Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διαπολιτισμικό Συνέδριο Τήλου το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου 2016

Το Συνέδριο ασχολήθηκε με δύο θέματα με πρώτο την   κατανόηση της διαφορετικότητας, τη σύσφιξη των σχέσεων, την ομαλή συμβίωση του ντόπιου πληθυσμού με τους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο νησί μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούσαν "Ιστορικά και εξελικτικά στοιχεία του Ισλάμ αλλά και  "Κατανόηση πολιτισμικών διαφορών” με ομιλητή τον κο Γεράσιμο Μακρή, Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το δεύτερο σκέλος του συνεδρίου  ασχολήθηκε με το ευαίσθητο θέμα “Κακοποίηση και Ενδοοικογενειακή βία” αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της, θύματα και θύτες, αλλά και τρόπους προστασίας και θεραπείας. Ομιλήτρια η κα Χαμπερίδου Παρασκευή, Κοινωνική Λειτουργός, Οικογενειακή Σύμβουλος.
Το κοινό ήταν μικτό αποτελούμενο από ντόπιους αλλά και πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται στο νησί της Τήλου στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας της Υπάτης Αρμοστείας ενώ με το πέρας της κάθε ομιλίας, ακολούθησαν συζητήσεις μεταξύ ντόπιων και φιλοξενούμενων, ανταλλαγή απόψεων και επίλυση σημαντικών ερωτημάτων.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Τήλου κα Μαρία Καμμά αναφέρθηκε  στο Πρότυπο Πρόγραμμα Φιλοξενίας το οποίο υλοποιείται από το  Δήμο Τήλου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και τον ΜΚΟ SolidarityNow  και στις προσπάθειες που έγιναν για την πραγματοποίηση του, ενώ τόνισε ότι " Δεν πρέπει να μας φοβίζει η διαφορετικότητα γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και πρέπει πάντα να βοηθάμε τον συνάνθρωπο μας που βρίσκετε σε ανάγκη".

Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε και  η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κα Αριάδνη Σπανάκη η οποία αναφέρθηκε στη σημερινή υπάρχουσα κατάσταση.
Το συνέδριο έκλεισε με ένα σύντομα αφιέρωμα και αποχαιρετισμό φιλοξενούμενης οικογένειας προσφύγων η οποία μετά από 8 περίπου μήνες  έλαβε την απόφαση μετεγκατάστασης της σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.