Θα συνεχιστεί ο αγώνας  για τη στελέχωση των υπηρεσιών

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», διεμήνυσε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας, χθες, 15 Νοεμβρίου, έπειτα από ομόφωνη απόφαση που έλαβε πριν από ένα μήνα το περιφερειακό συμβούλιο, ως μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας προς την Κεντρική Διοίκηση για την υποστελέχωσή της.

 

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, η λειτουργία των υπηρεσιών γίνεται εδώ και πολύ καιρό, με πάρα πολύ μεγάλο κόπο, με πολλές θυσίες από πλευράς και αιρετών αλλά κυρίως των εργαζομένων, και πάρα πολύ δύσκολα μπορούν και καλύπτουν τις ανάγκες των νησιών. Και είπε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι η Περιφέρεια μπορεί και, στην πράξη τουλάχιστον, προσφέρει πολλές και πολύ σημαντικές υπηρεσίες, και παίρνοντας και πολλές νέες και σημαντικές πρωτοβουλίες, δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον αυτή η κατάσταση το να λειτουργούν τα πιο πολλά γραφεία, οι πιο πολλές υπηρεσίες, με ένα ή κανένα εργαζόμενο».

Μιλώντας για τις δυσκολίες μετακίνησης στα 48 κατοικημένα νησιά της Περιφέρειας, για τις οποίες χρειάζεται…να πείσουν, είπε ότι πρόκειται γι’ αυτή την αντίληψη που είναι αποτέλεσμα ενός άκρατου λαϊκισμού και κομπλεξισμού που λέει ότι η ισότητα αφορά μόνο το ύψος των συντελεστών ΦΠΑ.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα ότι απέχουμε μέρες μόνο για ν’ ανακοινωθούν οι προσλήψεις που χρειάζονται οι ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου και στο σημείο αυτό στάθηκε στο παράπονο το οποίο διατύπωσε και στο συνέδριο της ΠΕΔ. Είπε, λοιπόν, ότι στην Περιφέρεια ποτέ δεν μιλούν για την Αυτοδιοίκηση του Β’ Βαθμού αλλά σχεδόν πάντα για την Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της και είναι το παράπονο που έχουν από τον Α’ βαθμό γι’ αυτό και ζήτησε από τους 34 Δημάρχους της περιφέρειάς μας να έχουν πάντα στο μυαλό τους, στο λόγο τους, στις συναντήσεις τους, ότι η Αυτοδιοίκηση στο Νότιο Αιγαίο μπορεί να δουλέψει μόνο σε συνεργασία Α’ και Β’ βαθμού.

Σε σχέση με τις προσλήψεις είπε ότι ποτέ, σε καμία συνάντηση στην Αθήνα, δεν μίλησε μόνο για τη στελέχωση της Περιφέρειας αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι επαρκώς στελεχωμένη Περιφέρεια με τους Δήμους να υποφέρουν από κάτω σε προσωπικό, δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα αφού είναι πάρα πολλά τα θέματα για τα οποία απαιτείται να είναι στελεχωμένοι και οι Δήμοι, όπως για παράδειγμα στην προετοιμασία και υλοποίηση προτάσεων του ΕΣΠΑ που χρειάζεται συνεργασία.

Είπε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ότι κάθισαν πολλές φορές με τον Υπουργό Εσωτερικών, και πολλές ώρες, για να δουν πως μπορεί ένας αριθμός προσλήψεων στο Νότιο Αιγαίο να ισορροπήσει τον Α’ και Β’ βαθμό και θέλει να πιστεύει ότι με αυτές θα αναζωογονηθούν οι Δήμοι.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην παρουσία στη Ρόδο, το περασμένο Σάββατο, του νέου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, μαζί με τον Υφυπουργό και συμπατριώτη μας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, κατά την οποία μας έδωσε την είδηση ότι έχει αποφασιστεί ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων και, όπως είπε, μένει να δουν την απόφαση, τις ειδικότητες, την κατανομή, για να τοποθετηθούν πάνω σ’ αυτό.

«Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει τα εξής:
«Η πολυσυζητημένη τελικά κινητοποίηση για κλείσιμο της Περιφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση και τα προβλήματα που προκύπτουν από την σοβαρή έλλειψη προσωπικού, κατέληξε σε φιάσκο με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής. 

Μία μέρα πριν, στις 14/11/2016,  έστειλαν στους υπαλλήλους έγγραφο με το οποίο διευκρίνισαν ότι το περιεχόμενο της αναστολής λειτουργίας της Περιφέρειας είναι να βρίσκονται στην υπηρεσία τους και να εξυπηρετούν μόνο σοβαρές περιπτώσεις!!!  Αποτέλεσμα,  όλο το προσωπικό της Περιφέρειας να διεκπεραιώνει και σήμερα το πλήθος των υπηρεσιακών υποθέσεων  που συσσωρεύονται καθημερινά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τα προσχήματα μπροστά στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μην μπορεί στοιχειωδώς να καλυφθούν οι ανάγκες της, προχώρησαν σε εξαγγελία κινητοποίησης που δεν είχαν τελικά καμιά διάθεση να υλοποιήσουν. Εξ άλλου το  διεκδικητικό πλαίσιο, με το οποίο κινητοποιούνται, είναι το ίδιο με αυτό της ΕΝΠΕ,  που ευθυγραμμίζεται με τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε ότι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων προϋποθέτει σύγκρουση με αυτή τη πολιτική, πράγμα που θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη πορεία. Μια σύγκρουση που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Περιφερειακή Αρχή, αλλά αντίθετα κινείται στα ίδια πολιτικά πλαίσια,  σαν κομμάτι του κρατικού μηχανισμού.

Η ικανοποίηση των  σημερινών αναγκών τόσο των υπαλλήλων όσο και των κατοίκων των νησιών, περνά μέσα από το δυνάμωμα της πάλης τους για κατάργηση όλων των αντεργατικών- αντιλαϊκών νόμων, την αναπλήρωση  των τεράστιων απωλειών μέχρι σήμερα, την οριστική ανατροπή  της αντιλαϊκής πολιτικής».