Ξεκίνησαν οι διαδικασίες  για την ενοικίαση του «Ιαλύσιου»

Η διαδικασία εκμετάλλευσης ενός από τα ακίνητα του Δήμου Ρόδου που προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών, του «Ιαλύσιου», ξεκίνησε χθες με την κατάρτιση των όρων της δημοπρασίας για την εκμίσθωσή του που αποφάσισε, κατά πλειοψηφία όμως, η Οικονομική Επιτροπή.

Εισηγητής για το συγκεκριμένο θέμα ήταν, βέβαια, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμος Μουτάφης, ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό των όρων της διακήρυξης τονίζοντας ότι, στόχος της Δημοτικής Αρχής δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος αλλά και η ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής στην οποία βρίσκεται, για τον λόγο αυτό και απέκλεισαν τη χρήση του ως κέντρο διασκέδασης.

Με την εισήγηση του κ. Μουτάφη, συμφώνησε ο Πρόεδρος της Οικονομικής, Αντιδήμαρχος, κ. Σάββας Διακοσταματίου ο οποίος είπε ότι ο σύμβουλος έχει δίκιο και η προκήρυξη θα πρέπει να μείνει ως έχει.
Την έντονη διαφωνία του, όμως, εξέφρασε το μέλος της Οικονομικής και εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γιάννης Κορωναίος ο οποίος διατύπωσε ορισμένες ενστάσεις που έχει για κάποιους από τους όρους της διακήρυξης. Για παράδειγμα, ως προς τη χρήση του μισθίου δεν συμφώνησε να είναι μόνο υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρότεινε να συμπεριληφθεί «ή και οποιαδήποτε χρήσης μη υγειονομικού ενδιαφέροντος». Επίσης, όσο αφορά στα δικαιολογητικά για το ποινικό μητρώο των ενδιαφερόμενων. Ο κ. Μουτάφης εξήγησε ότι ο νόμος δεν λέει ότι απαιτούνται τέτοια δικαιολογητικά, ωστόσο ο κ. Κορωναίος επέμεινε. Άλλες προτάσεις του ιδίου είχαν να κάνουν με το πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης καθώς και ότι δεν αναγράφονται τα δικαιολογητικά περί αξιόχρεου εγγυητή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πάντως, δεν απεφεύχθησαν και οι υψηλοί τόνοι τόσο ανάμεσα στον κ. Κορωναίο και τον Πρόεδρο όσο και ανάμεσα στον ίδιο και το μέλος της Επιτροπής και εντεταλμένο σύμβουλο, κ. Βασίλη Ψυλλάκη. Μάλιστα, ο τελευταίος είπε σε έντονο ύφος, αν και εκτός μικροφώνου, «να σταματήσουν τα τοπικιστικά» ενώ ο κ. Διακοσταματίου είπε με νόημα ότι «όποιος έχει αντιρρήσεις να τα πει κάπου αλλού-εδώ είναι αργά»!
Τελικά, η Οικονομική Επιτροπή, χθες, ενέκρινε τους όρους της διακήρυξης κατά πλειοψηφία αφού ο κ. Κορωναίος ψήφισε «παρών». Δηλαδή, αν και απουσίαζαν τα μέλη της μειοψηφίας στην Επιτροπή, ως είθισται αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Η διακήρυξη
Σε δηλώσεις του ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε στα σχέδια του Δήμου για το «Ιαλύσιο» καθώς και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την απόφαση της Οικονομικής, με στόχο να βγει «στον αέρα» στις αρχές του χρόνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, οι όροι του διαγωνισμού είναι πλέον η συνήθης τακτική την οποία ακολουθεί ο Δήμος κατά τη δημοπράτηση ακινήτων του. Δηλαδή, ανοιχτός διαγωνισμός, πλειοδοτικός, βάσει του υψηλότερου επιτευχθέντος μισθώματος, με την κάλυψη πολύ μεγάλων εγγυήσεων που τίθενται από την πλευρά του Δήμου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η καταβολή των μισθωμάτων αλλά και η καλή εξέλιξη, επένδυση και διατήρηση του ακινήτου. Και δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος:

«Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή που έγινε. Εκφράστηκαν πολύ σωστές και εύστοχες επισημάνσεις από όλους τους συναδέλφους, τις οποίες φυσικά ενώ όσα ανέφεραν ήταν βάση μιας πολύ καλής λογικής, και επιχειρηματικής και δημοτικής, δεν χρειάστηκε να τις συμπεριλάβουμε και να τροποποιήσουμε περαιτέρω την εισήγηση γιατί νομικά έχουμε βάλει ό,τι ακριβώς χρειαζόταν».
Σημειώνεται ότι, μετά από τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής, αυτή θα αναρτηθεί, θα ακολουθήσει η έγκρισή της από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης και στη συνέχεια θα οριστεί η ημερομηνία στην οποία θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, αυτά θα γίνουν άμεσα και πιστεύουν ότι, την ερχόμενη σεζόν, ήδη ο επενδυτής θα έχει προλάβει να έρθει και να υλοποιήσει το σχέδιό του».

Απαντώντας εμμέσως και στον κ. Κορωναίο, ο κ. Μουτάφης είπε ότι ετέθη, και πολύ έξυπνα, το θέμα γιατί να κάνουν λόγο μόνο για χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος και να μην ορίσουν οποιαδήποτε χρήση έτσι ώστε να γίνει το ακίνητο πιο θελκτικό για επένδυση. Και εξήγησε: «Αυτό το οποίο, όμως, εμάς μας ενδιαφέρει σαν Δημοτική Αρχή, δεν είναι το να μισθωθεί απλά το ακίνητο με μια συμφέρουσα σύμβαση και ο Δήμος να παίρνει τα χρήματά του, θέλουμε μία επένδυση η οποία θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή.
Επομένως, μία χρήση η οποία θα ήταν μεν εμπορική αλλά δεν θα ήτανε χρήση καλλωπιστική, χρήση προβολής στην ουσία, δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής».

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι, εκεί, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ. «Θα αναβάθμιζε, όμως, την περιοχή της Ιαλυσού έτσι όπως της αξίζει; Θα ήταν αντίστοιχο των τεράστιων ξενοδοχείων που βρίσκονται απέναντι; Προφανώς και όχι. Για τον λόγο αυτό, επειδή μία τέτοιας μορφής ανάπτυξη μπορεί να τη διασφαλίσει μόνο η χρήση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος-αυτή είναι τουλάχιστον η κοινή εμπορική πρακτική-γι’ αυτό το λόγο και αποφασίσαμε σαν Οικονομική Επιτροπή, να περιοριστούμε σε αυτή τη χρήση», εξήγησε ο ίδιος.
Όσο αφορά στον αποκλεισμό της χρήσης του κέντρου διασκέδασης, όπως είπε είναι αυτονόητο αφού θέλουν ακριβώς αυτή η ανάπτυξη να είναι μια ανάπτυξη για όλους τους πολίτες, μια ανάπτυξη «πρωινή». «Να μην είναι, δηλαδή, ένα κέντρο το οποίο τα βράδια θα δουλεύει, θα βγάζει χρήματα αλλά, στην ουσία, στη μέση, κοινή, καταναλωτική συνείδηση της Ρόδου θα είναι ανύπαρκτη η χρήση αυτή», όπως εξήγησε.

Μάλιστα, ο κ. Μουτάφης θύμισε ότι, για το συγκεκριμένο ακίνητο, έχουν γίνει κρούσεις από την επιχειρηματική αφρόκρεμα της Ρόδου. «Πολύ σοβαρές προτάσεις, πολύ σοβαροί επενδυτές…Ένας απ’ αυτούς να έρθει, νομίζω θα πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χρήση του ακινήτου εκ μέρους του Δήμου», τόνισε.
Είπε, ακόμη, ότι αυτό που έχουν καταφέρει είναι να δημιουργήσουν μία «ομοιομορφοποίηση» των όρων κάθε διαγωνισμού, έτσι ώστε, ο κάθε αντισυμβαλλόμενος του Δήμου, να ξέρει περίπου τι να περιμένει ερχόμενος να συμμετάσχει σε μία διαγωνιστική διαδικασία.

Δηλαδή, πλέον, μετά από τους διαγωνισμούς που έχουν κάνει, έχει γίνει ήδη γνωστό ότι η εγγυητική επιστολή λαμβάνει υπόψη και τα ποσά των προσαυξήσεων, ότι τα εταιρικά σχήματα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά κτλ.  Όπως είπε, μάλιστα, αυτό δείχνει ότι έχουν μία σταθερότητα στο τι ζητάνε, επίσης μία σταθερότητα στο τι θα πρέπει ο πολίτης να περιμένει από το Δήμο και έτσι προσπαθούν να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα μέσα από τις αξιοποιήσεις των ακινήτων.
Όσο αφορά στο μίσθωμα, αυτό το έβγαλε η εκτιμητική επιτροπή και το έχει καθορίσει στα 3.500 ευρώ ως τιμή εκκίνησης συν ποσοστό επί του τζίρου, κάτι που πηγάζει από τη σκέψη ότι ο Δήμος που είναι κύριος ενός τόσο “δυνατού” ακινήτου πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει οικονομικό αποτέλεσμα. Δεν θέλουν δηλαδή, ως Δήμος, να πουν απλά ότι εξασφάλισαν ένα μίσθωμα.
«Ο λαός της Ρόδου δικαιούται από τέτοια ακίνητα να λαμβάνει αυτό που μπορεί και αυτό ακριβώς εξκασφαλίζουμε μέσα από αυτούς τους συμβατικούς όρους», κατέληξε ο κ. Μουτάφης.