Ευεργετικές οι βροχοπτώσεις της 30ης Οκτωβρίου για το νησί της Ρόδου

Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις που κάνει  ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος- Μετεωρολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τονίζει συγκεκριμένα τα εξής: “Μετά από 39 ημέρες έκαναν ξανά την επανεμφάνισή τους οι βροχές στο νησί της Ρόδου ανακουφίζοντας έστω και με λίγα χιλιοστά βροχής τους δοκιμαζόμενους, από την ανομβρία, υδροφόρους ορίζοντες του νησιού.

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό (με κέντρο 1008 hpa) επηρέασε το νησί της Ρόδου από το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου κινούμενο γρήγορα ανατολικότερα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που το νησί της Ρόδου ευνοείται από βροχοπτώσεις με ανέμους γενικά νοτίων συνιστωσών, σε αυτήν την περίπτωση επικρατούσαν άνεμοι Βορειοανατολικών διευθύνσεων. Επίσης, με το πέρασμα της κακοκαιρίας παρατηρήθηκε πτώση στην θερμοκρασία 5 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο σε όλες τις περιοχές του νησίου εισάγοντάς το απότομα σε συνθήκες προχωρημένου φθινοπώρου.

Πιο συγκεκριμένα περισσότερες βροχές δέχθηκαν τα κεντροβόρεια τμήματα του νησιού με τα νότια να υστερούν σημαντικά σε ποσότητα βροχής. Αναλυτικότερα (παρακάτω κατατάσσονται οι σταθμοί σε φθίνουσα σειρά, με κριτήριο την βροχόπτωση), στις 31 Οκτωβρίου 2016, το Παραδείσι δέχθηκε 13.0 χιλιοστά βροχής (σταθμός ΕΜΥ), ο

Έμπωνας κατέγραψε 11.6 χιλιοστά υετού (σταθμός ΕΑΑ) ενώ στην πόλη της Ρόδου σημειώθηκε βροχόπτωση της τάξης των 9.2 χιλιοστών (σταθμός ΕΑΑ). Δυστυχώς η κατάσταση δεν ευνόησε την Λίνδο όπου έπεσαν 4.4 χιλιοστά βροχής (σταθμός ΕΑΑ) και την Κατταβιά όπου κατέγραψε μόλις 1.8 χιλιοστά βροχόπτωσης. Σε όλες τις περιοχές του νησιού η ένταση της βροχής ήταν ποτιστικού χαρακτήρα δίχως να προκαλεί προβλήματα.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή αλλαγή του καιρού ήταν η μοναδική που αποσχόλησε το νησί της Ρόδου τον μήνα Οκτώβριο με αποτέλεσμα να κλείσει ο μήνας με τα παραπάνω χιλιοστά βροχής σε κάθε περιοχή. Χιλιοστά που χαρακτηρίζονται άκρως χαμηλά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε φυσιολογικές συνθήκες πέφτουν 65.5 χιλιοστά όλο τον Οκτώβριο κατά μέσο όρο στο νησί”.