Η γάγγραινα των ναρκωτικών

Γράφει o Μανόλης Ζουμπάς

Η βραχύλογη παραπάνω φράση είναι αποδεκτή απ’ όλους. Ο αιώνας μας μαστίζεται, διεθνώς, από μια κορυφαία αρρώστια τα ναρκωτικά, επίμαχο πρόβλημα, πληγή. Σε μια εποχή που καυχιέται για τις ατομικές, κοινωνικές ελευθερίες, υπάρχουν μάζες εξαθλιωμένων, η ελευθεριότητα σκοτώνει την ελευθερία, παρουσιάζουν επικίνδυνη έξαρση, ασυνήθιστη για τα ελληνικά ήθη.


Ναρκωτικά (ναρκόω-γίνομαι άκαμπτος) είναι φυτικά ή χημικά κατασκευάσματα όπως είναι η μορφίνη, ηρωίνη, κοκαΐνη, όπιο, η κάνναβη με το χασίς και τη μαριχουάνα, χλωροφόρμιο, οι δηλητηριώδεις αυτές ουσίες χρησιμοποιούνταν και στην αρχαιότητα κατά τις οργιαστικές τελετές των αρχαίων. Κατάρα, χτυπάει, κυρίως, το εύθραυστο, μικρό, ευάλωτο τμήμα της νοσηρής κοινωνικής παθογένειας, τους νέους. Η πλειονότητά τους εντάσσεται στον κορμό των αρχών, τείνει να ταυτιστεί προς τα αξιόλογα πρότυπα, κοινωνικά ευαίσθητοι, βρίσκουν το νόημα της ζωής, απορρίπτουν τα κατασκευασμένα μεγάλα συμφέροντα, δημιουργούν τις περιστάσεις και όχι οι περιστάσεις τον άνθρωπο. Θετικές συνέπειες έχουν, όταν χρησιμοποιούνται στην υπηρεσία της ιατρικής, προκαλούν ανακούφιση απ’ τους πόνους. Σπουδή και μελέτη αξίζει να γίνει το εξεταζόμενο θέμα.

Η οργανωμένη διακίνησή τους, με μεθοδευμένες παγίδες, αποφέρει υπέρογκα κέρδη, είναι η μεγάλη πληγή της διάδοσής τους. Η έλλειψη ύψιστων σκοπών, στόχων, αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για την εξάπλωση του «λευκού θανάτου». Ο άνθρωπος, λοιπόν, έχει γυμνώσει την ψυχή του από τις άφθαρτες χιλιοδοκιμασμένες αρχές, έχουν πεταχτεί ως άχρηστες, στα κατάβαθα της καρδιάς του έχει δημιουργηθεί ένα απύθμενο κενό, συνηθίζει στο σκοτάδι, φοβάται το φως σαν εχθρό του.

Ο έντονος αποπνικτικός παλμός της ζωής, οδηγεί στην κόλαση των ναρκωτικών, η μοναξιά, εσωτερική ερήμωση, αδυναμία ν’ αποκρούσουν τους διάφορους πειρασμούς, ενέχεται και ο συρμός, σνομπισμός, η περιέργεια να γνωρίσουν καινούργιες εμπειρίες. Ο αλληλοσεβασμός δεν ισχύει, γιατί τα βήματα του ανθρώπου σκοντάφτουν απ’ το μαρασμό της εμπιστοσύνης, η συμπεριφορά του καθορίζεται απ’ την επίδραση που ασκεί το πολιτιστικό περιβάλλον. Ο υπερπολλαπλασιασμός των άφθονων ανέσεων, η λατρεία τους αποτελεί δυναμίτιδα, ισχυρό σεισμό στα θεμέλια του ανθρώπινου οικοδομήματος, δε χαρίζουν την ψυχική γαλήνη που είναι κάτι το εσωτερικό. Ο ναρκομανής προ της ηδονής του ναρκωτικού, περιορίζει κάθε άλλη απόλαυση, προκειμένου να αιστανθεί το γλυκασμό του, κάνει τα πάντα, έχουν πάρει χαραχτήρα θεομηνίας τα ναρκωτικά διεθνώς.

Συγκλίνοντες υποβοηθητικοί και επιβοηθητικοί παράγοντες: Η μείωση της προσωπικής επικοινωνίας, δεν αναπτύσσονται αισθήματα συμπάθειας στους ανθρώπους. Ο πλούτος συγκεντρώνεται μαγνητικά δίπλα στον πλούτο, οι απαιτήσεις γίνονται προκλητικές, πολλά κατακλύζουν και την κακοποίηση της έννοιας της ισότητας που σαν το οξυγόνο απαιτεί η αναντικατάστατη δημοκρατική μας αναπνοή. Η χυδαία ευδαιμονιστική αντίληψη της ζωής, η απώλεια νοήματός της, κάτω απ’ αυτούς τους όρους γίνεται η φυγή και καταφυγή στα ναρκωτικά. Ο φυσιολόγος, ο βιολόγος το αντιλαμβάνονται καλύτερα.

Πολλά τα θανάσιμα αμαρτήματα. Η παθολογική φιλοκέρδεια, κερδομανία απέναντι στο φυσικό περιβάλλον πλήττει, καταστρέφει και μέσα στον άνθρωπο κάθε σεβασμό για την ομορφιά, η βάρβαρη, ξέφρενη εκμετάλλευση της τεχνολογίας, η εξαφάνιση της ικανότητας του ανθρώπου να γευτεί τη χαρά που κατέχτησε, καθώς και ο επίψογος πυρηνικός εξοπλισμός που πλανιέται πάνω στην ανθρωπότητα. Η αποτυχία την οποία το άτομο δεν έχει τη δύναμη, θέληση να παλέψει για να πετύχει, η αμφισβήτηση, φαινόμενο στις ηλικίες των νέων, αίσθημα κενού, η τάση για εντυπωσιασμό. Πλήθος τα εξουθενωτικά προβλήματα τα οποία λειτουργούν σαν ένα αόρατο δίχτυ που παγιδεύει τον άνθρωπο, με δυσοίωνες προοπτικές.

Το παιδί που έχει πλημμελή οικογενειακή ζωή για οποιοδήποτε λόγο, είναι απροσάρμοστο, δε μεγαλώνει φυσιολογικά, αφού στερείται τη συναισθηματική στοργή. Κοινωνικά ανάπηρο, μελλοντικά εχθρό του συνόλου, περιχαρακωμένο στον εαυτό του, με μεγάλη ψυχική ξέρα, παρουσιάζει ανησυχητικά σημεία συμπεριφοράς. Το ρήγμα στις παραδόσεις που προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από την έλλειψη επαφής ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Τα βλαβερά, κακά παραδείγματα, η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους μεγάλους δημιουργούν ψυχικά τραύματα. Ευρισκόμενα σε μειονεκτική θέση δε θα αιστανθούν την ανείπωτη χαρά της προσφοράς στους άλλους, που αυτή, σαν πραγματικός απόστολος, μετριέται με της καρδιάς το πύρωμα, τους κάνει να αγαπήσουν τη ζωή, μ’ όλη την προσωρινότητά της. Η οικογένεια είναι το θερμοκήπιο, θέτει τις βάσεις για ολοκλήρωση. Εάν όλοι ως γονείς, ως κοινωνία, ως κράτος, ασχολούνται με το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, το παιδί, θα δημιουργηθεί μια υγιής αυριανή κοινωνία. Το παιδί μικρό δενδράκι που, όταν κοπεί το δένδρο των γονιών του, θα εξακολουθήσει το δικό του δρόμο.

Οι ναρκομανείς, εξαρτημένοι άνθρωποι, παρουσιάζουν εμφανή διανοητική διαταραχή, η λειτουργία  της προσοχής γίνεται ασταθής, η συγκράτηση στη μνήμη πρόσφατων εντυπώσεων ελλιπής, η συγκέντρωση της σκέψης δύσκολη. Βλάβη ή επαπειλούμενη βλάβη της υγείας. Τα ναρκωτικά διαποτίζουν ολόκληρο το νευρικό σύστημα, ολέθρια συνήθεια, παρουσιάζει ποικιλόμορφες φθορές. Ο οργανισμός υπολειτουργεί, απώλεια της αίσθησης του χώρου, χρόνου, πτώση της οπτικής οξύτητας με συνέπεια να προκαλούν τροχαία ατυχήματα κατά την οδήγηση. Η πνευματική τρωτότητα προδιαθέτει σε ψυχικές διαταραχές.

Επηρεάζονται οι ψυχικές λειτουργίες προσαρμογής στην πραγματικότητα, προς ό,τι η κοινωνία έχει θεσπίσει ως πρέπον για την αρμονική συμβίωση, εξοντώνεται, οδηγούν και στον πιο ντροπιασμένο θάνατο. Έρχονται στην επιφάνεια ανεπίτρεπτες επιθυμίες, καθετί το απαγορευμένο πραγματοποιείται χωρίς δισταγμό, χωρίς αιδώ. Δημιουργείται μια κοινωνία από ράκη. Τεράστια τα έξοδα για την προμήθειά τους. Η ναρκομανία είναι από τα ουσιωδέστερα αίτιά της, διενηκώς, αυξανόμενης εγκληματικότητας. Σε διάφορες χώρες δημιουργούνται συμμορίες, εισέρχονται σε καταστήματα, σπίτια, σπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους, γεγονός που απασχολεί τους ειδικούς ανά τον κόσμο.
Ουσιαστικός συντελεστής για τον εκτοπισμό του κακού, αποστροφής των ναρκωτικών, συντελείται με τη στροφή προς το θέατρο, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, με την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, οι θεατρόφιλοι έχουν πολλαπλές ωφέλειες.

Χρειάζεται δημιουργία αντισταθμισμάτων, αναψυχής, ψυχαγωγίας. Η ψυχαγωγία είδος πρώτης ανάγκης αποτελεί μέσο θεραπευτικό. Πρώτο συγκεκριμένο ορόσημο στη θεατρική ιστορία της Ευρώπης θεωρείται το 535 π.Χ., όταν ο τραγικός ποιητής Θέσπις δίδαξε τραγωδία στα Μεγάλα Διονύσια της Αθήνας. Τα είδη του δράματος είναι η τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα. Οι αρχαίοι φρόντιζαν να χτίζουν τα θεραπευτήρια τους πολύ κοντά στα θέατρα, προσπαθώντας μαζί με το σώμα να γιατρέψουν και την ψυχή τους. Ειδικότερα, οι σύγχρονοι μεγαλοφυείς κωμωδιογράφοι, πανάξιοι συνεχιστές των αρχαίων προγόνων μας, και με άλλα σχετικά έργα, διδάσκουν, βελτιώνουν. Η κωμωδία οδηγεί στο ιαματικό, καθαρτήριο γέλιο. Οι ηθοποιοί με τη ζωηρή φαντασία στην αμφίεση, προκαλούν την απόλαυση, ευθυμία. Η λέξη κωμωδία παράγεται από τη λέξη κώμος, η οποία σημαίνει δημόσια θορυβώδη γιορτή που συνοδεύεται από τραγούδια, χορούς. Την επίσημη καθιέρωση των κωμικών αγώνων τοποθετούν κατά το 486 π.Χ.

Άλλη βασική συνιστώσα για την αποπομπή της βλαβερής αυτής συνήθειας είναι το γέλιο, ευφρόσυνη διάθεση, ανάλαφρη αντιμετώπιση του φαύλου κύκλου των αρνητικών καταστάσεων, ψυχική ευεξία, αντίδοτο στη θλίψη, μελαγχολία, άγχος. Οι αρχαίοι Έλληνες επαινούσαν το «φιλομειδή» (χαμογελαστό), ενώ κατηγορούσαν το μόνιμα συνοφρυωμένο. Ο Αριστοτέλης λέει ότι το γέλιο, σάτιρα, παντομίμα, η διασκεδαστική τέχνη, κάνουν τον άνθρωπο ικανό να ξεπεράσει το δέος που προκαλούν οι κοινωνικές συνθήκες. Το γέλιο είναι μια αρχέγονη κραυγή που εκφράζει συναίσθημα, είναι ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου και παίζει σημαντικό ρόλο στις διανοητικές διεργασίες. Με το γέλιο γίνεται εισπνοή περισσότερου οξυγόνου και εκπνοή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα, μακραίνει τη ζωή, όλη η συσσωρευμένη πίεση και αγωνία, ξεμπλοκάρονται, φεύγουν από μέσα μας.

Το γέλιο απελευθερώνει τη σκέψη, ερεθίζει τη φαντασία, σαρκάζει, γλυκαίνει, ο άνθρωπος προσφέρει από το συναισθηματικό του περίσσευμα, βοηθά τους άλλους να τον αποδεχθούν. Ισοδυναμεί με σωματική άσκηση, είναι μια ηθική της ζωής, ενισχύει τη διαπροσωπική επικοινωνία, γιατροί, ψυχολόγοι συνιστούν να το αγαπήσουμε, ευεργετικό σ’ όλες τις εκδηλώσεις, αντιπαλεύει τη μοίρα, δίνει ψυχική ευεξία, ισορροπία. Ο άνθρωπος παγιδευμένος μέσα στο κλουβί που ο ίδιος δημιούργησε, είναι αναγκαίο το δροσιστικό γέλιο. Στην εποχή μας, σε όλο τον κόσμο, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ειδικές «κλινικές γέλιου».

Επίσης η ζημιά αποπέμπεται και απ’ τον αθλητισμό, (αγώνας για το άθλο-βραβείο) είναι αρχαιότατη εκδήλωση, συνοδεύεται από πάμπολλα πασίγνωστα πλεονεκτήματα. Έχει υγιεινή, ψυχαγωγική, παιδαγωγική, φρονηματιστική επίδραση, αποτελεί άριστη μορφή δράσης, σκοπός της οποίας είναι η αποβολή των ψυχικών ελαττωμάτων, διατήρηση των αρετών του πνεύματος, καλλιέργεια της ηθικής προσωπικότητας. Η από κοινού άθληση συντελεί στην απόχτηση ορθού αυτοσυναισθήματος, αληθινής αυτογνωσίας, συσφίγγει τις διεθνείς σχέσεις. Παρέχεται υπομονή στις ήττες, ισχυροποίηση των οργάνων του σώματος, ζωογονεί τη θέληση, αφυπνίζει το αίσθημα προς την κοινωνία, ασκείται η φιλαλληλία, προσφέρει ομορφιά, εξασφαλίζεται η ταχύτερη κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνεται η χώνεψη των τροφών, καλλιεργείται η ευγενική άμιλλα, ό,τι το πολυτιμότερο, αντοχή ενάντια σε κάθε φθοροποιό αιτία.

Οι αγώνες στην Ολυμπία, Νεμέα, Ίσθμια, Δελφούς, σφυρηλάτησαν το πνεύμα της φυλετικής ενότητας, αγώνες αρετής και ανδρείας, πίστευαν ότι «κίνησις ζωή εστιν», αυτό διδάσκει και η βιολογία. Η Ελλάδα έστησε αγάλματα των αθλητών στις πόλεις τους και γκρέμισε τα τείχη.
Κι η πυξίδα της «Αργούς» για τον πλου προς το χρυσόμαλλο δέρας. Καθοδηγητές Αργοναύτες για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής είναι η χαλύβδινη θέληση, ισχυρή δύναμη, εκφράζονται στο πεδίο της δράσης, πράξης, αποβάλλεται ό,τι σκορπά πάθος, πόνο. Οι δούλοι των ναρκωτικών έχουν τη δυνατότητα να έχουν φίλους, φάρμακο. Αλλά στερούνται ένα πλήθος αρχών όπως: Αντοχή, ταπεινότητα, απλότητα, ειλικρίνεια, καταδεχτικότητα, ευγένεια. Η συνείδησή τους με την ορθή διαφώτιση, αρκετές φορές έρχεται να ξεχειλίσει ακόμη και στον τομέα της ευγενικής άμιλλας, πηγής προαγωγής του ανθρώπου, αυτό πιστοποιούν αρκετοί, αλληλογνωρίζονται και η ζωή βελτιώνεται.

Η συνείδηση εκφράζεται σαν ηθική, γνωστική, αισθητική, τρίπτυχο που ο χρόνος αγκαλιάζει την αιωνιότητά του. Τα άπληστα πάθη αφοπλίζονται, περιορίζονται και μπορεί, ακόμη, να γίνουν δάσκαλοι αμετάβλητων ηθικών δυνάμεων. Με τη στάση τους αυτή, κινδυνεύουν από τους εχθρούς του μεγαλείου, γιατί τους είναι διαρκές εμπόδιο. Ακόμη, ένας περίπατος στην ανόθευτη φύση, φυσική μας πατρίδα, με το αμόλυντο έδαφος, γαλανό ουρανό, καθώς και η απεραντοσύνη της θάλασσας με τις χίλιες όψεις της, διδάσκουν την ιδέα της αγνότητας, καθαρότητας και ξανασυνδέουν με τις ρίζες, παραδόσεις, θρύλους, δάσκαλος ελληνικότητας, τονώνει το αίσθημα φιλοπατρίας. Πολλές εκκλήσεις για τον περιορισμό των ναρκωτικών γίνονται και απ’ τα ίδια τα θύματα. Για την καταπολέμηση, θεραπεία του νοσήματος αυτού χρειάζεται αναπροσανατολισμός στα ιδανικά να καλύψουν το υπαρξιακό κενό, ενισχυθούν η οικογενειακή ζωή, κατανόηση, τέχνη και άλλα θετικά στοιχεία, ειλικρινής, συντονισμένη διεθνής συνεργασία.

Σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους των ναρκωτικών, αναθέρμανση των ανθρώπινων σχέσεων με την ανθρωπιστική καλλιέργεια, η κοινωνία να βοηθά για να απαλλαγούν από την κατάρα αυτή, με τον προσεχτικό χειρισμό, να τους περιβάλλει με στοργή για να επανενταχθούν ομαλά στο σύνολο, με καινούργιο παρθενικό ύφος. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού απαιτείται, συνεχής, συντονισμένη επαγρύπνηση, έντονη διαφώτιση. Η παιδεία, για συγκρότηση, ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ο ουσιαστικότερος στόχος, με ενδυνάμωση της βούλησης.

Η προβολή οραμάτων έχουν την ισορροποιητική δύναμη, ισορροπία που με κάθε επείγοντα τρόπο χρειάζονται για να βρεθεί η ψυχολογική ενότητα. Η πολιτεία έχει το ενδιαφέρον για το συλλογικό είναι της κοινωνίας, και ο πραγματικός πόθος των υπεύθυνων φορέων για την επίλυση του καυτού, νοσηρού φαινομένου, θα χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του. Θα μάθουν όλοι ότι η ζωή είναι όμορφη αλλά δύσκολη, όλα μεταβάλλονται, σταθερές είναι μόνο οι μεγάλες αξίες, και η ζωή ως υπεραξία θα αγαπηθεί. Ας εκφράσουμε την ευχή να έλθει ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι δε θα αισθάνονται την ανάγκη ν’ αναζητούν στα ναρκωτικά τη λήθη ή την παραίσθηση δύναμης, ευχή πραγματοποιήσιμη και η ψυχή θα γαληνέψει.