Βίντεο: Αρκετός κόσμος κατευόδωσε στο Ενυδρείο της Ρόδου τον Λυκούργο

Απελευθερώθηκε χθες το πρωί, στα καταγάλανα νερά της Ρόδου, ο… Λυκούργος, μία θαλάσσια αρσενική χελώνα Caretta-caretta, η οποία βρέθηκε αδύναμη και τραυματισμένη τον περασμένο μήνα στην Λίνδο.

Μετά από ένα μήνα πια, ο «Λυκούργος», υγιής και δυνατός, απελευθερώθηκε χθες, στις 9 η ώρα το πρωί, από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου, όπου και φιλοξενούνταν αυτό το διάστημα, στην θαλάσσια περιοχή του Ενυδρείου, μπροστά σε πλήθος μαθητών και συμπολιτών μας.
Όλοι ετοιμοπόλεμοι, με τις φωτογραφικές μηχανές στο χέρι, περίμεναν να αποθανατίσουν την όμορφη στιγμή, που ο Λυκούργος μας, ελεύθερος πια επέστρεψε στο φυσικό  του περιβάλλον.

Η θαλάσσια χελώνα, που ανήκει στο σπάνιο είδος Caretta-caretta, γύρισε στο «σπίτι» της, με την συνοδεία παιδιών, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου, αλλά και μεγάλο μέρος συμπολιτών μας και φορέων, που βρέθηκαν χθες στο Ενυδρείο, προκειμένου να την αποχαιρετήσουν.

Την χελώνα υποδέχτηκε στη θάλασσα δύτης, ο οποίος την συνόδευσε μέχρι να χαθεί στα γαλάζια νερά του Αιγαίου, ενώ όλοι οι μαθητές αποχαιρέτησαν με ενθουσιασμό τον «Λυκούργο» μας.
Η κ. Μαρία Κορσίνη Φωκά, Βιολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, ιδιαιτέρα χαρούμενη και συγκινημένη, μίλησε στην «Ρ» για την όμορφη αυτή την στιγμή που απελευθέρωσαν την θαλάσσια χελώνα.

Συγκεκριμένα είπε: «Σήμερα είχαμε την χαρά να απελευθερώσουμε από το Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου τον Λυκούργο, μία Caretta-caretta, που φιλοξενήθηκε σε εμάς εδώ και ένα μήνα γιατί είχε βρεθεί στρεσαρισμένη και αδύνατη. Μετά από δύο βδομάδες σωστής διατροφής , άρχισε να τρώει μόνη της  και πήρε δύο κιλά. Ήταν αδύνατη αρκετές μέρες, είχε πρόβλημα και είμαστε χαρούμενη που ανάρρωσε γρήγορα και είναι καλά στη υγεία της. Δεν ήταν μεγάλης διάρκειας η φιλοξενία του Λυκούργου σε σχέση με άλλες περιπτώσεις αλλά χαρήκαμε πολύ που ήταν μαζί μας και επίσης χαρήκαμε που συμμετείχαν και πολλά παιδιά από τα σχολεία της Ρόδου και συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται και νοιάζονται για αυτά τα ζωάκια».

Ο «Λυκούργος»- όπως ονομάστηκε- ζύγιζε 33 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους του είναι 63 εκ. και το καμπύλο πλάτος του 59 εκ. Σήμερα ύστερα από συνεχή φροντίδα ζυγίζει 35 κιλά.
Η χελώνα βρέθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2016, στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου στην Λίνδο Ρόδου, με ενδείξεις ασιτίας, χωρίς εξωτερικά τραύματα και μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Ρόδου στις εγκαταστάσεις  του Υ.Σ.Ρ., υπό την εποπτεία του κ. Π. Μαργιέ-κτηνιάτρου Α.Π.Θ,- ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

(Φωτογραφίες: Βασίλης Καϊμενάκης)