Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα ο Φοιτητικός Σύλλογος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων τους που αφορούν στην δημόσια φοίτηση-στέγαση-σίτιση για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. (Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην είσοδο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.)

Χθες στην διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι φοιτητές περιέγραψαν τις δύσκολες  συνθήκες που επικρατούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές ελλείψεις, σχετικά με την φοιτητική μέριμνα.

Συγκεκριμένα είπαν: «Βρισκόμαστε εδώ εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου του παιδαγωγικού τμήματος με αφορμή μία απόφαση που πήρε ο σύλλογος, απόφαση τέτοια η οποία οδηγεί σε κάποιες κινητοποιήσεις. Η συνέλευση αφορούσε γενικότερα την μέριμνα και τα ζητήματα που θίγουν και την σίτιση και την στέγαση.

Είναι θέματα που καίνε ολόκληρο το φοιτητικό σώμα και θεωρήσαμε ότι ως σύλλογος του φοιτητικού πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι σε αυτά. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο το 2016 σε μία περίοδο κατά την οποία οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες στεγάζουν και σπουδάζουν τα παιδιά τους με χίλια-δυο βάσανα. Είναι αποτελέσματα συνολικότερης πολιτικής, οι οποίες έχουν στο στόχαστρό τους να τσακίσουν κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια.  Υπό αυτήν την έννοια, αφήνουν στο απυρόβλητο την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χωρά μας.

Μιλάμε για αφαιρέσεις βασικών δικαιωμάτων γιατί αφορά μία γενιά η οποία οδηγείται στην ανεργία ξεκάθαρα, μιλάμε για ένα τμήμα, το παιδαγωγικό, από το οποίο δεν έχουν οριστεί ακόμα σαν αναπληρωτές οι απόφοιτοι του 2011. Εισάγουν μέσα στο σύστημα που υπάρχει 5μηνα προγράμματα και voutcher που το μόνο που κάνουν είναι να  ανακυκλώνουν την ανεργία και να εξασφαλίζουν ότι δεν θα βρούμε ποτέ δουλειά.

Οπότε στρεφόμαστε στην ιδιωτικοποίηση, όπου εδώ μπαίνει και η σίτιση, όπου βλέπουμε πως μία επιχείρηση και εργολάβοι μπορούν να κινούν τα νήματα.

Βλέπουμε το πόσο σημασία έχει αν πεινάει κάποιος φοιτητής ή αν δεν έχει χρήματα καν να παρευρεθεί στο πανεπιστήμιο, έχει σημασία απλά αν κερδίζει μία επιχείρηση περισσότερα χρήματα.»
Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, καθώς όπως δηλώνουν: «Ο λόγος που πήραμε αυτήν την απόφαση ήταν να πάρουμε την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα τα οποία μας ανήκουν και δεν μας κάνουν χάρη.

Είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές και η τοπική κοινωνία, ότι δεν ζητάμε χάρη για να μας δώσουν ένα πιάτο φαί και δεν ζητάμε χάρη για ένα δωμάτιο. Αυτά τα δικαιούμαστε. Όταν οι γονείς μας πλήρωναν φόρους 50 χρόνια τώρα για δωρεάν εκπαίδευση δεν γίνεται να ζητάς μέσα σε 2 βδομάδες 60 ευρώ για σημειώσεις και 200-300 ευρώ για ενοίκιο ή αν έχω εστία, οι υποδομές να μη είναι κατάλληλες.»  

Με σύνθημα « Στις 3 Νοέμβρη οι φοιτητές βουλιάζουμε την χώρα», ο φοιτητικός σύλλογος του Παιδαγωγικού τμήματος, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, θέλουν να σπουδάσουν δωρεάν και ολοκληρωμένα, για αυτό δυναμώνουν τον αγώνα τους, απαιτώντας, σύμφωνα με ανακοίνωση τους, τα εξής:

• Να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των σχολών τους, να γίνει αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
• Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αναλώσιμα-Να σταματήσει η παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες.

• Να μπει τέλος στην υποβάθμιση των σπουδών τους.
• Να σταματήσει η μεταφορά γνώσεων εκτός τους πτυχίου τους.

Ειδικότερα, το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου απαριθμεί 2.000 άτομα, από τα οποία δικαίωμα δωρεάν σίτισης έχουν μόνο 429 φοιτητές, γεγονός που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στον φοιτητικό σύλλογο, καθώς ένα τέτοιο πανεπιστήμιο να μην μπορεί να σιτίσει δωρεάν όλους τους φοιτητές.

Ακόμη, όλοι οι φοιτητές ζητάνε να αποκτήσουν, όση περισσότερη μόρφωση μπορούν  πάνω στο αντικείμενό τους, διότι έχουν μεράκι να δουλέψουν στο επιστημονικό τους αντικείμενο, με κατοχυρωμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα μετά το πτυχίο.   

Απέναντι σε αυτό, σε αυτές τις αγωνίες τους , έχει στηθεί ένα μαύρο μέτωπο, που αποτελείται από το την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, την Ε.Ε, το ΔΝΤ , που αποτελειώνουν τα δικαιώματα τους.

Οι φοιτητές δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ενώνουν όλοι μαζί τις φωνές τους, ενώ το συλλαλητήριο υποστηρίζουν παράλληλα άλλοι 40 σύλλογοι ανά την Ελλάδα, οι οποίοι σκοπεύουν να πλημμυρίσουν όλους τους δρόμους, ώστε να κάνουν τις ζωές τους και τις σπουδές τους καλύτερες.

Καλούν λοιπόν σήμερα, κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους και αναδεικνύοντας τα προβλήματα τους, λέγοντας «όχι» σε συμβιβασμούς που έχουν να κάνουν με την ζωή τους και το μέλλον τους.