Νέα προγράμματα κατάρτισης στα Δωδεκάνησα

Πολύτιμη είναι η προσφορά στην εκπαίδευση και τη συνεχή κατάρτιση του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε., το έργο του οποίου θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά για το σύνολο του πληθυσμού, με αρκετά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ που χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για τα νέα προγράμματα, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην Περιφέρεια, ο Πρόεδρος του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς κ. Δημήτρης Τσοπανάκης και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Άγγελος Ανανίας και Χρήστος Μπάρδος.

Καταρχήν, μίλησε ο κ. Ανανίας ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών, παραμένει σταθερά  προσανατολισμένη στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης ως κύριο μηχανισμό ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού».

Στα πλαίσια, λοιπόν, της Προγραμματικής Σύμβασης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς Α.Ε. θα γίνει η καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 5.000 ωρών για ανέργους, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους  στο νομό Δωδεκανήσου στις θεματικές κατηγορίες:  Οικονομία - Επιχειρηματικότητα, Πρωτογενής τομέας, Παραδοσιακά επαγγέλματα, Αναβάθμιση Δεξιοτήτων, Αγωγή των Πολιτών, Περιβάλλον.

Το έργο που αφορά το σύνολο του πληθυσμού και θα υλοποιηθεί το διάστημα Νοέμβριος 2016-Ιούνιος 2017, έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας από ιδίους πόρους.

Οι χρονικές περίοδοι υλοποίησης είναι:
Α’ Κύκλος Μαθημάτων (5 εβδομάδες): 16/11/2016-21/12/2016
Β’ Κύκλος Μαθημάτων (13 εβδομάδες): 9/1/2017-7/4/2017
Γ’ Κύκλος Μαθημάτων (10 εβδομάδες): 24/4/2017-30/6/2017

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:
α) προγράμματα κατάρτισης αρκετών εβδομάδων.
β) ταχύρυθμα επιμορφωτικά σεμινάρια
γ) ενημερωτικές ημερίδες/συνέδρια
δ) επαγγελματικό προσανατολισμό τόσο στις μικρότερες ηλικίες όσο και επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο κ. Ανανίας, σημείωσε, ακόμη, ότι οι δράσεις δεν αφορούν μόνο σε σεμινάρια επιμόρφωσης, αλλά περιλαμβάνουν ομάδα ενεργειών που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων καθώς και του συνόλου του πληθυσμού γύρω από σύγχρονα θέματα και δεξιότητες.

Ενδεικτικά ανέφερε δύο δράσεις που θα διεξαχθούν τις προσεχείς ημέρες και στηρίζονται από το έργο: Πρόκειται για την ημερίδα που θα γίνει σήμερα, Σάββατο, στο Επιμελητήριο με θέμα: «Επαγγελματική εξουθένωση και ψυχολογική παρενόχληση στους χώρους εργασίας: υπόγειες διαδρομές, ερευνητικά δεδομένα» από το Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών και τριήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα στελεχών της ΔΙΟΔΟΥ και εθελοντών οι οποίοι θα επισκέπτονται Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού μας και θα παρουσιάζουν ένα τύπου δρώμενο σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσοπανάκης, είπε ότι φορέας υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου είναι το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ Γ.  Γεννηματάς, ένας από τους σπουδαιότερους οργανισμούς κατάρτισης στο Νότιο Αιγαίο, με πολυετή εμπειρία και παρουσία στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση προγραμμάτων κατάρτισης καθώς και δράσεις ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

«Έχοντας αυτοδιοικητικό χαρακτήρα-συνέχισε-παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό των νησιών μας με στόχο την απόκτηση νέων ή και την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό των γνώσεων και δεξιοτήτων του και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων για την αποφυγή της ανεργίας και του κοινωνικού τους αποκλεισμού».

Το έργο γίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στα Δωδεκάνησα. Το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων υλοποιούνται τη χειμερινή περίοδο και όχι τους μήνες της τουριστικής σαιζόν όπου είναι πολύ δύσκολο να τα παρακολουθήσουν οι κάτοικοι των νησιών μας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς:
-Η έναρξη των σεμιναρίων και των δράσεων πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Νοέμβρη 2015 και μέχρι τον Ιούνιο 2016 πραγματοποιήθηκαν 340 εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας 9.000 διδακτικών ωρών με τη συμμετοχή 4.600 καταρτιζόμενων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμμάτων υλοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου. Γεωγραφικά τα προγράμματα, πέρα από την πόλη της Ρόδου, υλοποιήθηκαν στα χωριά: Ιαλυσός, Παστίδα, Κρεμαστή, Παραδείσι, Σορωνή, Αφάντου Ψίνθο, Αρχίπολη, Απόλλωνα και Αρχάγγελο. Προγράμματα επίσης υλοποιήθηκαν στα νησιά Κως, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Λέρος, Σύμη, Καστελλόριζο και Πάτμο.
Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα των προγραμμάτων κάλυπταν όλο το φάσμα των παραγωγικών τομέων της περιοχής δραστηριοποίησής του.

Όσον αφορά το φετινό έργο που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα είπε ότι, το διάστημα αυτό, γίνεται καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών, και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων και δράσεων κατάρτισης που πρόκειται να υλοποιηθούν. Έτσι, το επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα επιμορφωτικά προγράμματα.
Ενδεικτικά σεμινάρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι: Ξένες γλώσσες εστιασμένες στη εξυπηρέτηση των τουριστών, Υπολογιστές, Τουριστικές υπηρεσίες (υποδοχή, οροφοκομία, διαχείριση μικρών τουριστικών καταλυμάτων), πωλήσεις-επικοινωνία με τον πελάτη, marketing, σέρβις καταστημάτων μαζικής εστίασης, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, χειροτεχνικές κατασκευές (αγιογραφία, ξυλογλυπτική, κεραμική, κοσμήματα κ.α.), Πρώτες βοήθειες, μεταποίηση τοπικών προϊόντων. κ.α.

Ο κ. Μπάρδος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αξιολογώντας την πορεία υλοποίησης των αντίστοιχων έργων τα προηγούμενα χρόνια, εκτιμούν ότι μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας των σεμιναρίων που διεξήχθησαν οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά ανταποκρίθηκαν στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ομάδων στόχου τους. Και είπε:
«Αυτό το καταφέραμε όχι μόνο βασιζόμενοι στην εμπειρία αλλά προέκυψε μέσα από διαβούλευση με έναν μεγάλο αριθμό φορέων όπως οι Δήμοι του Νομού, τα Επιμελητήρια, επαγγελματικοί σύλλογοι, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι ακόμη και ομάδες πολιτών έτσι ώστε ο σχεδιασμός των προγραμμάτων κατάρτισης να έχει μία ολιστική προσέγγιση, να αφουγκράζεται, να αποτυπώνει και να ανταποκρίνεται, τόσο γεωγραφικά όσο και θεματικά, στα εκπαιδευτικά ζητούμενα των ωφελούμενων από τις παραπάνω δράσεις».

Αξιοποιώντας την ευρύτατη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, κυρίως του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες καταγραφής εκπαιδευτικών αιτημάτων από φορείς όλων των νησιών του νομού Δωδεκανήσου, οι οποίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του έργου www.katartisi-pnai.gr.

Στην ίδια ιστοσελίδα, μεμονωμένοι εν δυνάμει εκπαιδευόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν πιθανές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ενδιαφέροντα μάθησης και να ενημερωθούν άμεσα με SMS στο κινητό τους τηλέφωνο για τη λειτουργία τμημάτων στην περιοχή και το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει.

Αντίστοιχες φόρμες έχουν αναρτηθεί και αφορούν στον εμπλουτισμό του υφιστάμενου μητρώου εκπαιδευτών του ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ που αυτή τη στιγμή αποτελείται από περισσότερα από 250 αξιόλογα άτομα. Στόχος είναι ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες του τόπου μας να εισαχθούν στο μητρώο αυτό και να μας καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις που επιθυμούν να διδάξουν.