Το «Θαύμα» της Ρόδου

Γράφει η   Μαίρη Παπανδρέου

Ολόκληρη η πολιτισμένη υφήλιος, μιλάει για το «Θαύμα» που ονομάζεται «Ρόδος» και βέβαια, δεν  εννοούν το άγαλμα του Κολοσσού, που ήταν ένα από τα «Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου». Δεν είναι αρκετές οι θαυμάσιες κλιματολογικές της συνθήκες και το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον. 

Η Ρόδος, αγαπήθηκε και αναγνωρίστηκε και από τον μακραίωνο πολιτισμό της, τις σημαντικότατες αρχαιότητές της, την μοναδική της Μεσαιωνική της Πόλη που η ΟΥΝΕΣΚΟ, επί δημαρχίας Δρ Σάββα Καραγιάννη ανακήρυξε «Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς».  Είναι το πνεύμα και η φιλοξενία των ανθρώπων της, είναι το χαμόγελο που αντανακλά τον Απόλλωνα – Ήλιο Θεό της, που σήμερα λατρεύουν τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη Ρόδο.

Απόλυτα σωστή, η αναγνώριση και η “βράβευση” των επισκεπτών της, που έρχονται επί σειρά ετών ή και δεκαετιών στη Ρόδο, απολαμβάνοντας τα ‘κάλλη’ της, τις ‘χάρες’ της και τη φιλοξενία των Ροδιτών. Αυτή η αναγνώριση όμως – των αλλοδαπών τουριστών, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε και τους πνευματικούς εραστές της Ρόδου, Έλληνες ή ξένους, που η αγάπη τους, ο θαυμασμός τους και η αφοσίωσή τους στο Νησί του Απόλλωνα, τους ενέπνευσε να συγγράψουν εξαιρετικά βιβλία, που κάνουν τη Ρόδο γνωστή σε ακόμα περισσότερους επίδοξους εραστές της. Απονέμονται άφθονες διακρίσεις, δικαίως, μόνον που ξεχνιούνται – κατά τη γνώμη μου - κάποιες σημαντικότατες προσωπικότητες, των οποίων τα εξαιρετικά βιβλία που τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και άπτονται των ιστορικών δεδομένων της Ρόδου, παραμένουν προφανώς γνωστά, μόνον στο ‘βιβλιόφιλο’ αναγνωστικό κοινό.

Συγκεκριμένα, επιθυμώ να αναφέρω την ‘αδιαφορία’ μας, για τον Άγγλο διάσημο συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ (Laurence Darrell), ο οποίος μάλιστα έζησε στη Ρόδο κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας και με την κάλυψή του ως Γραμματέας του Αγγλικού Προξενείου, υπήρξε στέλεχος της Αντίστασης κατά των Ιταλών και των Γερμανών, και στην ίδια αντιστασιακή ομάδα, αγωνιζόταν και ο αείμνηστος Ροδίτης Βιτώριας.  Ο Λόρενς Ντάρελ, στο εξαιρετικό βιβλίο του «Reflections on a Marin Venus» (Αντανακλάσεις πάνω στη Θαλασσινή Αφροδίτη), αναφέρεται στη Ρόδο με συγκινητικές περιγραφές.

Έμαθα ότι συμμετείχε στην ομάδα αντίστασης του αείμνηστου Βιτόρια, από τον ίδιο τον Βιτόρια, όταν του ανέφερα το εξαιρετικό βιβλίο του Λόρενς Ντάρελ και μου είπε χαρακτηριστικά: «Βρε τον μπαγάσα, αυτό το βιβλίο έγραφε τα βράδια που με μια λάμπα πετρελαίου καθόταν πάνω σ’ έναν Αιγυπτιακό τάφο στο Αιγυπτιακό νεκροταφείο κι έγραφε στη γραφομηχανή του;» Ο Λόρενς Ντάρελ, έμενε στο μικρό γραφικό σπιτάκι, που βρίσκεται στην άκρη του Αιγυπτιακού νεκροταφείου, και πολύ σωστά δόθηκε στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών».

Όμως, στον Λόρενς Ντάρελ, ποτέ δεν απονεμήθηκε κάποια αναγνώριση, ούτε όταν είχε έρθει στη Ρόδο με την Κύπρια σύζυγό του. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ακόμα, ότι έχει εκδώσει και το εξαιρετικό βιβλίο «Πικρά Λεμόνια» (Bitter Lemons) όπου αναφέρεται στους Αγώνες των Κυπρίων. Έστω και μετά θάνατον, μπορούσε να έχει αναγνωριστεί τόσο η συγγραφική όσο και η αντιστασιακή του προσφορά, απονέμοντας στην κόρη του τιμητική διάκριση, για την προσφορά του πατέρα της. Πρέπει να γνώριζαν οι ιθύνοντες, ότι η κόρη του Λόρενς Ντάρελ – παντρεμένη με Άγγλο τιτλούχο – έχει αγοράσει σπίτι στη Λίνδο και συμμετείχε με τον Λόρδο σύζυγό της σε Παγκόσμιο Συνέδριο του Πανεπιστημίου μας, που είχε οργανώσει ο Καθηγητής Γιάννης Λυριτζής.

Μια ακόμα προσωπικότητα, πρώην Αξιωματικός της Χωροφυλακής και νυν Συγγραφέας και Αρθρογράφος, Σεραφείμ Αθανασίου, ο οποίος ήρθε στη Ρόδο λίγο πριν την επίσημη τελετή της «Ενσωμάτωσης» κι έμεινε 18 ολόκληρα χρόνια, παντρεύτηκε στη Ρόδο με Εκπαιδευτικό, και διατηρεί από τότε εγκάρδιες φιλίες με Ροδίτες, ενώ επισκέπτεται τη Ρόδο, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες της διαβίωσής του. Ο Συγγραφέας Σεραφείμ Αθανασίου, έχει εκδώσει με δική του χρηματοδότηση, το 2012, έναν καλαίσθητο κι εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτοβιογραφικό τόμο 282 σελίδων, «Θύμησες και Γεγονότα», εμπλουτισμένο με σπάνιες παλιές φωτογραφίες της Ρόδου και άκρως συγκινητικές ιστορίες Ροδιτών και μοναδικών ιστορικών γεγονότων.

Ο Συγγραφέας Σεραφείμ Αθανασίου, εξακολουθεί ν’ αρθρογραφεί σε πολλές εφημερίδες της Ελλάδας, όπως και στη δική μας «ΡΟΔΙΑΚΗ», με ένα καθάριο γλαφυρό ύφος και παραδειγματικό Ήθος, διαφημίζοντας τη Ρόδο, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, εφόσον μπορεί να διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος το βιβλίο του και διαδικτυακά στην ηλεκτρονική του έκδοση: www.serathan.com . Το βιβλίο του «Θύμησες και Γεγονότα», έχει κυκλοφορήσει στον Ελληνισμό της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Η «ΡΟΔΙΑΚΗ», με την συνέπεια και ευαισθησία, που πάντα τη διακρίνει, παρουσίασε το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Σεραφείμ Αθανασίου, στις 30 Οκτωβρίου ε.ε. με τον τίτλο «Σεραφείμ Αθανασίου, ο Αφοσιωμένος Εραστής της Ρόδου». Ο έγκριτος συγγραφέας Σεραφείμ Αθανασίου, έχει ήδη έτοιμα προς έκδοση, δύο ακόμα ενδιαφέροντα αυτοβιογραφικά/ιστορικά βιβλία. Η αγνωμοσύνη, δεν ταιριάζει στους Έλληνες, πόσο μάλλον στους ευαίσθητους Ροδίτες.