Αύριο η εορτή του Πολιούχου Κωνσταντίνου του Υδραίου

Αύριο η εορτή του Πολιούχου Κωνσταντίνου του Υδραίου

Αύριο η εορτή του Πολιούχου Κωνσταντίνου του Υδραίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2741 ΦΟΡΕΣ

Αύριο Δευτέρα εορτάζεται η μνήμη του Πολιούχου της Ρόδου Κωνσταντίνου του Υδραίου με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο.

Σε ανακοίνωσή της η μητρόπολη Ρόδου για τις εκδηλώσεις εορτασμού αναφέρει τα εξής:
«Την 14ην Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, καθ’ ην εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, Πολιούχου της των Ροδίων πόλεως, θα τελεσθή εν τω Ιερώ Ναώ Εισοδίων της Θεοτόκου Νεοχωρίου, αφ’ εσπέρας Κυριακή και περί ώραν 6ην μ.μ. ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, την δε πρωίαν της Δευτέρας Αρχιερατική θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας και περί ώραν 11ην π.μ. θα ακολουθήση η Λιτάνευσις των τιμίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου μετά πάσης επισημότητος, τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και του ευσεβούς Λαού.

Προαγόμεθα όθεν να παρακαλέσωμεν Υμάς, όπως ευαρεστούμενοι παραστήτε εις τας ανωτέρω λατρευτικάς εκδηλώσεις εις τιμήν και μνήμην του Πολιούχου της των Ροδίων Πόλεως, Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εξ Ύδρας.
Εν Ρόδω τη 8η Νοεμβρίου 2016
Ο μητροπολίτης
Ο Ρόδου Κύριλλος».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης μας μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στον ΄Αγιο της πόλης μας αποτελεί αναγνώριση της ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσής του το 1800 στη Ρόδο. Η μετάνοια, το θάρρος, η εγκαρτέρηση και η προσευχή, ακατάλυτες αξίες του Χριστιανισμού, ξεδιπλώνονται μέσα από την ιστορική διαδρομή και τον βίο του Αγίου μας. Θέλω να ευχηθώ προς τους συμπολίτες μας η δύναμη της πίστης να μας ενδυναμώνει και να καθοδηγεί την πορεία της ζωής όλων προς την οδό της αγάπης, της προσφοράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναπόσπαστες αρχές και αξίες της Ορθοδοξίας. «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ».
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΔΡΑΚΟΥ
«Ειλικρινή πίστη, αφοσίωση, αποφασιστικότητα, χαρακτηριστικά που διέκριναν τον Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο, πολιούχο της Ρόδου, τον οποίον τιμάμε σήμερα. Χαρακτηριστικά που διαχρονικά, αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ειλικρίνειας, της αφοσίωσης, της πίστης.

«Τὸν λαμπρὸν γόνον Ὕδρας καὶ τῆς Ῥόδου τὸ καύχημα, καὶ Νεομαρτύρων τὸ κλέος, Κωνσταντῖνoν τιμήσωμεν, ἐν ὕμνοις καὶ ᾠδαῖς πνευματικαῖς, τὴν μνήμην ἐκτελοῦντες τὴν αὐτοῦ, ἵνα λάβωμεν πλουσίαν τὴν ἀμοιβήν, παρὰ Θεοῦ κραυγάζοντες· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ ἐνισχύσαντι, καὶ ἐν ὑστέροις καιροῖς σε στεφανώσαντι», σημειώνεται στο απολυτίκιον του Κωνσταντίνου Υδραίου, που στάθηκε με πίστη και αφοσίωση μπροστά τον Τούρκο τότε διοικητή της Ρόδου και ομολόγησε τη Χριστιανική του πίστη, χωρίς να υποκύψει έναντι θανάσιμων βασανιστηρίων, αλλά ακόμη και έναντι της αποφάσεως δια τον απαγχονισμό του.

Η σημερινή εορτή, μέρα μνήμης και περισυλλογής, για τον άνθρωπο, που διδάσκεται να τιμά και να προασπίζεται την αληθινή, βαθειά και ειλικρινή του πίστη, όσα αγαπά και όσα πρεσβεύει. Η σημερινή εορτή, διδάσκει στον άνθρωπο, να μη διστάζει ακόμη και μπροστά στο θάνατο, για το αληθινό, το δίκαιο, το ενάρετο.

Ο Κωνσταντίνος, έγινε Χασάν, είδε τη μητέρα του να του κλείνει την πόρτα κατάμουτρα, αρνούμενη να δεχτεί έναν γιό «διαφορετικό» από εκείνον που γέννησε. Βασανίστηκε μέρα - νύχτα, επειδή τελικά ανακάλυψε μέσα του τη δύναμη να ομολογήσει την πίστη του στο Θεό. Στη φυλακή, η νύχτα έγινε μέρα και ουράνιο φως τον ελευθέρωσε από τα δεσμά.

«Χασάν μπέη», είπε, «είμαι ο άλλοτε υπηρέτης σου Κωνσταντίνος από την Ύδρα, που με δόλο με κάνατε μουσουλμάνο. Σου επιστρέφω τη ψεύτικη θρησκεία σου και σου λέγω ότι είμαι Χριστιανός και Χριστιανός θα πεθάνω».

Με βαθιά πίστη, ειλικρίνεια και αγάπη, οφείλουμε να πορευόμαστε. Έλληνες και Δωδεκανήσιοι, Ρόδιοι, οφείλουμε, παρά τις καθημερινές δυσκολίες, τις υπαρκτές αντιξοότητες, ακόμη και τα σύγχρονα βασανιστήρια, να πορευόμαστε με ακλόνητη πίστη και θάρρος, διαφυλάσσοντας τις αρετές που μας κληροδότησε η Χριστιανοσύνη. Αρετές, όπως η πίστη, η αφοσίωση, η αγάπη.

Χρόνια πολλά σε όλους όσοι γιορτάζουν σήμερα.
Χρόνια πολλά στους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες, στους Δωδεκανήσιους.
Χρόνια πολλά στη μνήμη του πολιούχου της Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου».

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!