Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021… ανήκει στη Ρόδο

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021… ανήκει στη Ρόδο

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021… ανήκει στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1055 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο αρχιτέκτονας Αγαπητός Ξάνθης

Την άλλη εβδομάδα ακριβώς στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή κληρώνει για τη Ρόδο. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 ανήκει στο νησί του ΦΩΤΟΣ. Η περιπέτεια που ξεκίνησε το 2005/06 για να επανέλθει δριμύτερη το 2013/14 και να κορυφωθεί τις επόμενες ήμερες, κλείνει τον μεγάλο κύκλο της.


Ένα ταξίδι με οραματικές διαθέσεις, με δυσκολίες, με αγωνίες, βαίνει προς το τέλος του. Η οργανωτική επιτροπή απέδωσε τα πάντα για την επίτευξη του στόχου, ενός μεγαλόπνοου έργου που πιθανά να αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής.
Σε μια εποχή μελανής διάθεσης και επιθυμητής επιδίωξης μιας αυτοπραγμάτωσης που θα υπερνικάει αναστολές, εσωστρέφειες και πισωγυρίσματα, η απάντηση είναι η καλλιέργεια κουλτούρας και δημιουργικής δράσης για έναν πολίτη που αναγνωρίζει, που σκέπτεται, που ονειρεύεται και σίγουρα αφήνει το δικό του ανθρωπιστικό αποτύπωμα στην πολιτιστική διαδρομή του τόπου του.

Η έκφανση αυτής της προσπάθειας οφείλει να είναι μεταδοτική, πανευρωπαϊκή και να αναφύει το μεγα-γεγονός από τις πλευρές της βιωσιμότητας. Οι τομείς του κοινωνικού κεφαλαίου, της οικονομικής διάστασης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας και της πολιτιστικής ταυτότητας οφείλουνε να συνεργαστούν σε μια αρμονική «συναυλία», όπου το γαλάζιο θα συναντά την αιωνιότητα, τα ταξίδι την ελπίδα, το φώς τη διάρκεια και ο άνθρωπος το μέλλον.
Με αυτές τις προκλήσεις η πορεία για το 2021 θα είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα, εκτροχιάσεις όμως ο νόστος της «Ιθάκης» γλυκός.
Μια μικρή αναφορά για την δική μου ιδέα–συμμετοχή για το «λογότυπό» μου, διαδικασία η οποία κρίθηκε παλαιότερα επιτυχώς από τη δημοτική άρχή και προβάλλεται τώρα ως δωρόσημο για την ΠΠΕ -21.

Η σχεδίασή του υφαίνεται στην επιθυμία να συνδέσω τα στοιχεία της ιστορίας, της ταυτότητας του τόπου, των μηνυμάτων που οφείλει να εκπέμπει το λογότυπο και της επικοινωνίας σε ένα μείγμα οπτικής σύνθεσης και γραμμικής απλότητας.
Έτσι η Ρόδος έχει δομηθεί πάνω στο Ιπποδάμειο Σύστημα (408 π.Χ) των ορθογώνιων συμμετρικών οικοδομικών τετραγώνων, το λεγόμενο το διαμαντένιο πλέγμα. Πάνω σε αυτό κτίζεται η βάση του λογότυπου, όπου εμφανίζονται τα στοιχεία και τα μηνύματα της επικοινωνίας ως λειτουργικά κομμάτια του αρχιτεκτονικού σχεδίου.

Το τετράγωνο: προσφέρει, την ισομετρία και τον εξισωτισμό, νοήματα που αναδεικνύονται από το αρχαίο μέτρο, το ισομερές αρχέτυπο και από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στην έδραση της κοινωνίας των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.
Ο κύκλος: αποδίδει, τη ζωή και τη λαμπρότητα του ήλιου ο οποίος ταυτίζεται με τη κυκλική φωτεινότητα.
Τα γράμματα: εκφράζουν το Λόγο και τη Γνώση, ιδιώματα της ανθρώπινης υπόστασης συνδέοντας τη φιλοσοφία των αρχαίων χρόνων με την αναγέννηση της αρμονίας και του κάλλους, με τη νεωτερικότητα της λειτουργικότητας και του κονστρουκτιβισμού.

Όλα μαζί είναι Ρόδος και Ευρώπη.
Η Ευρώπη είναι η μητέρα του Διαφωτισμού και του Λόγου,
και η Ρόδος του Φωτός και του Μέτρου.
Καλή επιτυχία ΡΟΔΟΣ, το νησί χρειάζεται μια ΣΤΡΟΦΗ για να αναπνεύσει καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B