Τα Δωδεκάνησα στο  Πανελλήνιο του Μαραθωνίου

Εκτός από τους ανεξάρτητους αθλητές κάθε ηλικίας, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας αύριο, θα συμμετάσχουν κι εκείνοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.

Σ’ αυτό μπορούν να έχουν παρουσία δρομείς, άνδρες και γυναίκες, εγγεγραμμένοι σε συλλόγους στίβου με συγκεκριμένες επιδόσεις αναγνωρισμένες από τον ΣΕΓΑΣ τα προηγούμενα χρόνια. Τα Δωδεκάνησα δεν θα μπορούσαν να μην έχουν εκπροσώπηση στη συγκεκριμένη διοργάνωση, αφού θα συμμετάσχει η Ράνια Ρεμπούλη ως αθλήτρια του ΓΣΝ Λέρου-φαβορί για την πρώτη θέση (με χορηγούς τους ADIDAS RHODES, Stoiximan, Bionat και Garmin),  ενώ για τους άνδρες θα σταθούν στην εκκίνηση ο Νίκος Φλεβάρης του ΑΟ Καλλιπάτειρα και ο Μιχάλης Χατζηιωάννου, μέλος του ΑΟ Σύμης.
Οι λεπτομέρειες ου σημαντικού αγώνα:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
-Στον αγώνα αυτό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αθλητές – αθλήτριες που ανήκουν οπωσδήποτε στη δύναμη των Σωματείων – Μελών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση «Περί  εγγραφής αθλητών».

-Για τη συμμετοχή στον 34ο  Μαραθώνιο Αθηνών  των φιλάθλων, αλλά  και των αθλητών των σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο αγώνισμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2016, έχει εκδοθεί ιδιαίτερη προκήρυξη στην οποία αναφέρονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής (ηλικίες, συνδρομή, άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις κ.α).

Η διαδρομή:
Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο δίνεται από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας).

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη και από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ  έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ.

Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας.

Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής  κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο και στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).
Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

ΗΛΙΚΙΕΣ
Δικαίωμα συμμετοχής στο  Μαραθώνιο Δρόμο Ανδρών - Γυναικών  του Πανελληνίου  Πρωταθλήματος 2016 έχουν οι  αθλητές-αθλήτριες, που έχουν γεννηθεί το 1996 και μεγαλύτεροι-μεγαλύτερες.  

ΟΡΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ   
-Οι αθλητές – αθλήτριες που θα δηλωθούν, θα πρέπει να έχουν πετύχει καλύτερες επιδόσεις σε ένα από τα παρακάτω αγωνίσματα, την τριετία  2014- 2015-2016.
Ανδρών:     Μαραθώνιος: 3:05.00 – Ημιμαραθώνιος: 1:27.00 –  10.000μ.: 38.30.00
Γυναικών:    Μαραθώνιος: 3:50.00 – Ημιμαραθώνιος:  1:49.00 –  10.000μ.: 49.00.00
-Οι επιδόσεις θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί σε διοργανώσεις (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που  αναγνωρίζονται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

-Οι διαδρομές Μαραθωνίου στην Ελλάδα που είναι μετρημένες, πιστοποιημένες και εγκρίνονται από τον ΣΕΓΑΣ είναι οι ακόλουθες:
Αθήνα, Athens Marathon
Θεσσαλονίκη, «Μέγας Αλέξανδρος»
Ναύπλιο, Μαραθώνιος
Ρόδος, Μαραθώνιος
Χανιά, Μαραθώνιος

-Οι διαδρομές Ημιμαραθωνίου στην Ελλάδα που εγκρίνονται από τον ΣΕΓΑΣ είναι οι ακόλουθες:
Αθήνα, Athens Half Marathon
Τρίκαλα, Ημιμαραθώνιος «Θανάσης Σταμόπουλος»
Λευκάδα, “Πράσινος Ημιμαραθώνιος”
Καστοριά, Ημιμαραθώνιος
Ναύπλιο, Ημιμαραθώνιος

Οι διαδρομές 10χλμ. στην Ελλάδα που είναι μετρημένες, πιστοποιημένες και εγκρίνονται από τον ΣΕΓΑΣ είναι οι ακόλουθες:
Ηράκλειο, Run Greece
Ιωάννινα, Run Greece
Καστοριά, Run Greece
Πάτρα, Run Greece
Λάρισα, Run Greece
Αλεξανδρούπολη, Run Greece
Αθήνα, Μαραθώνιος -10χλμ
Θεσσαλονίκη, «Μέγας Αλέξανδρος – 10χλμ»
Αθήνα, Kallithea Run
Φιλοθέη, «Κυριακίδεια»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ (Χ.Ο)
Ειδικά για το αγώνισμα του ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ, κανένας αθλητής – αθλήτρια και για κανένα λόγο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να δηλωθεί και να συμμετέχει εάν δεν έχει πετύχει τα όρια συμμετοχής και σύμφωνα με όσα αναφέρονται παραπάνω.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
-Στα Σωματεία των αθλητών – αθλητριών που θα καταλάβουν μία από τις 5 πρώτες θέσεις της κατάταξης θα υπολογιστούν ως έξοδα μετακίνησης τα ποσά που αναφέρονται σε συνημμένο πίνακα.

-Για τους αθλητές – αθλήτριες που θα καταλάβουν μία από τις θέσεις 6-8 θα υπολογισθεί το ½ των χρηματικών ποσών.

-Επίσης  θα υπολογισθούν τα αντίστοιχα (100%) ποσά σε ένα συνοδό από κάθε σωματείο εφόσον  έστω και ένας αθλητής – αθλήτριά του κατέλαβε μία από τις  5 πρώτες  θέσεις  της  κατάταξης ή ένα συνοδό από κάθε σωματείο, αλλά με το 50% του αντίστοιχου χρηματικού ποσού, εφ’ όσον έστω και ένας αθλητής – αθλήτριά του κατέλαβε μία από τις  θέσεις  6η – 8η  της  κατάταξης.

-Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι αθλητές – αθλήτριες θα πρέπει να έχουν επιτύχει, εκτός από τη θέση κατάταξης και τα όρια βαθμολόγησης – αξιολόγησης και καταβολής εξόδων.

-Τα σωματεία θα πρέπει να στείλουν τα γραμμάτιά τους στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.  Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων