Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει σε μόνιμη βάση τον ετήσιο θεσμό της Ροδιακής Ακαδημίας για το Δίκαιο της Θάλασσας

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει σε μόνιμη βάση τον ετήσιο θεσμό της Ροδιακής Ακαδημίας για το Δίκαιο της Θάλασσας

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στηρίζει σε μόνιμη βάση τον ετήσιο θεσμό της Ροδιακής Ακαδημίας για το Δίκαιο της Θάλασσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 287 ΦΟΡΕΣ

Την επίσκεψη του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Υψηλάντη και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Δικηγόρου κ. Νικολάου Σκούρτου, δέχθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η στήριξη εκ μέρους της Περιφέρειας του εξαιρετικά σημαντικού και διεθνώς αναγνωρισμένου εθνικού και επιστημονικού έργου που το Ινστιτούτο επιτελεί, με την έρευνα και μελέτη του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου και την προώθηση της ναυτικής διπλωματίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου, το οποίο ο κ. Υψηλάντης έχει στηρίξει από όλες τις θέσεις και τα αξιώματα που έχει υπηρετήσει, περιλαμβάνεται και η ετήσια διεξαγωγή της Συνόδου της Ροδιακής Ακαδημίας για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ένα πρόγραμμα, που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για τη διδασκαλία και τη μελέτη του Δικαίου της θάλασσας και διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Ρόδο, σε συνεργασία με διεθνούς κύρους ιδρύματα του Δικαίου της Θάλασσας, με διδάσκοντες διακεκριμένους νομικούς και δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας απ' όλο τον κόσμο.

Στην διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Ινστιτούτου για την Ρόδο, δεδομένου ότι η ιστορία του νησιού είναι συνυφασμένη με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο, αφού η αδιαφιλονίκητη κυριαρχία της αρχαίας Ρόδου ως μεγάλης ναυτικής δύναμης, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του πρώτου καταγεγραμμένου κώδικα Ναυτικού Δικαίου, γνωστή ως «Νόμος Ροδίων Ναυτικός».

Στην σημερινή συνάντηση ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε την βούλησή του, ο θεσμός της Ροδιακής Ακαδημίας να στηρίζεται στο εξής, σε μόνιμη βάση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απόφαση την οποίαν χαιρέτισαν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση οι κ.κ. Υψηλάντης και Σκούρτος.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει και κάθε άλλη πρωτοβουλία που ενισχύει τον διεθνή ηγετικό ρόλο του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, καθώς και τον ηγετικό ρόλο της Ρόδου στον τομέα της διοργάνωσης και διεξαγωγής συναντήσεων διεθνούς κύρους και εμβέλειας.

Η Ροδιακή Ακαδημία για το Δίκαιο της Θάλασσας
Η λειτουργία της Ροδιακής Ακαδημίας για το Δίκαιο της Θάλασσας ξεκίνησε το 1996 ως διεθνές συλλογικό εγχείρημα, στο οποίο, μαζί με το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου που εδρεύει στη Ρόδο, συνεργάζονται, το Κέντρο για το Δίκαιο και την Πολιτική Διαχείρισης των Ωκεανών της Βιρτζίνια (Η.Π.Α.), το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου της Χαϊδελβέργης, το Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας της Ουτρέχτης και, από το 2003, το Ισλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ροδιακή Ακαδημία δημιουργήθηκε με στόχο, όχι μόνο τη διδασκαλία και τη μελέτη του Δικαίου της Θάλασσας (με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) αλλά και την προώθηση της γενικής εφαρμογής του. Γι' αυτό η Ροδιακή Ακαδημία στόχευσε στο να προσελκύσει ως φοιτητές της όχι μόνο όσους επιθυμούσαν μια εμβάθυνση ή εξειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και στελέχη που ήδη δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε τομείς που έχουν σχέση με την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.

Τα συνεργαζόμενα στη διοργάνωση της Ροδιακής Ακαδημίας επιστημονικά ιδρύματα έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή των διδασκόντων. Έτσι, στη Ροδιακή Ακαδημία έχουν διδάξει μέχρι σήμερα δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, μεταξύ των οποίων και όλοι σχεδόν οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα πρόεδροι του δικαστηρίου αυτού, όπως επίσης και δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Μέχρι σήμερα, έχουν φοιτήσει σε αυτήν περισσότεροι από 700 φοιτητές από 109 χώρες, στην πλειονότητά τους διπλωμάτες, υπάλληλοι διεθνών οργανισμών, στελέχη υπουργείων, ερευνητές και πανεπιστημιακοί. Αποφοίτους της Ροδιακής Ακαδημίας συναντά κανείς σήμερα σε σημαντικότατες θέσεις, σε υπουργεία, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και ιδιαιτέρα στο στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και μεταξύ των μελών πολλών εθνικών αντιπροσωπειών.

Διαβάστε ακόμη

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο