"Η Ρόδος για τη Ζωή" για έβδομη φορά

Γράφει ο αρχιτέκτονας Αγαπητός Ξάνθης

Η Ρόδος πρωτοστατεί, ανησυχεί, βοηθάει.
Μια ηλιόλουστη Κυριακή στις 6-11-2016, η Ρόδος (ξανα)επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της στην πρόκληση για αλληλεγγύη, για φροντίδα στην μάστιγα του αιώνα, τον καρκίνο.


Μια αστική  μη κερδοσκοπική εταιρεία με το όνομα «Η Ρόδος για τη Ζωή» αποφάσισε πριν χρόνια να στηρίξει τον αγώνα έναντι της ασθένειας και να ενισχύσει με κάθε πρόσφορο τρόπο το νοσοκομείο Ρόδου, με σχετική υποδομή. Αυτό συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό με τους συμμετέχοντας στην κάθε ετήσια εκδήλωση να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Ρόδος μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο, αγοράζοντας πλέον των ήδη πέντε ειδικών μηχανημάτων πρόληψης  και διάγνωσης για την αντιμετώπιση του.

Η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τα 12.000 άτομα να κοκκινίζουν σαν ποτάμι ζωής τους δρόμους της Ρόδου.
Η φετινή δωρεά από τα χρήματα που συλλέχθηκαν προβλέπεται να δαπανηθούν για την  αναβάθμιση του υπάρχοντος ακτινολογικού συστήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, το κόστος της οποίας παρέμβασης να  αγγίζει τα 40.000 ευρώ.

Τα 4,5 χιλιόμετρα  φάνηκαν λίγα μπροστά  στη θερμή της παρουσία των χιλιάδων συμμετεχόντων, οι οποίοι με μια φωνή εξέπεμπαν το κεντρικό μήνυμα «τρέχω για τη ζωή», «τρέχω να νικήσω τον καρκίνο» και «να διακόψω το τσιγάρο».  
Για έβδομη φορά η εκδήλωση καταγράφηκε στα αξιοσημείωτα γεγονότα του νησιού διαλαλώντας ότι η αλληλεγγύη, η ζέση για τον δίπλα, η νίκη του αλτρουισμού έναντι της πραγμάτωσης υπάρχει και θα υπάρχει για να δηλώνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι θηρίο, αλλά έχει τις χάρες του Θεού (Αριστοτέλης).   
Δεν γνωρίζω άλλη τόσο μεγάλη κοινή παρουσία στο νησί μας από άτομα με διαφορετικές αφετηρίες.        
Παιδιά, γονείς, Α.Μ.Κ, αθλητές όλοι σαν μια γροθιά κατόρθωσαν να προκαλέσουν την εκδήλωση-περπάτημα ως τη μεγαλύτερη σε περιφερειακό επίπεδο.
Η Ρόδος δεν μπορεί να μένει έξω από αυτήν την πρόκληση της ανθρώπινης διάστασης.
Είναι η μάνα του πολιτισμού και το δείχνει ποικιλοτρόπως.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας σε πείσμα της σύγχρονης γάγγραινας. της επάρατου νόσου…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΥΔΕΝ, ακόμη και εάν δεν είμαστε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.