Μ. Κόνσολας: Κίνηση  εντυπωσιασμού ήταν ο  ανασχηματισμός της κυβέρνησης

«Κίνηση εντυπωσιασμού» χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας ο οποίος υπενθυμίζει ότι «αυτή η κυβέρνηση φέρει την υπογραφή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά», δεν παρέλειψε ωστόσο να πει ότι η υπουργοποίηση του κ. Νεκτάριου Σαντορινιού δίνει ένα θετικό πρόσημο για τη Δωδεκάνησο.

Κληθείς, καταρχήν, ο βουλευτής να σχολιάσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., προχώρησαν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού για έναν ανασχηματισμό που θα υπηρετήσει με απόλυτη ευλάβεια και ευσέβεια στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Σε ένα όραμα που έχει ξεκινήσει δύο χρόνια τώρα, χωρίς να έχει αποτελέσματα, χωρίς να έχει ανάκαμψη η χώρα και χωρίς κανένα αναπτυξιακό μονοπάτι».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής θύμισε ότι αυτή η διακυβέρνηση, του ανασχηματισμού, θα υλοποιήσει τον αναπτυξιακό νόμο για τον οποίο, πριν λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση από τη Βουλή ανακοίνωσε ότι διατίθενται λιγότερο από 500 εκατομμύρια ευρώ, κατά συνέπεια και στη Δωδεκάνησο. Και συμπλήρωσε:

 «Σε μία περίοδο που η ίδια η κυβέρνηση έχει διατυμπανίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε επενδύσεις και σε ανάπτυξη, σε μία κυβέρνηση ίδια που μέχρι τώρα δεν έχει φέρει καμία επένδυση από το εξωτερικό και δεν έχει δημιουργήσει το έδαφος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά με γοργά βήματα, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και γενικότερα την ανάπτυξη αφού είναι μονόδρομος, κατά κοινή ομολογία, απ’ όλες τις παρατάξεις και πτέρυγες της Βουλής, η μόνη προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση».

«Αυτή, λοιπόν, η διακυβέρνηση-συνέχισε-με άλλο πρόσωπο συνεχίζει την καταστροφική της πορεία για τον τόπο. Αυτό που θέλω, για άλλη μια φορά, να τονίσω είναι:
Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτό το παραμύθι των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. τόσο πιο γρήγορα οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους και ο λαός να ξαναβρεί την ελπίδα και τη χαρά που του έχει στερήσει τώρα δύο χρόνια αυτή η κυβέρνηση αφού μόνο φοροεισπρακτικά και φοροεπιδρομικά μέσα και πολιτικές εφαρμόζει».

Είπε, ακόμη, ότι «η Νέα Δημοκρατία, διά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών που έχει εκφράσει με μείωση της φορολογίας, στήριξη στην επιχειρηματικότητα και οδηγό την ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που πραγματικά πιστεύει εδώ και χρόνια, είναι η απάντηση που δίνει σ’ αυτή τη νέα κυβέρνηση», μην παραλείποντας ωστόσο να τονίσει ότι, σε κάθε περίπτωση, θα είναι αρωγοί σε ό,τι καλό αποφασίσει να πράξει και να νομοθετήσει που, όμως, μέχρι τώρα δεν είδαμε, «γιατί δυστυχώς με μονόλογο και με απόλυτα αυταρχικό τρόπο και αλαζονεία εδραιώνει το νομοθετικό της έργο στη Βουλή και δυστυχώς δεν έχει ακόμα αποφασίσει ότι πρέπει να ακούσει και την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση», όπως είπε και ανέφερε ως παράδειγματο ΕΣΡ και τα θέματα που έχουν προκύψει.

Για τον κ. Σαντορινιό  
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο βουλευτής πως βλέπει την υπουργοποίηση του κ. Σαντορινιού ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της νησιωτικής πολιτικής και μίλησε για αντισταθμιστικά οφέλη στους νησιώτες μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, δήλωσε καταρχήν:
«Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι από τη Βουλή, και εγώ προσωπικά αλλά και η Νέα Δημοκρατία, αποτρέψαμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όσο ήταν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα.

Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση φέρει την υπογραφή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Από 1η/1ου  του 2017 καταργούνται οριστικά οι συντελεστές από τα υπόλοιπα νησιά που έχουν απομείνει. Θα περίμενα να πει η κυβέρνηση ότι θα επανεξετάσει, όπως έλεγαν και στο προηγούμενο διάστημα. Αυτό είναι το αίτημα που έχουμε υποβάλει εμείς κατά καιρούς. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αντισταθμιστικά θα πρέπει να τα δούμε να εφαρμόζονται με πολιτικές».

Για τον κ. Σαντορινιό, δήλωσε τέλος: «Σε ό,τι αφορά την υπουργοποίηση του κ. Σαντορινιού, θέλω να εκφράσω τις ευχές μου για καλή πορεία και καλή τύχη σε ένα πολύ δύσκολο Υπουργείο, σε μία χρονική συγκυρία που είναι υποχρεωμένος να καθορίσει πολιτικές που εκπορεύονται από ανθρώπους που δεν ξέρω αν πιστεύουν σ’ αυτή την προοπτική του εκσυγχρονισμού των λιμένων, στην προοπτική της ενδυνάμωσης της ναυτιλίας, στην προοπτική της νησιωτικής πολιτικής που ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει από τα νησιά της Δωδεκανήσου 1η Σεπτεμβρίου-παρήλθε αυτή η ημερομηνία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με το Νεκτάριο έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία, είναι άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής και των νησιωτών. Θέλω να του ευχηθώ ειλικρινά να πετύχει στο έργο του και για τη Δωδεκάνησο νομίζω ότι δίνει ένα θετικό πρόσημο η υπουργοποίησή του».