Βαριές ποινές σε τρεις Αλβανούς για διακίνηση δύο κιλών χασίς

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στους τρεις Αλβανούς που κατηγορούνται στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα, 2 κιλών χασίς σε μορφή σοκολάτας και 934 γραμ. ηρωίνης, ενώ στα «μαλακά» έπεσε ο 55χρονος συγκατηγορούμενός τους.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο, παρά τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Μανώλη Κουτσούκο, Άκη Δημητριάδη και Κώστα Ασλάνη, καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών τους δύο Αλβανούς ηλικίας 31 και 37 ετών αντίστοιχα και σε 15 χρόνια κάθειρξης τον 29χρονο συμπατριώτη και συγκατηγορούμενό τους. Οι εφέσεις και για τους τρεις καταδικασθέντες δεν έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ότι αφορά τον 55χρονο Έλληνα που επίσης κατηγορείται στην υπόθεση, το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κ. Βάσιας Παπαγεωργίου, τον έκρινε ένοχο ως τοξικομανή και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

«Εγώ τα ναρκωτικά δεν τα έχω δει ούτε σε φωτογραφία»
Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 31χρονος Αλβανός ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την υπόθεση αλλά ούτε που γνωρίζει καν τους συγκατηγορουμένους του.

Πιο συγκεκριμένα, ο 31χρονος είπε πως ακόμη και ενώπιον της ανακρίτριας είχε ζητήσει να γίνει εξέταση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πακέτο με τα ναρκωτικά αλλά και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του προκειμένου να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί του.

«Με βάζουν μέλος εγκληματικής οργάνωσης με τρία άτομα άγνωστα σε μένα» είπε χαρακτηριστικά ο 31χρονος.

Αλλά και ο 37χρονος συγκατηγορούμενος του επίσης αρνήθηκε κατά την απολογία του στο δικαστήριο την κατηγορία όπως αυτή του αποδίδεται και δήλωσε πως άλλα ναρκωτικά επρόκειτο να πάρει και άλλα του έδωσαν.

Σε ότι αφορά τον 55χρονο και τον 29χρονο δεν παρέστησαν στη δίκη και εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Η αγοραπωλησία και οι συλλήψεις
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις αρχές Ιουλίου 2015 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου οι οποίοι με συντονισμένη επιχείρηση κατάφεραν να εντοπίσουν 55χρονο Έλληνα που είχε έρθει στο νησί μας με τα ναρκωτικά και να συλλάβουν και τους τρεις άνδρες, αφού όμως είχε ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία με τους δύο Αλβανούς ηλικίας 31 και 37 ετών και προτού οι ουσίες καταλήξουν στην «αγορά» των τοξικομανών!

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο 29χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής ο οποίος φέρεται, ως ο «εγκέφαλος».

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία από την έρευνα που έγινε, ο 29χρονος αλλοδαπός είχε συστήσει, τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, στην οποία είχαν ενταχθεί ο 55χρονος και οι δύο Αλβανοί που συνελήφθησαν, με σκοπό τη μεταφορά, διακίνηση και περαιτέρω διάθεση κατεργασμένης κάνναβης και  ηρωίνης, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ειδικότερα, ο 29χρονος φέρεται να εξασφάλιζε την προμήθεια των ναρκωτικών και με τη βοήθεια του 55χρονου τα μετέφερε στη Ρόδο, όπου τα παραλάμβαναν  ομοεθνείς τους για τη διακίνησή τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία όλα ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου 2015 το πρωί όταν στο πλαίσιο καθημερινών και εντατικών ελέγχων που διενεργούνται στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου, εντοπίστηκε ο 55χρονος ο οποίος μόλις είχε αφιχθεί στο νησί μας με πλοίο της γραμμής.

Ο 55χρονος όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια σε έρευνα που του έγινε, κουβαλούσε ένα σάκο ο οποίος περιείχε τέσσερις συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού βάρους 934 γραμμαρίων (οι δύο συσκευασίες) και 2.090 γραμ. ακατέργαστης κάνναβης σε μορφή σοκολάτα (στις άλλες δύο συσκευασίες).

Επίσης στην κατοχή του 55χρονου βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο και ένα εισιτήριο με το οποίο ταξίδεψε προς τη Ρόδο όπου αναγράφονταν το όνομα του, όμως διαφορετικό επίθετο (ψευδή στοιχεία).

Εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος είπε πως τα ναρκωτικά τα μετέφερε για λογαριασμό του 29χρονου Αλβανού, όμως δεν γνώριζε σε ποιους θα τα έδινε.

Άμεσα λοιπόν, ακολούθησε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου με στόχο να εντοπιστούν οι παραλήπτες. Έτσι απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας η πρώτη «παράδοση» έγινε στον 31χρονο Αλβανό με τον οποίο συναντήθηκε ο 55χρονος στ’ Αφάντου.

κεί ο Αλβανός αφού παρέλαβε 506 γραμμάρια ηρωίνης και 1049 γραμμάρια χασίς σοκολάτα και έδωσε στον 55χρονο το ποσό των 130 ευρώ, οι αστυνομικοί έκαναν «έφοδο» και τον συνέλαβαν. Στην συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο ραντεβού στην Παστίδα με τον 37χρονο ο οποίος παρέλαβε από τον Έλληνα 426 γραμμάρια ηρωίνης έναντι του ποσού των 585 ευρώ και βέβαια και η δεύτερη σύλληψη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 715 ευρώ, που προορίζονταν ως αμοιβή για την μεταφορά των ναρκωτικών,
• .Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσε ο 31χρονος, ως μέσο διακίνησης ναρκωτικών,
•165 ευρώ, που κατείχε ο 37χρονος και
•δύο κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 37χρονος δράστης διέμενε παράνομα στη χώρα μας.
Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν και οι τρεις προσωρινά κρατούμενοι.