Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πολιτιστική πρωτεύουσα

«Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε», λένε από τη Δημοτική Αρχή μετά την προχθεσινή επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων που πραγματοποίησαν «αυτοψία» σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Ρόδου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το έτος 2021, η τελική επιλογή για την οποία θα γίνει, ως γνωστόν, την ερχόμενη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, επισκέφθηκε τη Ρόδο αντιπροσωπεία από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες και όχι μόνο, που είναι αρμόδιοι του θεσμού της ΠΠΕ.
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τέσσερις εμπειρογνώμονες (σ.σ. από τους δώδεκα που είναι συνολικά), τέσσερα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για την ΠΠΕ καθώς και δύο συνοδούς, έναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι οι εμπειρογνώμονες βρίσκονταν στη Ρόδο από την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το πρόγραμμα που ακολούθησαν στην επίσκεψή τους στη Ρόδο, δηλαδή τους χώρους που επισκέφθηκαν, το καθόρισε η Δημοτική Αρχή βάσει των όσων θέλει να αναδείξει στο πλαίσιο της πρότασης της Ρόδου για το 2021.
Έτσι, προχθές, οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν, καταρχήν, το Δημαρχείο όπου είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου, της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, και έγιναν αποδέκτες της ομοψυχίας της τοπικής κοινωνίας να πάρει η Ρόδος τον πολυπόθητο τίτλο.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκαν το Εθνικό Θέατρο και τα παλιά σφαγεία όπου έχει διαμορφωθεί ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, συνοδεία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.


Σημειώνεται ότι σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν προχθές, τους συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν, ακόμη, το Καστέλο, το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου και το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων.
Για τη Δημοτική Αρχή το κάθε ένα από αυτά τα σημεία της πόλης επελέγη γιατί έχει μία ειδική αναφορά. Όσο για ποιο λόγο περιέλαβαν και το χώρο των παλιών σφαγείων, οι αρμόδιοι φέρονται να ήθελαν να τους δείξουν ότι το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και παράλληλα τη δουλειά που κάνουν οι εθελοντές στην περιοχή μας.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε», λένε από τη Δημοτική Αρχή.
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κανείς δεν μπορεί να εξάγει οποιοδήποτε συμπέρασμα από τις εντυπώσεις που αποκόμισαν οι εμπειρογνώμονες κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο αφού είναι… «σφίγγες». Μάλιστα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων στους διάφορους χώρους…δεν τους έπαιρνες κουβέντα αφού δεν προέβησαν σε οποιοδήποτε σχόλιο, είτε θετικό είτε αρνητικό και ούτε άφησαν να διαφανεί η οποιαδήποτε άποψή τους. Σε κάθε χώρο έγινε μία ολιγόλεπτη παρουσίαση από τη Δημοτική Αρχή και οι εμπειρογνώμονες περιορίστηκαν στο να καταγράφουν αφού όπου και αν πήγαν κρατούσαν διαρκώς σημειώσεις!
Οι εμπειρογνώμονες αναχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας με προορισμό την Ελευσίνα και στη συνέχεια την Καλαμάτα που, ως γνωστόν, είναι οι άλλες δύο πόλεις φιναλίστ.

Η ώρα της κρίσης!
Έφθασε η ώρα της κρίσης για το φιλόδοξο αγώνα της Ρόδου να πάρει τον τίτλο της ΠΠΕ για το 2021. Αύριο, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Electra Palace» στην Πλάκα, θα γίνει η τελική παρουσίαση από τις τρεις πόλεις.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αντιπροσωπεία της κάθε μίας θα έχει στη διάθεσή της τριάντα λεπτά για να κάνει την παρουσίαση και, στη συνέχεια, για μία ώρα και ένα τέταρτο θα δέχεται ερωτήσεις! Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων αφού τα στοιχεία, τις πληροφορίες ή ακόμη και τις απορίες που συγκέντρωσαν κατά την επίσκεψή τους στις τρεις πόλεις, θα τα αξιοποιήσουν στις ερωτήσεις που  θα κάνουν στους εκπροσώπους τους κατά τη διαδικασία αυτή.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση θα γίνει από τις τρεις πόλεις με αλφαβητική σειρά και η ώρα της Ρόδου είναι 4:30-6:15 το απόγευμα της Πέμπτης. Η αντιπροσωπεία της Ρόδου θα αποτελείται από δέκα άτομα, με επικεφαλής τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και τα μέλη της ομάδας «Ρόδος 2021».
Την επόμενη ημέρα, δηλαδή μεθαύριο Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσία της (νέας) Υπουργού κας Λυδίας Κονιόρδου, του Διευθυντή του θεσμού της ΠΠΕ στις Βρυξέλλες, των εμπειρογνωμόνων και της Γενικής Γραμματέας του ΥΠΠΟ, θα ανακοινωθεί η πόλη που θα πάρει τον τίτλο για το 2021.