Στις 11 Νοεμβρίου η απόφαση για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Στις 11 Νοεμβρίου η απόφαση  για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Στις 11 Νοεμβρίου η απόφαση για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 567 ΦΟΡΕΣ

Φ. Χατζηδιάκος: Συνεχίζουμε δυναμικά και ενωτικά την προσπάθεια

Την ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας για τη διεκδίκηση της Ρόδου να πάρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το έτος 2021, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που βρέθηκαν χθες εδώ και επισκέφθηκαν διάφορα σημεία αναφοράς στην πόλη, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για τις τρεις πόλεις φιναλίστ.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, εκτός από το Δημαρχείο, οι εμπειρογνώμονες-η πλειοψηφία των οποίων είναι ξένοι ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι Έλληνες-θέλησαν να επισκεφθούν όχι μόνο εμβληματικά σημεία της πόλης, τα οποία είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, όπως το Καστέλο, αλλά και κάποια που δείχνουν μία άλλη πλευρά της Ρόδου, όπως ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα παλιά σφαγεία.

Εκτός από τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Αντιδήμαρχο κ. Τέρη Χατζηιωάννου επισκέφθηκαν το Εθνικό Θέατρο και το «Ήχος και Φως», επίσης το αρχαιολογικό μουσείο καθώς και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου της Ρόδου. Ακόμη, πληροφορίες τούς θέλουν να επισκέφθηκαν το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και το Λύκειο Ελληνίδων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελική επιλογή της πόλης που θα στεφθεί ΠΠΕ το 2021 θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο ανάμεσα στη Ρόδο, την Καλαμάτα και την Ελευσίνα.

Στο Δημαρχείο
Για περίπου μία ώρα, οι εμπειρογνώμονες είχαν συνάντηση στο Δημαρχείο της Ρόδου με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας αλλά κυρίως των φορέων και των παραγωγικών τάξεων.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση αυτή, εκτός από τον Δήμαρχο και μέλη της Δημοτικής Αρχής, συμμετείχαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης, όπως και ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Γιάννης Γιαννακάκης, ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης από τον Σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου αρχιτεκτόνων κ. Σκιαδόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ.α.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων οι οποίοι μίλησαν για τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Ρόδου με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Από τις τοποθετήσεις τους καταγράφηκε η ομοθυμία της τοπικής κοινωνίας στη διεκδίκηση αυτή της Ρόδου επειδή συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το δικαιούται.

Ο Δήμαρχος
Στην έννοια του πολιτισμού αλλά και στα μοναδικά ατού της Ρόδου αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος στη χθεσινή συνάντηση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Η καθιέρωση του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον φιλόδοξες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές και τις περισσότερο εκτιμώμενες δραστηριότητες της ΕΕ.

Οι στόχοι είναι να προωθηθεί η πολυμορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη, να επισημανθούν τα κοινά στοιχεία τους και να ενισχυθεί η συμβολή του πολιτισμού στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των πόλεων.

Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο».

»Η Ρόδος, ένας τόπος πολυεθνικός, ένα μωσαϊκό συνύπαρξης των πολιτισμών και της κουλτούρας των Ελλήνων, των Μουσουλμάνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ιπποτών, των Ευρωπαίων προκρίθηκε μεταξύ πολλών άλλων υποψηφίων πόλεων, που μαζί με τις άλλες δύο προκριθείσες πόλεις θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Ένας ενιαίος χώρος, όπου συνυπήρχαν μεν διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα και ιδέες, αλλά που όλα μαζί διαμόρφωσαν την ζωντανή και πολυεπίπεδη πόλη, τον χώρο των ζυμώσεων και της δημιουργίας, που καθόρισαν την ταυτότητα και την ανάπτυξη της.

Η ομορφιά και η πολυπολιτισμική φυσιογνωμία του νησιού μας, αυτό το γοητευτικό παλίμψηστο της Ιστορίας των πολιτισμών και των ανθρώπων που το κατοίκησαν ή το εγκατέλειψαν αποτυπώνεται στα θαυμάσια δημοσία κτίρια, στα μνημεία του νησιού μας, στα κάστρα του, στα τείχη του, στους πύργους, στους δρόμους του και σε όσα αποτυπώματα παρέμειναν στην εντός και εκτός των τειχών Ρόδο.

Στους τομείς του πολιτισμού, της δημιουργίας και της ανάπτυξης του τόπου μας εντάσσονται βέβαια οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, η μουσική μας, οι εικαστικές τέχνες, οι τέχνες του θεάματος, τα Μουσεία μας, τα ιστορικά μας αρχεία και γενικά, οι επιστημονικές αναλύσεις και οι αναφορές στην ιστορία, αρχαιολογία, γλωσσολογία, λαογραφία, γραμματολογία, στο περιβάλλον εν γένει του δωδεκανησιακού χώρου. Δεν νοείται πολιτισμός χωρίς όλα αυτά.

Αυτά αποτελούν τα κελύφη του πολιτισμού και της ιστορίας, που συνθέτουν τον χαρακτήρα του τόπου μας και κατ’ επέκταση των κατοίκων του και που συνδράμουν ώστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από τον πολιτισμό, συμβάλλοντας στη προστασία, διάσωση και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Για τη φιλόδοξη προσπάθεια της Ρόδου να πάρει τον τίτλο της ΠΠΕ το 2021, είπε ο κ. Χατζηδιάκος:

«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να είμαστε μία από τις τρεις πόλεις, υποψήφια για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Συνεχίζουμε δυναμικά, συστηματικά και ενωτικά την προσπάθεια, έτσι ώστε η πόλη μας να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Η πόλη που θα ανακηρυχτεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 20121» θα έχει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τις διακρατικές συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς, αφού η πόλη αυτή εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική με γνώμονα τον πολιτισμό μέσα από την οποία θα αναβαθμιστεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα ορισμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, η επιλογή περιλαμβάνει δύο γύρους: τον γύρο προεπιλογής, που έχει ως αποτέλεσμα την κατάρτιση καταλόγου προεπιλεγμένων υποψήφιων πόλεων, και τον γύρο τελικής επιλογής, εννέα περίπου μήνες αργότερα.

Ο Βρετανός Πρόεδρος της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Steve Green κατά την συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα είπε: “Τα κριτήρια επιλογής της πολιτιστικής πρωτεύουσας «βλέπουν προς το μέλλον. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα να επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης.” Είναι χρέος όλων μας να το πετύχουμε».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέδραμαν στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα μέχρι τώρα, και είπε:

«Μέσα από ατελείωτες ώρες δουλειάς και σκληρής προετοιμασίας και με την συνδρομή ικανών συμπολιτών μας, νέων επιστημόνων με πλούσιο βιογραφικό, οι οποίοι ετοίμασαν τον φάκελο υποψηφιότητας αρχικά με επικεφαλής της ομάδας την κα Αλίκη Μοσχή Gautier, σε ένα τόμο από 850 σελίδες, με πέντε πυλώνες δράσεις, αφού αντάλλαξαν απόψεις με όλους τους συλλόγους και φορείς του νησιού. Η Ρόδος προεπιλέχθηκε μέσα από μια αυστηρή διαδικασία από 12 Ευρωπαίους τεχνοκράτες ως μια από τις 3 υποψήφιες πόλεις για την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης στην τελική φάση επιλογής.

Σήμερα μετά από μια επίπονη εργασία όλων ανεξαίρετα των συνεργατών μας, των συμβούλων και επιμελητών του φακέλου με επικεφαλής γενική συντονίστρια κ. Λουκία Αντωνιάδη και την συνδρομή όλων των φορέων, των συλλόγων, των δημάρχων των νησιών της Δωδεκανήσου και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολο της, είμαστε έτοιμοι για «Το Μεγάλο Ταξίδι Στο Φως».

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συνεργάτες μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς, συλλόγους, εθελοντές, συντονιστές και συμμετέχοντες των ομάδων εργασίας και όλους όσοι έχουν συμβάλλει κατά την προετοιμασία της υποψηφιότητας της Ρόδου.

Προσκαλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν κι αυτοί στην τελική ευθεία της πόλης μας ώστε να είναι αυτή η νικήτρια ενός τόσο μεγάλου ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Η κριτική επιτροπή θα συναντηθεί εκ νέου στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου για να επιλέξει την επόμενη ημέρα 11/11/2016 την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Καλή μας Επιτυχία!».

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης