Δημήτρης Κρεμαστινός:  Δεν έχουν κανένα νόημα  τώρα οι εκλογές…

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ
στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Πρόσφατα με δηλώσεις του παραλίγο να προκαλέσει πολλαπλά καρδιακά επεισόδια στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά τελικά ξεκαθάρισε πως υπήρξε παρανόηση.

Ο λόγος για το βουλευτή Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αντιπρόεδρο της Βουλής και φυσικά γνωστό καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρη Κρεμαστινό, που διευκρίνισε πως δεν πρότεινε συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξέφρασε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης των κομμάτων του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου.

Λιτός στο λόγο του αλλά ιδιαίτερα σαφής, τονίζει πως στο θέμα του ΕΣΡ η ΔΗΣΥ θα κινηθεί συναινετικά και καλεί τη ΝΔ να πράξει το ίδιο, ενώ χαρακτηρίζει τις διαφωνίες του Ευ. Βενιζέλου μειοψηφικές.

Απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές και υποστηρίζει πως χρειάζεται μία συγκυβέρνηση των κομμάτων που πιστεύουν στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη για μία σκληρή διαπραγμάτευση.

Όσο για την υπόθεση της κεντροαριστεράς, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να παραμείνει ένα πολυτασικό συμμαχικό σχήμα.

Κύριε Κρεμαστινέ, τη Δευτέρα, στις 3 μ.μ., θα συνεδριάσει εκ νέου η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Με ποιες διαθέσεις θα συμμετάσχετε εσείς και το κόμμα σας; Θα υπάρξει λευκός καπνός; Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ;

Μέχρι τώρα αποδείξαμε ότι προσερχόμαστε με θέσεις στο ΕΣΡ, που, όταν γίνονται αποδεκτές, ψηφίζουμε θετικά. Τη Δευτέρα, εφόσον η συζήτηση διεξαχθεί από μηδενική βάση, θα υποβάλουμε και πάλι συγκεκριμένες προτάσεις, που, εφόσον γίνουν αποδεκτές, θα είμαστε και πάλι θετικοί.

Θεωρούμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να λειτουργήσει το ΕΣΡ αλλά με ανθρώπους με προσωπικότητα, που να μην είναι φερέφωνα των κομμάτων που τους υποδεικνύουν. Όσον αφορά τη ΝΔ, δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω τη στάση της, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να λειτουργήσει το ΕΣΡ.

Κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Βενιζέλος, διαφώνησαν με τη συναινετική στάση των στελεχών της ΔΗΣΥ στην προηγούμενη διάσκεψη για το ΕΣΡ. Πώς το σχολιάζετε;

Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα πάντα υπάρχουν μειοψηφούσες απόψεις, που είναι σεβαστές, αλλά το κόμμα πρέπει πάντα να ακολουθεί τη γραμμή της πλειοψηφίας και η γραμμή του κόμματος ήταν αυτή που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη των προέδρων.

Ξεκαθαρίσατε ότι δεν προτείνετε συγκυβέρνηση της ΔΗΣΥ με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά συγκυβέρνηση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, με στόχο να ενισχυθεί η προσπάθεια της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην παρούσα Βουλή ή έπειτα από εκλογές που ζητά η ΝΔ;

Τι νόημα θα έχουν οι εκλογές, οι οποίες το μόνο που θα αναδείξουν θα είναι το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο; Η χώρα χρειάζεται συγκυβέρνηση των κομμάτων που πιστεύουν στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει μία σκληρή διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα στα σημεία όπου εκχωρείται η δημόσια περιουσία τουλάχιστον για έναν αιώνα προς εκμετάλλευση.

Πολλοί μιλούν για τέταρτο μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση το αποκλείει. Πώς κρίνετε τη στάση των δανειστών, όταν έπειτα από τόσα χρόνια μνημονίων και λιτότητας η κρίση ακόμη φτωχοποιεί τη χώρα μας;

Οι δανειστές πάντα επιδιώκουν το δικό τους συμφέρον για δικούς τους λόγους. Το πρόβλημα είναι εμείς πώς αντιδράμε. Εάν αντιδράμε, όπως αντιδράσαμε στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, το κάθε κόμμα ξεχωριστά και όχι όλοι μαζί, προσφέρουμε στους δανειστές αυτό το οποίο επιδιώκουν. Όσοι σκέπτονται τέταρτο μνημόνιο, εγκληματούν κατά της χώρας.

Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ να συνεργαστείτε με το Ποτάμι απέτυχε. Πού το αποδίδετε και γιατί δεν προχωρά η συζήτηση με το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γ. Παπανδρέου; Υπάρχουν διαφωνίες;


Ιδεολογικά δεν υπάρχει καμία διαφωνία, όμως πάντα υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες και αρχηγικές τάσεις, που εταλάνιζαν από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου τη δημοκρατική παράταξη. Αυτό δυστυχώς υπάρχει και σήμερα.

Τι πρέπει να γίνει με τη ΔΗΣΥ; Να μετασχηματιστεί σε ένα ενιαίο κόμμα ή να παραμείνει ένας πολυτασικός συνασπισμός κομμάτων; Είναι αναγκαίο ένα συνέδριο;

Εάν δεν προσέλθουν όλα τα μικρά κόμματα, που αποτελούν μέρος του 44% που πήρε το ΠΑΣΟΚ το 2009, τότε τι νόημα θα έχει η δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος;

Ούτως ή άλλως με τις εκλογές ο ελληνικός λαός επιλέγει με την ψήφο του ποιους θα στείλει στη Βουλή και ποιους θα αποκλείσει. Από τις δημοσκοπήσεις αυτό που διαφαίνεται είναι ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στη Βουλή.

Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όλα τα μικρά κόμματα. Το συνέδριο είναι κάτι το οποίο θα γίνει, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τη σημερινή πραγματικότητα.