Στο επίκεντρο η αναπτυξιακή  προοπτική των νησιών μας

Η αφετηρία για να αποκτήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου τον αναβαθμισμένο ρόλο που της αρμόζει, ευελπιστούν οι Αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας ότι θα είναι το επικείμενο ετήσιο τακτικό συνέδριό της που ξεκινάει αύριο, Σάββατο 12 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 του μηνός, παρουσία Υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο, τη σημασία του και το πρόγραμμα εργασιών του, αναφέρθηκαν, χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ, Αντιδήμαρχος Ρόδου, κ. Γιώργος Πόκκιας, ο Αντιπρόεδρός της, Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου, κ. Γιώργος Μαραγκός καθώς και ο Διευθυντής της Ένωσης, κ. Γιάννης Τομαής. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, απουσίαζε ευρισκόμενος στην Αθήνα αφού ήρθε η ώρα της κρίσης για την επιλογή της πόλης που θα πάρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2021.

Το Συνέδριο, η επίσημη έναρξη του οποίου θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 10:00 το πρωί, στο Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας (σ.σ. επί της οδού Ιπποτών στην Παλιά Πόλη), έχει ως γενικό τίτλο: «Η τοπική αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και στην αφετηρία της νέας εποχής», και, όπως είπε ο κ. Πόκκιας, πρόκειται για μία νέα εποχή από κάθε άποψη και λόγω της κρίσης αλλά και εξαιτίας των συγκλονιστικών αλλαγών που συντελούνται και βέβαια της αλλαγής του πλανητάρχη. Επίσης, επελέγησαν αυτές οι ημερομηνίες αφού είναι ανάμεσα στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και το τακτικό της που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο χωρίζονται σε πέντε ενότητες και επελέγησαν με γνώμονα ότι είναι αυτά που απασχολούν όχι μόνο την Αυτοδιοίκηση αλλά και την ίδια την κοινωνία στο Νότιο Αιγαίο: Καταρχήν, είναι τα θεσμικά στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, όσο και τα οικονομικά με την ενίσχυση του κριτηρίου της νησιωτικότητας, που επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ακόμη, τα κοινωνικά θέματα αφού, σε μία κοινωνία που έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα όσον αφορά στο κοινωνικό Κράτος και υπάρχουν αρκετοί αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, η Τ.Α. πρέπει να έχει κοινωνική πολιτική.

Επίσης, το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής των νησιών που είναι βασικό για να ξεφύγουμε από την κρίση. Μάλιστα, αυτό, το έχουν εστιάσει στην ενίσχυση, την ανάπτυξη και τη διασύνδεση των δύο βασικών πυλώνων που είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Αυτά, μαζί με το μεταναστευτικό που  ταλανίζει την Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, είναι οι πέντε βασικές ενότητες για τις οποίες θα υπάρχουν εισηγήσεις στο Συνέδριο.

Τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα υπάρξουν οι καθιερωμένες τοποθετήσεις, με ανοιχτή ατζέντα βέβαια, για τους 34 Δημάρχους και τα 125 στο σύνολό τους μέλη που μετέχουν στη γενική συνέλευση και θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα επιθυμούν, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η λειτουργία των λιμανιών, των αεροδρομίων, και γενικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες των νησιών μας. Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Πόκκιας: «Στόχος της διοικούσας επιτροπής, του Πρόεδρου  και του Δ.Σ. είναι η ΠΕΔ να προσπαθήσει να αναβαθμιστεί όσον αφορά στον παρεμβατικό της ρόλο τόσο στην κοινωνία όσο και στην Αυτοδιοίκηση. Λόγω των δυσκολιών, της κατάργησης των δύο ΤΕΔΚ και της λειτουργία της ενιαίας ΠΕΔ, υπήρχαν ζητήματα τα οποία νομίζω ότι ξεπερνάμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι, από αυτό το συνέδριο, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΠΕΔ, δηλαδή του συνόλου των 34 Δήμων, των 48 κατοικημένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, της πολυνησιακής μας ΠΕΔ. Να αναβαθμιστεί με παρεμβατικό ρόλο και στην κοινωνία, και την Αυτοδιοίκηση και στο Κεντρικό Κράτος».

Όπως είπε, αυτή είναι η επιδίωξή τους, γι’ αυτό υπάρχει και σύνδεση με την ιστορία των ΤΕΔΚ με την απονομή  τιμητικών πλακετών στους διατελέσαντες Προέδρους των ΤΕΔΚ που βρίσκονται εν ζωή και στο Δ.Σ. της ΠΕΔ.  Στόχος, λοιπόν, με όλες αυτές τις κινήσεις είναι να υπάρξει αναβάθμιση του ρόλου της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια, από πλευράς εκπροσώπησης της κυβέρνησης θα βρίσκεται σίγουρα εδώ ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, τον συμπατριώτη μας, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. Επίσης, περιμένουν εκπρόσωπο και από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η πρόσκληση απεστάλη στον Υπουργό, κ. Μουζάλα, ωστόσο πιστεύουν ότι το Υπουργείο θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Γραμματέα. Ακόμη, περιμένουν και εκπροσώπους των κομμάτων ενώ, ήδη, έχει ενημερώσει ότι θα βρίσκεται εδώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης. Παρών αναμένεται να είναι και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης και, βέβαια, εκπρόσωποι των Αρχών και των φορέων της περιοχής μας.
Κλείνοντας, ο κ. Πόκκιας εμφανίστηκε ενωτικός με το παράρτημα της ΠΕΔ των Κυκλάδων κάνοντας λόγο για την άψογη συνεργασία που έχουν οι δύο πρώην ΤΕΔΚ, οι δύο νομοί, όσον αφορά στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη συνεννόηση και τη συνεργασία που, όπως διαβεβαίωσε, είναι σε άριστο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαραγκός, αφού εξέφρασε τη χαρά και την τιμή τους που φιλοξενούνται εδώ, ευχήθηκε ολόψυχα, όπως είπε, καλή επιτυχία στην προσπάθεια του Δήμου Ρόδου για την κατάκτηση του τίτλου της ΠΠΕ για το 2021, «δεδομένου ότι η Ρόδος αξίζει μια τέτοια διάκριση αλλά και δεδομένου επίσης ότι, όχι μόνο η Ρόδος, αλλά και τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες και όλο το Νότιο Αιγαίο χαρακτηριζόμαστε από ένα ιδιαίτερα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο μπορεί κάποιους να τους ξενίζει, να μην το γνωρίζουν, διότι η εικόνα των νησιών μας είναι άρρηκτα συνυφασμένη και με τον τουρισμό. Αυτό το πολιτιστικό απόθεμα έρχεται να δώσει μία ιδιαίτερη ταυτότητα στα νησιά μας, κάνοντάς τα ακόμα περισσότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά στο Συνέδριο, είπε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, το οποίο αν μη τι άλλο επικυρώνει και πιστοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες εφαρμόζουμε εμείς οι αιρετοί και η Τ.Α. και ουσιαστικά τη διαβούλευση την οποία πραγματοποιούμε και τις ανοιχτές διαδικασίες, προκειμένου να συνδράμουμε και να συμβάλουμε και εμείς, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην εξέλιξη, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Τ.Α.».

Χαρακτήρισε, ακόμη, τη θεματολογία ιδιαίτερη και επίκαιρη, με βάση τα δεδομένα της εποχής και είπε ότι θα κληθούν να τοποθετηθούν πάνω σε θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη και τα οικονομικά των ΟΤΑ, ιδιαίτερα για τα Δωδεκάνησα ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό του προσφυγικού το οποίο ταλανίζει και πολλά νησιά της Δωδεκανήσου αλλά και του Βορείου Αιγαίου. Επίσης, θα αναλυθούν και θα αναπτυχθούν ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, δύο τομείς οικονομικής δραστηριότητας που μπορούν να δώσουν συνέργειες, μπορούν να μεγιστοποιήσουν ένα αποτέλεσμα οικονομικό και αναπτυξιακό για τα νησιά μας, γι’ αυτό και αυτό το πάντρεμα είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, θα αναλύσουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη νησιωτικότητα η οποία, ουσιαστικά, αποτελεί κενό γράμμα με βάση τις επιταγές και τις προβλέψεις του συντάγματος.

Ευελπιστούν ότι, στο τέλος του συνεδρίου, οι νησιωτικοί Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου θα μπορούν να οριστικοποιήσουν ένα πλέγμα προτάσεων πάνω στη  βάση μίας τεκμηρίωσης η οποία απαιτείται προκειμένου και στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ αλλά και στο πλαίσιο της εισαγωγής προς ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση να μπορούν να είναι πειστικοί και διεκδικητικοί σε όλους αυτούς τους τομείς.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραγκός υπερθεμάτισε για την αγαστή σχέση συνεργασίας η οποία υπάρχει μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου και έστειλε το εξής μήνυμα ομοθυμίας: «Οι Δήμοι μας μπορούν να προάγουν όλα αυτά τα ζητήματα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής μέσα από στοχευμένες και πραγματικές συνεργασίες και όχι επιφατικές. Δεν χωρούν ούτε αντιπαλότητες, ούτε ιδιοτέλειες, ούτε αλλότριοι σκοποί μεταξύ των συναδέλφων της Αυτοδιοίκησης του Α’ βαθμού αλλά ούτε και μεταξύ του ‘Α και Β’ βαθμού. Θέλουμε οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου να έχουμε-και έχουμε-μία πολύ καλή συνεργασία σε διάφορα πεδία και με την Περιφέρεια και αυτή ακριβώς η ουσιαστική και αγαστή συνεργασία νομίζουμε και ευελπιστούμε ότι, το επόμενο διάστημα, δεδομένης της κρίσης, θα μπορέσει να δώσει αποτελέσματα απτά τα οποία να τα ζήσουν στο πετσί τους, να τα καταλάβουν, να τα νιώσουν οι συμπολίτες μας οι νησιώτες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 ( Πρωινό πρόγραμμα )

«Κατάλυμα Γλώσσας της Ισπανίας» επί της οδού Ιπποτών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου
10:00 -10:30   Προσέλευση - Διαπίστευση Συνέδρων
10:30 - 11:00  Έναρξη εργασιών - Αγιασμός
11:00 - 11:30    ● Καλωσόρισμα και Εισήγηση Προέδρου Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ με θέμα: « Θεσμικά,  οικονομικά  και λειτουργικά ζητήματα των νησιωτικών δήμων »
• Ορισμός  Επιτροπής επεξεργασίας αποφάσεων – Ψηφισμάτων

1:30 - 12:00       Τοποθέτηση εκπροσώπου Κυβέρνησης
12:00 - 12:30    Απονομή τιμητικών διακρίσεων
• Διατελεσάντων Προέδρων  Τ.Ε.Δ.Κ.  Κυκλάδων και Δωδεκανήσου
• Πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
•  Τέως Υπαλλήλων των Τ.Ε.Δ.Κ.  
12:30 -13:30      (5λεπτοι)  Χαιρετισμοί εκπροσώπων Θεσμών, Φορέων, Κομμάτων
• Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Γιώργου ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ
• Προέδρου ΚΕΔΕ κου Γιώργου ΠΑΤΟΥΛΗ
• Βουλευτών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
• Εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και Φορέων
13:45 – 14:00 Παρουσίαση των Οικονομικών Απολογισμών της ΠΕΔ 2014- 2015,
● Πρόεδρος  Εποπτικού Συμβουλίου Μάρκος Κωβαίος , Δήμαρχος Πάρου

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 (Απογευματινό πρόγραμμα )
Ξενοδοχείο MEDITERRANEAN

17:00 – 18:00   Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ «Οι επιπτώσεις από το μεταναστευτικό – προσφυγικό  ζήτημα στο Αιγαίο  και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης »
Εισηγητές  
Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου :  Γεώργιος ΚΥΡΙΤΣΗΣ, Δήμαρχος Κω, (10 λεπτά)
Μιχάλης ΚΟΛΙΑΣ, Δήμαρχος Λέρου  (10 λεπτά )

18:00 – 18:45   Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ « Προτάσεις για νέο θεσμικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση. Μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες στους Δήμους του άρθρου 94 και στους νησιωτικούς Δήμους του άρθρου 204 του ν.3852/2010 »
Εισηγητές  
Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου :   Κωνσταντίνος ΚΟΥΚΑΣ, Δήμαρχος Μυκόνου (10 λεπτά)                               
Νίκος ΠΕΡΟΣ, Νομικός Σύμβουλος Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
18:45 – 19:45   Γ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ   «Πρωτογενής τομέας και Τουρισμός. Δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης των νησιών και η διασύνδεση μεταξύ τους».

Εισηγητές 
Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου:   Γιώργος ΠΟΚΚΙΑΣ, Αντιδήμαρχος  Ανάπτυξης Ρόδου
Αναστάσιος – Νικόλαος ΖΩΡΖΟΣ, Δήμαρχος Θήρας                                                              Φιλήμονας ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΝΑΙ
ΚΕΔΕ: Γεράσιμος ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ, Δήμαρχος Μήλου   
Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης      
Υπ. Τουριστικής  Ανάπτυξης 
19:45 –20:30 Δ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ  « Κοινωνικές δομές και δίχτυ προστασίας των νησιών  στο Νότιο Αιγαίου »

Εισηγητές 
Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου :   Θεοδόσιος ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ, Δήμαρχος Άνδρου
 Ιωάννης ΓΑΛΟΥΖΗΣ, Δήμαρχος Καλύμνου  
20:30 – 21:30 Ε΄ ΕΝΟΤΗΤΑ  « Οικονομικά θέματα των ΟΤΑ. Ενίσχυση του  κριτηρίου νησιωτικότητας στις κατανομές των πόρων της Αυτοδιοίκησης. 
Θεσμοθέτηση νέων πόρων »
 Εισηγητές 
Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου :   Γιώργος ΜΑΡΑΓΚΟΣ, Αντιπρόεδρος Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου,                                                                           Δήμαρχος Σύρου  - Ερμούπολης                                                Πανορμίτης ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ, Δήμαρχος Αστυπάλαιας (10 λεπτά )
 Ανδρέας ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ,  Δήμαρχος Σίφνου
21:30 Δείπνο στο Ξενοδοχείο MEDITERRANEAN

Κυριακή  13 Νοεμβρίου 2016
Ξενοδοχείο MEDITERRANEAN

10:00 - 13:00   Τοποθετήσεις Συνέδρων – Προτάσεις
13:00 - 13:15   Διάλειμμα
13:15 - 14:30   Συμπεράσματα Συνεδρίου, Ψηφίσματα, Αποφάσεις
14:30   Λήξη Εργασιών Συνεδρίου