Η βροχή της Δευτέρας  ήταν καλή αλλά... θέλει κι’ άλλες

Ευεργετική ήταν η βροχή που έπεσε τη Δευτέρα σχεδόν σε όλο το νησί της Ρόδου, μετά από αρκετούς μήνες ξηρασίας, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα έγινε μία… καλή αρχή.

 

Η βροχή χαρακτηρίστηκε ως ποτιστική, καθώς ανακούφισε τη διψασμένη γη, ενώ η διάρκειά της καθώς και η ένταση με την οποία έπεσε όλη η ποσότητα του νερού δεν προκάλεσαν ζημιές.

Η περιοχή της νότιας Ρόδου φαίνεται όμως ότι υστέρησε για μία ακόμα φορά καθώς το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μικρότερο σε σχέση με άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου Νίκος Ταταράκης, η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής έπεσε στην πόλη της Ρόδου και στον Έμπωνα, ενώ η μικρότερη ποσότητα στην Απολακκιά.

Με βάση τις μετρήσεις που κατέγραψε η υπηρεσία, τα στοιχεία του ύψους της βροχής έχουν αναλυτικά ως εξής:

- Απολακκιά: 6,2 χιλιοστά βροχής

- Σιάννα: 16 χιλιοστά βροχής

- Έμπωνας: 23,3 χιλιοστά βροχής

- Απόλλωνα: 9,5 χιλιοστά βροχής

- Ρόδος πόλη: 22 χιλιοστά βροχής

- Μαριτσά: 20 χιλιοστά βροχής

- Λάερμα: 20 χιλιοστά βροχής

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της ποσότητας βροχής που έπεσε εκείνη τη μέρα, και σε κάποιο βαθμό ήρθαν την κατάλληλη στιγμή τόσο για τις καλλιέργειες όσο και για την ελαιοκομική περίοδο, καθώς το Σάββατο άνοιξαν τα ελαιοτριβεία και μπορούν να δέχονται τον ελαιόκαρπο.

Τα δέντρα σε δάση και καλλιέργειες όλους τους προηγούμενους μήνες είχαν στην κυριολεξία ξεραθεί, ενώ υπήρχε έντονος προβληματισμός και για το ζωικό κεφάλαιο.

Παρ’ όλα αυτά οι ποσότητες αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος του φθινοπώρου, ούτε φυσικά και να αναπληρώσουν τα αποθέματα που χρησιμοποιήθηκαν όλη τη χρονιά.

Με αφορμή τη συγκέντρωση των στοιχείων από την υπηρεσία ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας, ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά παράλληλα και την ευχή να έχουμε σύντομα και άλλες βροχές για να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μέτρια ήταν η ποσότητα της βροχής που έπεσε στην Κω καθώς όπως έδειξαν οι μετρήσεις στην Κέφαλο έπεσαν 16,5 χιλιοστά βροχής και στο Ασφενδιού 9,3 χλιοστά.

«Είναι ευχάριστο ότι η περίοδος των βροχοπτώσεων άρχισε με μία πραγματικά ευεργετική βροχή για το νησί της Ρόδου και της Κω όπου υπάρχουν τα μετρήσιμα στοιχεία.

Όλοι ευχόμαστε να είναι απαρχή ενός βροχερού χειμώνα με βροχές όπως αυτή, δηλαδή ποτιστικές, μεγάλες σε διάρκεια και χαμηλής έντασης που δε δημιουργούν προβλήματα στις υποδομές και τις περιουσίες, αλλά αντίθετα ωφελούν τη γη τους αγρότες ζώα  δέντρα και φυτά, και κυρίως το πολύτιμο νερό συγκεντρώνεται στους υδροφόρους ορίζοντες και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την κλιματολογική αλλαγή και την ανομβρία.

Για το περιβάλλον και τη φύση ο χειμώνας πρέπει να έχει βροχές και δεν πρέπει να είναι ξηρός. Υπάρχει ανησυχία για τη νότια Ρόδο που όπως και πέρσι δεν είχαμε μέχρι αρχές Νοεμβρίου βροχοπτώσεις και ικανοποιητικής απόδοσης βροχές αλλά πιστεύουμε στη συνέχεια ότι αφενός μεν θα υπάρχουν βροχοπτώσεις αφετέρου δε το πολύτιμο νερό από το φράγμα Γαδουρά που είναι πραγματικός θησαυρός για το νησί της Ρόδου θα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για να έχουμε πόσιμο νερό.

Η περιφέρεια με επικεφαλής τον περιφερειάρχη και όσους εργάζονται για τη λειτουργία του φράγματος και την υδροοικονομία προσπαθούν διαρκώς ώστε να βελτιστοποιήσει την απόδοση του, επενδύοντας στην ευεργετική λειτουργία του».