Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση του κοινού με θέμα:  «Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος» & "Διαβήτης και Στόμα" το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 ώρα 18:00 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Ομιλητές :
•Δαλαμπίρας Στυλιανός Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
•Στουφή Ελεάνα Δρ. Στοματολόγος, λέκτορας Παν. Harvard, Πρόεδρος της Ε.Ε.Κ.Σ.
Ο καρκίνος του Στόματος, αλλά και γενικότερα της  Κεφαλής και Τραχήλου, αποτελεί   αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Ετησίως, καταγράφονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 500.000 νέα περιστατικά και 200.000 θάνατοι, κυρίως ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία.

Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι δυνατόν να προληφθεί.

Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, κύρια αιτία είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε μικρότερες ηλικίες ενοχοποιητικός παράγοντας είναι ο ιός HPV. Ο χρόνιος τραυματισμός από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια είναι επίσης προδιαθεσιακός παράγοντας της νόσου.

Ο Διαβήτης  εμφανίζει σημαντικές στοματικές εκδηλώσεις .Στοματικά νοσήματα και λοιμώξεις,  περιοδοντικά νοσήματα, ξηροστομία, εξελκώσεις, καυσαλγία, κακοσμία, μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων του στόματος.

Ακόμα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι  η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνει το γλυκαιμικό έλεγχο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα. Επίσης, η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη, ενώ πρόσφατα στοιχεία, υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο για έναρξη διαβήτη σε άτομα με βαριάς μορφής περιοδοντίτιδα.

Από την άλλη μεριά, η περιοδοντική θεραπεία βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη, διότι βάσει μελετών βρέθηκε ότι  τα επίπεδα του σακχάρου ήταν χαμηλότερα μετά την περιοδοντική θεραπεία.