Πρόταση κατάργησης της βίζας  για τα γκρουπ Ρώσων τουριστών που επιλέγουν ως προορισμό την Ελλάδα

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινωνικού Συμβουλίου του Ρωσικού οργανισμού Τουρισμού Ντμίτρι Νταβιντένκο δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti πως  πρότεινε στον Έλληνα πρέσβη στην Μόσχα  Αντρέα Φρυγανά να καταργηθεί η βίζα για τους Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται  την Ελλάδα με οργανωμένα γκρουπ, η οποία θα είναι διάρκειας έως 20 μέρες.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς μεταξύ των Ρώσων τουριστών, ωστόσο — όπως είπε — "η απαραίτητη διαδικασία της δακτυλοσκόπησης, την οποία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις χώρες της ζώνης Σέγκεν περιόρισε αισθητά το αριθμό των εκδιδόμενων θεωρήσεων παρατείνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοσή τους".

Στην πρότασή του προς τον Έλληνα πρέσβη ο Ντανβιντένκο — σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου- προτείνει να καταργηθεί η βίζα (για διάστημα έως 20 ημέρες) για τους  τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα με οργανωμένα γκρούπ, με διαπιστευμένα τουριστικά γραφεία».

«Οι προξενικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται μέσω των καταλόγων που θα τους αποστέλλονται,     
Και οι οποίοι θα καταρτίζονται και θα πιστοποιούνται με βάση τις σχετικές συμφωνίες» αναφέρει ο κ. Νταβιντένκο. Επισημαίνει δε, ότι, «η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται  σε διμερή βάση μεταξύ της Ρωσικής ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας τη Κίνας».

Ο κ. Νταβιντένκο, πρότεινε ως εναλλακτική λύση, το ενδεχόμενο να εκδίδεται «βίζα για τους ρώσους πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα ως τουρίστες, χορηγώντας τους με δική τους επιθυμία, εθνική βίζα (σ.σ.μόνο για την Ελλάδα), που δεν τους παρέχει το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ζώνης Σέγκεν».

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη, η αίτηση για την έκδοση εθνικής βίζας να γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω διαδίκου η οποία θα αποστέλλεται στο ελληνικό προξενείο.
Η δε βίζα, θα μπορεί να επικολλάται στο διαβατήριο του τουρίστα στο αεροδρόμιο, μόλις φθάνει στην Ελλάδα. «Η πρακτική αυτή ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται με επιτυχία στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε διάφορες άλλες χώρες» υπογράμμισε ο Νταβιντένκο.