Το φράγμα Γαδουρά θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της Ρόδου

Αισιόδοξος ότι την επόμενη τουριστική περίοδο θα έχει «καλυφθεί» όλο το νησί με νερό από το φράγμα Γαδουρά, εμφανίστηκε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τόσο η περιφέρεια όσο και η ΔΕΥΑΡ έχουν στενή συνεργασία για να μη διψάσει η Ρόδος.

Μάλιστα όπως δήλωσε, θα γίνουν άμεσα συνδέσεις στις περιοχές από τις οποίες περνά ο κεντρικός αγωγός του φράγματος, ενώ για δύο σημαντικά δίκτυα ύδρευσης σε Κολύμπια και νότια Ρόδο, έχει υπογραφεί η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φράγμα έχει τεράστιες δυνατότητες προμήθειας νερού σε όλο το νησί, καθώς στους ταμιευτήρες του υπάρχουν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα οποία μπορούν να υδροδοτήσουν όλη τη Ρόδο ακόμα και για διάστημα τριών ετών χωρίς να πέσει σταγόνα βροχής.       
                    
«Έχει γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή και αξιόπιστη συζήτηση με τη ΔΕΥΑΡ, που έχει να κάνει με τα μεγάλα προβλήματα στα χωριά όπου υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης ώστε να βοηθηθούν από το φράγμα.

Το φράγμα λειτουργεί και παρέχει άριστης ποιότητας νερό, υδροδοτεί την πόλη της Ρόδου, ενώ η συνεννόηση που έχουμε κάνει είναι η εξής: από την όδευση του αγωγού μέχρι την πόλη μία απόσταση περίπου 50 χλμ όπου έχουμε τη δυνατότητα θα κάνουμε μόνοι μας, κάθετες συνδέσεις. Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ θα δώσουμε νερό από το φράγμα σε περιοχές από τις οποίες περνά ο αγωγός.

Σε περιοχές που δε βρίσκονται στην όδευσή του πρέπει να γίνει παρέμβαση στην πόλη της Ρόδου από πλευράς της ΔΕΥΑΡ για να πάει νερό και στην άλλη δεξαμενή για να το πάρει και να το πάει στο δίκτυο» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης ενώ μιλώντας για τα μεγάλα έργα των δικτύων εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχουν δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ειδικότερα είπε τα εξής: «Σε ότι αφορά τις δύο προτάσεις που είχαν έρθει αυτές αφορούν ένα δίκτυο στα Κολύμπια και η άλλη αφορά δίκτυο στη νότια Ρόδο τα οποία θα τα χρηματοδοτήσουμε εμείς μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα έχουμε υπογράψει και έχουμε συνεννοηθεί και για άλλα έργα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Τσίκκη τα οποία θα εκτελεστούν και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος Ιανουαρίου έως το τέλος Μαρτίου του 2017 να μπορέσουν όλα αυτά να δημοπρατηθούν.

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στην τουριστική περίοδο του 2017 να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της λειψυδρίας σε συγκεκριμένες περιοχές πάνω στο νησί.
Αν η ΔΕΥΑΡ μας λύσει και το πρόβλημα με τη δεύτερη δεξαμενή στα Ασγούρου τότε και σε άλλες περιοχές που δεν μπορεί να φτάσει το νερό από το φράγμα απευθείας, θα μπορέσουμε να δώσουμε νερό.

Η δυνατότητα του φράγματος είναι μεγάλη καθώς σε ότι αφορά την ποσότητα του νερού αυτή ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Και η μονάδα διύλισης του νερού έχει τη δυνατότητα να δώσει μεγάλες ποσότητες νερού που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού. Στο τεχνικό κομμάτι έχουμε να λύσουμε το θέμα των δικτύων και όταν αυτό γίνει το φράγμα θα έχει τη δυνατότητα να υδροδοτήσει όλο το νησί ακόμα και για τρία χρόνια χωρίς να πέσει καθόλου σταγόνα νερού.

Οι περιοχές που μπορούν να υδροδοτηθούν είναι σχεδόν όλες από την Κάλαθο και επάνω από τις οποίες περνά ο αγωγός και δεν είναι άλλες από τα Αφάντου την Καλλιθέα, τα Κολύμπια κ.α.
Από την Κάλαθο και κάτω είναι ένα έργο που ζήτησε η ΔΕΥΑΡ να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και το εντάξαμε. Οπότε μένει η δημοπράτηση του έργου από τη ΔΕΥΑΡ».