Δράσεις των Προσκόπων Δωδεκανήσου

Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2016 τα μέλη των Προσκοπικών Δικτύων  των Προσκοπικών Συστημάτων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου Φοιτητές – Πρόσκοποι Δωδεκανήσιοι  ,  συμμετείχαν στην 2η Πτητική Συνάντηση Μελών Προσκοπικών Δικτύων που συνδιοργανώθηκε από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικών Δικτύων και την Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων της Γενικής Εφορείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προσκοπικό Κέντρο ΠΥ.ΒΑ. και στο αεροδρόμιο του Τατοΐου  με πλούσιες και ποικίλες δραστηριότητες  κατάλληλες  για τα μέλη Προσκοπικών Δικτύων νέους και νέες ηλικίας 18 έως 30 ετών.
Το σύνθημα της συνάντησης ήταν « ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ »  που καλούσε κάθε μέλος Προσκοπικού  Δικτύου να αντιμετωπίσει μια πρόκληση , να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με ενδιαφέρουσες προκλήσεις .

Οι προκλήσεις  ήρθαν  από τα εργαστήρια – workshops στοχεύοντας στην προσωπική ενεργοποίηση και  πραγματοποιήθηκαν όπως  «Πως μαθαίνουμε» ο ρόλος  της  επικοινωνίας, «Η μέρα σου» εργαστήρι αναπτυξιακής εκπαίδευσης, επίσκεψη στην Οργάνωση Γη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης όπου τα μέλη των Προσκοπικών Δικτύων ξεναγήθηκαν στους χώρους, «σήκωσαν τα μανίκια τους »- φτυάρισαν και δημιούργησαν μονοπάτι ανάμεσα στα είδη του άγριου οικοσυστήματος και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο για το ρόλο της Οργάνωσης Γη και πως μπορούν να παρέμβουν και να βοηθήσουν τα μέλη των Προσκοπικών Δικτύων παραπάνω. Παρακολούθησαν δημόσιες δράσεις θετικής ψυχολογίας κάνοντας πράξη κάποιες από αυτές . Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ψυχαγωγικά βραδινά όπως και το εργαστήρι του αναμνηστικού της συνάντησης.

«Πέταξαν» αεροπλάνα με χειρισμό εξομοιωτή πτήσης, έπαιξαν παιχνίδια Αεροπροσκοπικών γνώσεων και χειρίστηκαν Drone.
Στο Αεροδρόμιο του Τατοΐου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις με υπερελαφρά αεροσκάφη πάνω από τη λίμνη του Μαραθώνα με την αδρεναλίνη να φτάνει στα ύψη ,έκαναν ασκήσεις εδάφους με  αλεξίπτωτο πλαγιάς  και  ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας  του αεροδρομίου.
Στο τέλος της συνάντησης τα μέλη των Προσκοπικών Δικτύων αποχώρησαν με τα σακίδια τους γεμάτα με ενθουσιασμό, θετική ενέργεια, νέες φιλίες  αναμένοντας την επόμενη συνάντηση.


«Πρότυπη Go». Στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος της  Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου πραγματοποιήθηκε το διήμερο της Πρότυπης Ομάδας το Σάββατο 29 Οκτωβρίου και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 στην περιοχή Βάρη του Αγίου Ανδρέα στο Παραδείσι.
Σκοπός της Πρότυπης Ομάδας είναι η εκπαίδευση των μικρών ηγετών της παρέας της αυτοδιοικούμενης ομάδας που λέγεται Ενωμοτία όπου συνυπάρχουν 2-5 τέτοιες ομάδες και αποτελούν την Ομάδα Προσκόπων.
Χάρη στην αμέριστη υποστήριξη της  εταιρείας Blue Star Ferries και της εταιρείας  DODEKANISOS SEAWAYS συμμετείχαν στη δράση και τα μέλη των Πρότυπων Ενωμοτιών των Προσκοπικών Συστημάτων της Καλύμνου και της Λέρου.


Οι μικροί ηγέτες, οι Ενωμοτάρχες και οι Υπενωμοτάρχες, όλων των Προσκοπικών Συστημάτων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου,  της Ρόδου της Καλύμνου και της Λέρου συγκεντρώθηκαν το Σάββατο πρωί, δημιούργησαν τις προσκοπικές τους γωνιές  χρησιμοποιώντας υλικά της φύσης, φρόντισαν για τα υλικά τροφοδοσίας τους,  μαγείρεψαν, έπαιξαν, διασκέδασαν και γνώρισαν νέους φίλους.
Μέσα από το παιχνίδι οι μικροί ηγέτες εκπαιδεύτηκαν για να οδηγήσουν τις Ενωμοτίες τους στα παιχνίδια,  στις εκδρομές και στις κατασκηνώσεις της νέας Προσκοπικής χρονιάς.

Το διήμερο της Πρότυπης Ομάδας υλοποιήθηκε από τους Βαθμοφόρους των Ομάδων Προσκόπων με Αρχηγό της δράσης τον Έφορο Κλάδου Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου κ. Γεώργιο Νεσφυγέ.