Έκτακτη συγκέντρωση αγροτών στο Γεννάδι

Έκτακτη συγκέντρωση αγροτών στο Γεννάδι

Έκτακτη συγκέντρωση αγροτών στο Γεννάδι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1127 ΦΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο οι ζημιές που γίνονται στις καλλιέργειές τους

Έκτακτη συγκέντρωση αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο το απόγευμα στη Νότια Ρόδο, οι αγρότες της περιοχής, ζητώντας με τον τρόπο αυτό να επιταχυνθεί η διαδικασία των μέτρων που επιβάλλεται να ληφθούν, για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους από τα άγρια και ανεπιτήρητα ζώα.

Σε επικοινωνία που είχαν αγρότες της Απολακκιάς με τη «Ρ» επισήμαναν ότι η κατάσταση σε ότι αφορά τις ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους , επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, γεγονός που τους έχει φέρει σε απόγνωση.

Η συγκέντρωση, θα γίνει στο Γεννάδι, στις 6 αύριο το απόγευμα και για τον λόγο αυτό καλούνται όλοι οι γεωργοί και αγρότες της περιοχής να παραστούν για να συζητήσουν και να λάβουν άμεσα μέτρα.
Στην συνάντηση έχουν κληθεί να παραστούν και εκπρόσωποι από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης της περιοχής μας.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, συντονισμένες ενέργειες των βουλευτών Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ και των τοπικών φορέων της Ρόδου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τον ΕΛ.Γ.Α, συζητήθηκε στη βουλή, σχέδιο νόμου και έγινε δεκτή η τροπολογία-προσθήκη, με την οποία ρυθμίζονται θέματα αποζημίωσης των αγροτών από τις ζημιές που προκαλούν τα πλατώνια (Dama dama) στις φυτικές καλλιέργειες στη Ρόδο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης, «η προτεινόμενη ρύθμιση, συμβάλλει, αφενός στην προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που ζουν τα ελάφια μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και αφετέρου, στην επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλατωνιού (Dama dama), που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και είναι ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός του είδους στον κόσμο.

Όπως είναι γνωστό, στη Ρόδο, τα έντονα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το νησί, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές στη Νότια Ρόδο που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα του νησιού, προκάλεσαν την μετακίνηση των ελαφιών προς τις πεδινές περιοχές του νησιού από τις δασικές περιοχές που καήκανε, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ελάφι της Ρόδου, με αρχαία καταγωγή και ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα, καθώς διαφέρει γενετικά από άλλα πλατώνια της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας, έχει καταγραφεί στη Σύμβαση της Βέρνης ως απειλούμενο είδος και συμπεριλήφθηκε στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Κινδυνεύον», δηλαδή είδος που αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό του περιβάλλον στο άμεσο μέλλον».

«Όταν ήρθε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Ρόδο μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, βίωσε από κοντά την κατάσταση. Είδε τα ελάφια - είτε ομαδικά είτε κατά μόνας - να τρέχουν πανικόβλητα να ψάχνουν πού θα πάνε, πώς θα ζήσουν.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου