Κάθειρξη 14 ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ σε 48χρονο

Ποινή κάθειρξης 14 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 48χρονο Σύριο ο οποίος κατηγορείται για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα μας τριών αλλοδαπών από τη Παλαιστίνη ηλικίας 46, 29 και 27 ετών αντίστοιχα.

Οι τρεις τελευταίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία ταυτότητας και παράνομη είσοδο στη χώρα και καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Σε ότι αφορά τον 48χρονο Σύριο το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια από αστυνομικούς του Τμήματος Αερολιμένα Ρόδου μετά από την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή  τους σύμφωνα με τις οποίες, ένας 48χρονος Σύριος είναι μέλος κυκλώματος που καταρτίζει έναντι αμοιβής, πλαστά ελληνικά δελτία ταυτότητας, τα όποια στην συνέχεια χορηγεί σε μη νόμιμους μετανάστες προκειμένου να αναχωρήσουν σε χώρες της Ευρώπης.

Μετά από αυτό οι αστυνομικοί στις 10 Απριλίου 2012 το απόγευμα πραγματοποίησαν στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση και συνέλαβαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου τον 48χρονο κατά την άφιξη του από Αθήνα.

Σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:
• Τρία (3) πλαστά Δελτία Ελληνικών Αστυνομικών Ταυτοτήτων
• τρία (3) αεροπορικά εισιτήρια αναχώρησης για χώρες της Ευρώπης
• Δυο κινητά τηλέφωνα
• Το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ

Από την διερεύνηση της υπόθεσης εντοπίστηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης της Ρόδου και συνελήφθησαν οι τρεις υπήκοοι Παλαιστίνης, τα στοιχειά των οποίων απεικονίζονταν στα πλαστά δελτία ταυτότητας και αναγράφονταν στα εισιτήρια που είχε στην κατοχή του ο 48χρονος.
Για την κατάρτιση των πλαστών δελτίων ταυτότητας οι τρεις συλληφθέντες είχαν προκαταβάλει συνολικά το ποσό των 3.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ρόδου σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τον 48χρονο που κατηγορείται για πλαστογραφία πιστοποιητικών και διευκόλυνση εξόδου από την χώρα μη νόμιμων μεταναστών και σε βαθμό πλημμελήματος για τους τρεις Παλαιστίνιους.