Δύο άτομα από Ρόδο εμπλέκονται στη συμμορία που ξάφριζε εκατομμύρια

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με την πολυπληθή σπείρα των κακοποιών  που είχε απλώσει τα... πλοκάμια της σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το κουβάρι του μυστηρίου ξετυλίγεται  μέρα με τη μέρα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.

Δύο άτομα που έχουν γεννηθεί στη Ρόδο, ηλικίας 21 και 35 ετών, περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως μέλη της σπείρας αυτής και σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να μεγαλώσει.
Ο πρώτος εκ των δραστών είναι ο Κ. Π. του Ν 21 ετών, γεννηθείς στη Ρόδο. Είχε το ψευδώνυμο «Ντουντούκης» ή «Πάρις».
Ο δεύτερος, επίσης γεννηθείς στη Ρόδο, 35 ετών.

Και οι δύο το τελευταίο διάστημα πηγαινοέρχονταν όπως φαίνεται από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν στο φως της δημοσιότητας, πρόκειται για ΡΟΜΑ που γεννήθηκαν  και διέμεναν στη Ρόδο ενώ πηγαινοέρχονταν από την Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα, αν κάποια από αυτά τα κλοπιμαία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν (ρολόγια, χρυσά κοσμήματα, λίρες κλπ) προέρχονται και από τη Ρόδο ή άλλα νησιά του νομού μας.
Το βέβαιο είναι ότι η  σπείρα αυτή απαρτίζονταν από αδίστακτους ανθρώπους που έμπαιναν σε σπίτια, εξοχικά, βίλες και διαμερίσματα και ξάφριζαν ότι έβρισκαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Zougla.gr,  «Ίλιγγο» προκαλούν τα ευρήματα της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια εφόδων σε περίπου 60 πολυτελή σπίτια των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων σε Αττική και περιφέρεια.

Η συμμορία είχε καταφέρει να αναπτύξει μοναδικούς τρόπους επικοινωνίας σε διαφορετικούς τομείς, βάσει της ιεραρχικής δομής και κατανομή των ρόλων.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν τις συχνότητες του κέντρου Άμεσης Δράσης μέσω ασυρμάτων, ενημερώνοντας με κωδικοποίηση σημάτων και ενδοασυρματικές επικοινωνίες τα μέλη του κυκλώματος, ώστε να διαφεύγουν εγκαίρως από τα σπίτια-στόχους.

Συνολικά συνελήφθησαν 41 άτομα ηλικίας 19-66 ετών (38 Ρομά, ένας Σύρος, ένας Αλβανός και ένας Καζάκος). Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό ακόμη 48 μελών του πολυπλόκαμου κυκλώματος.


Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 600.000 ευρώ, 120 κιλά ασήμι σε ράβδους, φύλλα χρυσού, 150 χρυσές λίρες, 60 οχήματα και εκατοντάδες χρυσαφικά μεγάλης αξίας.
Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες είχαν κλέψει συνολικά 2.000 σπίτια σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις οικίες, είχαν διαρρήξει και έναν ιερό ναό στο Κερατσίνι, σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι, το νοσοκομείο Ιασώ, διάφορες εταιρείες, εργοστάσια κ.λπ.

To προφίλ και η δράση των δύο συμμοριών
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερις αυτοτελείς επιχειρησιακές υποομάδες, τις οποίες διηύθυναν τέσσερα αρχηγικά μέλη, που ήταν επιφορτισμένα με τον συντονισμό των περιοχών, των χρονικών διαστημάτων και των στόχων που θα «επιχειρούσαν», ώστε η δράση της ομάδας τους να μη συμπίπτει με αυτή των άλλων υποομάδων.

Οι επιμέρους ομάδες πραγματοποιούσαν διαρρήξεις σε πολυτελείς κατοικίες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρηματοκιβώτια κι άλλα τιμαλφή.

Σε περισσότερες από 60 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε κατοικίες, καταστήματα και άλλους χώρους των δραστών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων με μεγάλα χρηματικά ποσά, χρυσές λίρες και φύλλα χρυσού, ράβδοι ασημιού άνω των 120 κιλών, πλήθος κοσμημάτων. Σημαντικό ρόλο στη δράση της οργάνωσης διαδραμάτιζε μία από τις υποομάδες, η οποία αποτελούνταν από επίλεκτα μέλη και των άλλων τριών και δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στη διάρρηξη γραφείων εργοστασίων και εταιρειών.

Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούσαν συνήθως χρηματοκιβώτια που περιείχαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ παράλληλα προέβαιναν στη διάρρηξη αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.) τόσο στην Αττική όσο και στην ευρύτερη επικράτεια.
Αναφορικά με τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας, μεταξύ άλλων προκύπτει ότι τα μέλη της προέβαιναν σε αποπροσανατολιστικά τηλεφωνήματα στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, καταγγέλλοντας ψευδή περιστατικά σε σημεία τα οποία απείχαν γεωγραφικά από την περιοχή δράσης τους.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε περισσότερες από 250 περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και κυρίως στα βορειοανατολικά προάστια (Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιο Στέφανο, Πικέρμι, Ραφήνα κ.λπ.) καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διέπραττε κλοπές - διαρρήξεις σε οικίες κυρίως της Δυτικής Αττικής, απ' όπου τα μέλη της αφαιρούσαν χρήματα, χρηματοκιβώτια κι άλλα τιμαλφή.

Τη συγκεκριμένη οργάνωση διηύθυνε ένα μέλος της και κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι χρησιμοποιούσε ως «επιχειρησιακά» οχήματα συνηθισμένα μικρά αυτοκίνητα πόλης, ώστε να μην προκαλούν την προσοχή των διωκτικών αρχών και των πολιτών.

Για τη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα προκύπτει ότι είχε επεκτείνει τη δράση της και σε άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλονίκη, την Ορεστιάδα κ.λπ. Παράλληλα, το αρχηγικό της μέλος, με σκοπό τον εντοπισμό κατάλληλων προς διάρρηξη οικιών, πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια στις προαναφερόμενες πόλεις και με τη βοήθεια μελών που διαβιούσαν σε αυτές προχωρούσε σε προπαρασκευαστικές πράξεις και στη συνέχεια σε διαρρήξεις και κλοπές.
Στο πλαίσιο της εγκληματικής της δραστηριότητας, τα μέλη της πραγματοποίησαν περισσότερες από 50 περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων.

Σε περισσότερες από 60 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε κατοικίες, καταστήματα και άλλους χώρους των δραστών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων με μεγάλα χρηματικά ποσά, χρυσές λίρες και φύλλα χρυσού, ράβδοι ασημιού άνω των 120 κιλών, πλήθος κοσμημάτων - χρυσαφικών, ρολογιών και λοιπών τιμαλφών ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Επιπλέον, βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, φυσίγγια, μαχαίρια, ασύρματοι και πολύ μεγάλος αριθμός διαρρηκτικών εργαλείων, όπως κατσαβίδια, κόφτες, τροχοί κ.λπ., κινητά τηλέφωνα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και ποσότητες ναρκωτικών.

Τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 60 οχήματα, μεταξύ των οποίων τα «επιχειρησιακά» τους, και μεγάλος αριθμός υπερπολυτελών αυτοκινήτων.

Οι δράστες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Βαρύνονται -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και των διακεκριμένων κλοπών, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της πλαστογραφίας και της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.