Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή  Αγ. Ιωάννου του Αρταμίτη!

Της
Πίτσα Χατζή

Μια καταπληκτική διαδρομή στις ορεινές περιοχές του νησιού, μέσα από καταπράσινα δάση γεμάτα απο πανύψηλα κυπαρίσσια, έλατα και άλλα αειθαλή δέντρα, διασχίζοντας γραφικά χωριουδάκια και θαυμάζοντας την αρμονία της φύσης, κάπου εκεί ο δρόμος μας συναντιέται με την Ιερά Μονή της Παναγίας της Αρταμίτισσας, η οποία Μονή φέρει και την ονομασία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, προς τιμήν του, καθώς έγγραφα που βρέθηκαν κατά την διάρκεια των αιώνων αναφέρουν οτι η Μονή απο το παρελθόν λειτουργούσε ως μετόχι της Πατριαρχικής Μονής της Πάτμου.

Η θέα απο το μοναστήρι προς τα ΝΑ της Ρόδου είναι εκπληκτική!
Είναι από τις πιο παλιές Μονές του νησιού και η παρουσία της στην περιοχή χρονολογείται απο τον 9ο αιώνα.
- Σήμερα η Μονή παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω της ιστορικής της παρουσίας στους αιώνες, αλλά και εξ αιτίας δυό άξιων "γερόντων μοναχών "νεαράς ηλικίας που ευλαβικά και με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη, μονάζουν και δραστηριοποιούνται στη Μονή!

- Είχα την τύχη να γνωρίσω τον έναν μοναχό, τον πατέρα Λεόντιο, ο οποίος με πολλή αγάπη με ξενάγησε στους χώρους του μοναστηριού, κέρασε καφεδάκι και μου έδειξε με μεγάλη χαρά τις εργασίες που γίνονται για να κατασκευασθεί το Αρχονταρίκι, ένας χώρος υποδοχής και συνάθροισης των πιστών και επισκεπτών!
Ένας υπέροχος χώρος που φτιάχνεται με παραδοσιακή πέτρα, ένα καταπληκτικό πέτρινο τζάκι εσωτερικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα και πάρα πολύ αγάπη!

Οι ανάγκες βέβαια για την αποπεράτωση του έργου είναι πολλές, ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι έχουν αγοράσει πολλά απο τα υλικά που χρειάζεται η κατασκευή, όπως οικοδομικά κ.α!
Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για την ολοκλήρωση του έργου είναι στην εύρεση ξυλείας για τα δοκάρια της οροφής εσωτερικά, οικοδομικά υλικά και παλαιά έπιπλα για την τοποθέτηση στον εσωτερικό χώρο!


 Είναι σημαντικό αν υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν, να έρθουν σε επαφή με τη Μονή και τον πατέρα Λεόντιο ώστε να εχουν ακριβή ενημέρωση!
Ελπίζω με αφορμή αυτό το δημοσίευμα να υπάρξει ανταπόκριση αλλά και μια ηθική ανταμοιβή στις προσπάθειες των πατέρων!

Αντικειμενικά θα είναι ένα έργο που με την αποπεράτωση του θα το απολαμβάνουμε όλοι στον φιλόξενο και γαλήνιο χώρο της Μονής!
Αξίζει να το επισκεφθούμε και να βοηθήσουμε!