Έξι χρόνια κάθειρξη για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού

Ούτε μέρα δεν μείωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου την πρωτόδικη ποινή των 6 ετών κάθειρξης και το χρηματικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον 44χρονο από την Όλυμπο της Καρπάθου που κατηγορείται για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο.

Το δικαστήριο παρά τους αυτοτελείς ισχυρισμούς που ανέπτυξε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κώστας Διακονής, διατήρησε την ίδια ποινή για τον κατηγορούμενο.

Πιο συγκεκριμένα κατά την ακροαματική διαδικασία ο κ. Διακονής υπέβαλε ένσταση για απόλυτη ακυρότητα της πρωτόδικης διαδικασίας καθώς όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που στήριξε την κατηγορία για τον πελάτη προέρχονταν «από απαγορευμένη αστυνομική παγίδευση».

Με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας η ένσταση απορρίφθηκε, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε και σε τρεις λόγους έφεσης της υπόθεσης του 44χρονου.
Όπως ο ίδιος είπε ο πρώτος λόγος αφορά την κακή εκτίμηση των αποδείξεων διότι ο πελάτης του ουδέποτε κατέστη κάτοχος του υλικού αυτού και τόνισε ότι ο υπολογιστής του μπορεί να είχε σύνδεση με το διαδίκτυο αλλά βρισκόταν εκτός λειτουργίας, καθώς ήταν χαλασμένος και δεν μπορούσε να ανοίξει.

Επίσης ως δεύτερο λόγο ο κ. Διακονής ανέφερε την εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διατάξεως, διευκρινίζοντας ότι το πρωτόδικο δικαστήριο αποδέχτηκε και την κατ’ εξακολούθηση αλλά και την κατά συνήθεια διάπραξη του αδικήματος από τον πελάτη του.

Η σύλληψη
Ο 44χρονος συνελήφθη την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 το βράδυ στο πλαίσιο έρευνας που έγινε σε διεθνές επίπεδο από τις αστυνομικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών, για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας.

Ο δράστης διέμενε μόνιμα στην Όλυμπο της Καρπάθου τα τελευταία χρόνια και εργαζόταν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του νησιού μέχρι που έληξε η σύμβασή του. Παράλληλα διατηρούσε μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια (μικρό ξενοδοχείο) και μία καφετέρια στη κοινότητα. Εκεί ο 44χρονος φέρεται να είχε τοποθετήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου μέσω των chat rooms «προσκαλούσε» άλλους παιδόφιλους από την Ευρώπη και τον Καναδά να επισκεφθούν το ξενοδοχείο του στη Κάρπαθο έχοντας μαζί τους τα παιδιά τους προκειμένου να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν σεξουαλικά όργια! Μάλιστα σύμφωνα με την αστυνομία, διαφήμιζε σε παιδεραστές το ξενοδοχείο του, υποσχόμενος δωρεάν διακοπές στην Κάρπαθο με μοναδικό αντάλλαγμα να ασελγήσει στα ανήλικα παιδιά τους!

Επίσης ο ίδιος χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα διακινούσε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν έλεγχο στο σπίτι του δράστη όπου είχε κρύψει επιμελώς και αποθηκεύσει σε σκληρούς δίσκους πλήθος αρχείων με πολύ σκληρό περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Συνολικά κατασχέθηκαν έξι σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή με τέτοιο αρχείο, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με δύο μνήμες αποθήκευσης, τα οποία στάλθηκαν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Σε βάρος του ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση ανηλίκων και διακίνηση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και κάνει λόγο «για παρεξήγηση που προέκυψε από πλάκα που έκανε σε συνομιλίες που είχε στο διαδίκτυο».

Μετά την απολογία του ο 44χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος σε σωφρονιστικό ίδρυμα, ωστόσο προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο τον Μάιο του 2009 αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος έως την εξέταση της υπόθεσης του από το αρμόδιο δικαστήριο, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του κάθε 1η και 16η του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ποσού 25.000 ευρώ.