Πρωτοβουλία του Γιώργου Κυρίτση για την εκχώρηση στους Δήμους ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων

Ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης κατέθεσε πρόταση για την εκχώρηση στην αυτοδιοίκηση μέρους των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο κ.Κυρίτσης ανέλαβε πρωτοβουλία ενημερώνοντας τους Δημάρχους και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να υπάρξει ομόθυμη διεκδίκηση αλλά και η σχετική απόφαση στο Συνέδριο της ΠΕΔ.

Ο Δήμαρχος Κω ζήτησε επίσης τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, τους Βουλευτές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ.Χατζημάρκο.

Ο Γιώργος Κυρίτσης επισημαίνει στην επιστολή του ότι ΄΄η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου περικοπή πόρων τα τελευταία χρόνια.

Υπολογίζεται ότι η μείωση των πόρων υπερβαίνει το 60% και οι παρακρατηθέντες πόροι των τελευταίων χρόνων αγγίζουν τα 10 δις ευρώ.

Η Κεντρική Εξουσία μας αναγκάζει να καλύπτουμε τις δικές της ανεπάρκειες, μας μεταθέτει τις δικές της ευθύνες και ταυτόχρονα οι Δήμοι είναι αναγκασμένοι να διατηρούν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό και τη νησιωτική οικονομία έχουν προκαλέσει και τη συνακόλουθη μείωση των εσόδων της αυτοδιοίκησης.

Η εύκολη λύση δεν μπορεί να είναι η αδιάκριτη και οριζόντια αύξηση των τελών και η επιβάρυνση των δημοτών μας.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο: το δρόμο της διεκδίκησης πόρων από δομές που λειτουργούν στα όρια των δήμων μας και αποφέρουν δημόσια έσοδα.

Αναφέρομαι στα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, μέρος των οποίων θα μπορούσε να εκχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει μια τέτοια πρόταση, που για να τεθεί όμως σε ισχύ απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και τη σύμφωνη άποψη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θεωρώ και αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασής μου ότι η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου οφείλει να λάβει ομόφωνη απόφαση για να εκχωρηθεί στους Δήμους ποσοστό των εσόδων από τα εισιτήρια που εκδίδονται στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους.’’

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι υπάρχει μια ισχυρή νομιμοποιητική βάση σε αυτό το αίτημα αφού:

-Οι Δήμοι είναι αυτοί που συμβάλλουν με έργα και παρεμβάσεις στη βελτίωση της πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους, στην προστασία των μνημείων αλλά και στην καθαριότητα.

-Οι Δήμοι είναι αυτοί που συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων, μέσα από δράσεις προβολής που χρηματοδοτούνται από την αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στους νησιωτικούς δήμους που στηρίζονται στην τουριστική ανάπτυξη.

Σε δήλωσή του ο κ.Γιώργος Κυρίτσης επισημαίνει:

‘’Στο Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο διεκδίκησης χωρίς αστερίσκους.

Οι νησιωτικοί δήμοι έχουν τη μεγαλύτερη απώλεια πόρων αναλογικά, αν συνυπολογίζουμε και τις απώλειες από το ΔΗΦΟΔΩ από του δήμους της Δωδεκανήσου.

Η εκχώρηση ποσοστού από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων στην αυτοδιοίκηση δεν έχει μόνο ηθική και νομιμοποιητική βάση. Είναι επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η βιωσιμότητα των οικονομικών των Δήμων.’’