Τμήμα Τουρισμού είναι γνωστό και περιορίστηκε στο να πει: «Η Ρόδος δικαιούται το Τμήμα Τουρισμού στα πλαίσια της Σχολής που υπάρχει εδώ, τα επιχειρήματα είναι πάρα πολλά-τα γνωρίζουν όχι μόνο οι ροδίτες, όλοι οι άνθρωποι που έχουν τον κοινό νου. Αλίμονο αν δεν διαθέτει η Ρόδος Πανεπιστημιακή Σχολή και επιπλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτό που δικαιούται να το αποκτήσει».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι πάντα στο θέμα αυτό το μέτωπο ήταν κοινό και δεν υπήρχε διαφωνία, ωστόσο υπήρχαν οι δυσκολίες, μια με το Υπουργείο Παιδείας και τώρα προέκυψε η δυσκολία με την απόφαση της Συγκλήτου.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε να ξεκαθαρίσει για ακόμα μία φορά:
«Δεν έχουμε τίποτα με τη Χίο, όμως δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Η Ρόδος είναι ένας πόλος έλξης όχι μόνο για τα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, που μελλοντικά μπορεί να γίνουν πέντε, είναι ο πρώτος προορισμός, είναι ο τόπος που οι φοιτητές θα μπορέσουν να συνδυάσουν τη θεωρία με την πράξη, έχει όμως και αυτό που λέμε το brand name που μπορεί να προσελκύσει φοιτητές απ’ όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Αυτά είναι πλεονεκτήματα που δεν έχει κανένα άλλο πανεπιστήμιο και καμιά άλλη πόλη στην Ελλάδα».

Όσο αφορά στα τεχνοκρατικά ζητήματα που τέθηκαν, δήλωσε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να τα συζητήσουν, φθάνει να υπάρχει καλή πρόθεση και εκ μέρους της κυβέρνησης και γενικά του ελληνικού Δημοσίου, από τη στιγμή που υπάρχουν ακίνητα.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης της ΑΣΤΕΡ που τέθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το οποίο, όπως είπε, μπαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Είπε, λοιπόν, ότι είναι η πιο γνωστή Σχολή στον τουρισμό η οποία, όμως, δεν είναι πανεπιστημιακή και για να γίνει πρέπει να φύγει από το Υπουργείο Ανάπτυξης και να πάει στο Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό που λέει ο ίδιος είναι ότι πρώτα θα επιδιώξουμε την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού και ακολούθως υπάρχουν επιστήμονες που ξέρουν το γνωστικό αντικείμενο και θα μπορούν να ενσωματώσουν πλέον την ΑΣΤΕΡ που είναι μία απλή Σχολή, με τον οργανισμό σπουδών που έχει, στον οργανισμό σπουδών που θα συμπληρώσει το Τμήμα Τουρισμού.

Από εκεί και πέρα, τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, αυτό ανοίγει άλλους ορίζοντες, γιατί αυτή τη στιγμή η ΑΣΤΕΡ στεγάζεται σε κάποια κτίρια που είναι τα παλιά ιταλικά και δίπλα υπάρχει και ένα νεκρό ξενοδοχείο εδώ και πέντε χρόνια το οποίο χρησιμοποιούσαν παλιά οι φοιτητές της για την πρακτική τους.

Αυτά όλα, με έναν καλό σχεδιασμό, είπε ο Δήμαρχος, θα μπορούσαν να ενταχθούν στα πλαίσια του Πανεπιστημίου, να λειτουργήσει το πανεπιστημιακό Τμήμα Τουρισμού ενσωματώνοντας και την ΑΣΤΕΡ, να υπάρχει ο ξενώνας που είναι ξενοδοχείο ουσιαστικά, να φιλοξενούνται οι φοιτητές και να κάνουν την πρακτική τους. Επίσης, το Πανεπιστήμιο έχει πάρει τους χώρους πίσω από το ΠΙΚΠΑ που αυτή τη στιγμή είναι ερειπωμένοι και εκεί στο campus το πανεπιστημιακό μπορούν να αξιοποιηθούν χώροι και να στεγαστούν άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τη μία πτέρυγα του παλιού νοσοκομείου. Πρόκειται για τέσσερις ορόφους που στέγαζαν τη μαιευτική και την παιδιατρική κλινική και είναι έτοιμα δωμάτια. Αυτή θα μπορούσε να παραχωρηθεί για να φιλοξενήσει τη φοιτητική εστία.
Το επόμενο βήμα, είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος, είναι η άφιξη εδώ της αναπληρώτριας Υπουργού κάτι που ο ίδιος επιθυμεί παρά να την επισκεφθεί αντιπροσωπεία αφού είναι διαφορετικά να δει πως έχει η κατάσταση ιδίοις όμμασι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ
Στη σύσκεψη της Δευτέρας (31/10/2016) για τη δημιουργία Σχολής Διοίκησης, Οικονομίας και Τουρισμού, την οποία οργάνωσε ο Δήμος Ρόδου, συμμετείχε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο βουλευτής Δωδεκανήσου έθεσε το πλαίσιο που αυτή τη στιγμή εξετάζει η Κυβέρνηση για τη δημιουργία Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο καθώς και τις εναλλακτικές που υπάρχουν.

Ενημέρωσε για μια σειρά συναντήσεων με ανώτατους Κυβερνητικούς παράγοντες για το ζήτημα και παρέθεσε τις πρωτοβουλίες αυτής της Κυβέρνησης για την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των σχολών Τουρισμού. Τέλος, μέμφθηκε τη στάση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη σύσκεψη, αναρωτώμενος τι έκαναν, πέρα από κούφιες εξαγγελίες, τα προηγούμενα κόμματα εξουσίας για την ενίσχυση της Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην τοποθέτησή του, έκανε σαφές ότι η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κα. Αναγνωστοπούλου, δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στη Χίο.

Αντίθετα, διευκρίνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ήδη έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας και Τουρισμού, η οποία είναι επιφορτισμένη με το έργο της αναβάθμισης της Σχολής της ΑΣΤΕΡ και την εξέταση των συνθηκών για ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, μπορεί να επιτευ­χθεί ακόμη και με πιθανή ανωτατοποίηση της ίδιας της ΑΣΤΕΡ.

Πάντως, όπως ενημέρωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός τους παρευρισκόμενους, προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση, την δημιουργία δηλαδή ανώτατης σχολής Τουρισμού στη Ρόδο, βρίσκετε ο ίδιος εδώ και αρκετό καιρό σε συνεννόηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, κα. Αναγνωστοπούλου, την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, κα. Κουντουρά και τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κ. Ζαχαράτο.

Οι επαφές αυτές έχουν ήδη αποφέρει ένα θετικό κλίμα για την εξέταση της πρότασης αλλά έχουν δημιουργήσει και το κατάλληλο έδαφος για την υλοποίησή της.

Στη δευτερολογία του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, εξέφρασε την έκπληξή του για την προφορική διαβεβαίωση που είχε δώσει τον Νοέμβρη του 2014, ο τότε απερχόμενος Υπουργός Παιδείας, κ. Λοβέρδος σχετικά με την ίδρυση αντίστοιχου τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο. Την προφορική αυτή διαβεβαίωση μάλιστα, συνόδευε η υπόσχεση ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα δοθούν 15 μέλη ΔΕΠ.

Όπως όμως σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αυτό δε θα ήταν ποτέ δυνατόν, αφού από το 2008, με επιλογές των τότε Κυβερνήσεων, δεν είχε προσληφθεί κανένα μέλος ΔΕΠ σε όλη την ελληνική Επικράτεια, πολλώ δε μάλλον όταν και ο ίδιος ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου μειωνόταν διαρκώς. Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι βρισκόμασταν μπροστά στην περίπτωση εκείνη, όπου μια Κυβέρνηση σε αποχώρηση, έταζε στον αέρα, χωρίς επί της ουσίας να μπορεί να υλοποιήσει. Κορόιδευαν τον κόσμο, εν ολίγοις, είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα όλων αυτών, η σημερινή Κυβέρνηση, εξήγησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έχει ήδη διασφαλίσει 34 θέσεις ΔΕΠ, ενώ παράλληλα, έχει συγκρατήσει τον κατήφορο του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στη σύσκεψη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ήδη ενημέρωσε την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κα. Αναγνωστοπούλου για τα αποτελέσματα της συνάντησης και της ζήτησε να οριστεί ραντεβού με την αντιπροσωπεία των φορέων της Ρόδου.