Η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου στο χορωδιακό φεστιβάλ «Ναύπλιο Artiva»

Αναχωρεί την ερχόμενη Πέμπτη 17 Νοεμβρίου η χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου προκειμένου να λάβει μέρος στο 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ “ΝΑΥΠΛΙΟ-ARTIVA” που από φέτος αποκτά και διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα του Ναυπλίου και ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του πανελλαδικά. Χίλιοι διακόσιοι χορωδοί και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών θα συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή του χορωδιακού τραγουδιού. Το “ΝΑΥΠΛΙΟ-ARTIVA”, που έχει γίνει θεσμός, κάθε χρόνο αναβαθμίζει την ποιότητα της καλλιτεχνικής του οντότητας και προσφέρει σημαντικές χορωδιακές στιγμές τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους θεατές-ακροατές. Την κριτική επιτροπή θα αποτελέσουν καταξιωμένοι μαέστροι στον χώρο της χορωδιακής μουσικής.

Η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου  αποτελείται από τις μαθήτριες που την έχουν επιλέξει σαν υποχρεωτικό μουσικό σύνολο μεταξύ των άλλων. Τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα λαμβάνοντας μέρος σε γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου, σε παραστάσεις που διοργάνωσαν άλλοι φορείς της πόλης μας. Έχει επίσης συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ, σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια ως εργαστηριακή χορωδία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και σε πολλές άλλες περιστασιακές εμφανίσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν η παρουσίαση του έργου «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μ. Θεοδωράκη το 2001, και του έργου «Ρωμιοσύνη» του ιδίου συνθέτη, το 2003 στο Εθνικό Θέατρο της πόλης μας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρόδου και  μουσική διεύθυνση του Τάσου Καρακατσάνη.

Στο 4ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ρόδου το 2002 απέσπασε χάλκινο μετάλλιο ενώ στο 6ο Φεστιβάλ το 2004, αργυρό μετάλλιο και την καλύτερη βαθμολογία Ελληνικής Χορωδίας τραγουδώντας ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες χορωδίες της Ευρώπης.
Στους περιφερειακούς μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες κατακτά κάθε χρόνο το Πρώτο Βραβείο, ενώ σε Πανελλήνιο επίπεδο έχει αποσπάσει Γ’, Β’ και για τρεις συνεχόμενες χρονιές το Α’ βραβείο.

Στην τελετή απονομής των βραβείων των μαθητικών αγώνων το 2003 παρουσίασε το πρόγραμμά της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει λάβει μέρος στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το 2010 σε συνεργασία με το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης  παρουσίασε την όπερα «Καναρίνι» του Γιάννη Δροσίτη στο θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Όπερας.

Το 2011 συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Κυπουργό και την «Ορχήστρα των Κυκλάδων», στη συναυλία του Συνθέτη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Tον Μάρτιο του 2014 η χορωδία έλαβε μέρος στο 6ο  φεστιβάλ σχολικών χορωδιών στην Καρδίτσα, όπου απέσπασε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο της Κρήτης με αφορμή τα εόρτια για τα 25 χρόνια από την ίδρυση των Μουσικών Σχολείων. Το 2016 συμμετείχε στην τελετή έναρξης του 36ου συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Η Χορωδία σήμερα αποτελείται από 35 μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρόδου, είναι τρίφωνη και τη διδασκαλία και διεύθυνσή της έχει από το σχολικό έτος 1999-2000 μέχρι σήμερα, ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου, κ. Μιχάλης Καλαεντζής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλλιτεχνικό αυτό ταξίδι αποτελεί χορηγία της Γ.Σ.Ε.Ε. έπειτα από προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου της, κ. Γιάννη Παναγόπουλου, προς τους μαθητές της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, ο  οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να τους ευχαριστήσει για την εμφάνισή τους στην τελετή έναρξης του 36ου συνεδρίου της συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τον Μάρτιο του 2016.