Αισιόδοξος για την τουριστική περίοδο του 2017 ο περιφερειάρχης

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα όσα δήλωσε, χθες, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σχετικά με τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση για τη σεζόν του 2017 αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν από τους μεγάλους tour-operator, ήδη καταγράφεται μία αύξηση του 11% για τη Ρόδο και του 12% για την Κω!

Ο κ. Χατζημάρκος, καταρχήν, αναφέρθηκε στην έκθεση «World travel market» του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και είναι η πρώτη ουσιαστικά που ανοίγει τον κύκλο των εκθέσεων τουρισμού. Πρόκειται για μία έκθεση που ίσως είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο και συμμετέχουν 182 χώρες.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η Περιφέρειά μας, εκεί, είχε μία παρουσία την οποία χαρακτήρισε ανατρεπτική σε σχέση με το παρελθόν της αφού ήρθε να υπηρετήσει αυτό που ξεκίνησαν πέρυσι, το να υπηρετήσουν καλύτερα την ταυτότητα των νησιών μας σε ό,τι αφορά στον τουρισμό και μέσα από το τριετές πλάνο που κατήρτισαν για τον τουρισμό, να ευθυγραμμίσουν όλες τις δράσεις με έναν τρόπο που να λειτουργούν συμπληρωματικά για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι και η παρουσία μετράει και αυτή της Περιφέρειας στο Λονδίνο, ήταν μία παρουσία που απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια, μία περιοχή ανάμεσα σε τόσες χώρες.

Οι προβλέψεις
Παρά το γεγονός ότι απέχουμε πολύ, χρονικά, από την έναρξη της σεζόν του 2017, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να γνωστοποιήσει ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο θετικά μηνύματα για την επόμενη σεζόν, «για να μην είμαστε μεμψίμοιροι και να ξεφύγουμε από την γκρίνια και τη μιζέρια», όπως είπε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, από τους μεγάλους tour-operator από τους οποίους έχουν και στοιχεία προκρατήσεων-αφού ούτε στους μικρότερους ούτε και για τους ανεξάρτητους πελάτες μπορούν να έχουν-η Ρόδος είναι συν 11% ήδη και η Κως στο 12% πάνω.  Και δήλωσε ο Περιφερειάρχης: «Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή, νομίζω ότι πηγαίνουμε για μία σεζόν η οποία θα είναι ακόμα πιο δυνατή και απ’ ότι φαίνεται δεν θα χάσουμε αυτό που χάσαμε το 2016, έναν μήνα στο ξεκίνημα».

Πάντως, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η αισιοδοξία και τα θετικά μηνύματα δεν τους κάνουν να είναι πλαδαροί και προτίθενται να δουλέψουν πιο εντατικά στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στο ψηφιακό κομμάτι της προβολής και στις επαφές με τις αεροπορικές εταιρίες αφού τα μηνύματα που έχουν είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων και είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο.

Για τα υδατοδρόμια
Ερωτηθείς σχετικά με τα υδατοδρόμια, είπε ότι κατά την παρουσία εδώ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, του νέου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και του νέου Υφυπουργού, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού (σ.σ. για το συνέδριο της ΠΕΔ), οι τρεις τους είχαν συνεργασία και τις επόμενες ημέρες θα ορίσουν μία συνάντηση στο Υπουργείο, στην Αθήνα, μια και στην ατζέντα του Υπουργείου είναι πολλά θέματα της Περιφέρειας και πολλά μέτωπα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπάρχουν κάποια ζητήματα σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλα αυτά τα θέματα θα τα δουν μαζί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Είπε, ακόμη, ότι και οι δύο έχουν εκφραστεί θετικά για το θέμα των υδατοδρομίων και αυτή τη στιγμή περιμένουν την υπογραφή του Υπουργού για την έγκριση όλων των νέων προγραμματικών συμβάσεων. Δεν παρέλειψε, όμως, να θυμίσει ο Περιφερειάρχης ότι, οι προηγούμενες είκοσι π.σ. που είχαν κάνει, έμπλεξαν και είπε ότι είναι εξαιρετικά ύποπτο το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Περιφέρεια και θεωρεί ότι αξίζει να ερευνηθούν και τα κίνητρα αυτών που τορπίλισαν την προσπάθεια όλη αυτή. Στη συνέχεια, διεμήνυσε:

«Πάντως, να ξέρουν όσοι υπονομεύουν αυτό τον αγώνα που δίνουμε για τα υδατοδρόμια, δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν θα συνεχίσουν να μένουνε κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους ή τη διάχυση ευθυνών που γίνεται σε ένα εξαιρετικά γραφειοκρατικό περιβάλλον. Θα…τους ξετρυπώσουμε όπου και να κρύβονται. Αυτό να το ξέρουν. Και δεύτερον και σπουδαιότερο δεν θα καμφθούμε καθόλου. Το σχέδιο με τα υδατοδρόμια θα υλοποιηθεί, δεν θα τους περάσει!», είπε και δήλωσε ότι το 2017 θα είναι έτοιμα και τα πρώτα υδατοδρόμια.

Για την πρωτιά Ροδίτη
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στον σημαντικό διαγωνισμό, “European young chef”, που διεξήχθη προχθές στην Ισπανία, στον οποίο χώρες με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία και μεγάλη εμπειρία στο θεσμό αυτό, επενδύουν σημαντικά αφού η γαστρονομία τους υπηρετεί και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό και της οικονομίας τους.

Η Περιφέρεια, λοιπόν, πήρε μέρος σ’ αυτό το διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαίου νέου chef, με ένα νεαρό παιδί που επελέγη από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου, το Σταμάτη Μισομικέ από τη Ρόδο. Και δήλωσε ο Περιφερειάρχης: «Είναι πάρα πολύ μεγάλη διάκριση, πάρα πολύ μεγάλη χαρά, πάρα πολύ μεγάλη η ικανοποίηση», είπε αφού ο Σταμάτης Μισομικές έχει από προχθές τον τίτλο και η Περιφέρεια η νικήτρια περιφέρεια μέσω αυτού.

Ευχαρίστησε τη Λέσχη Αρχιμαγείρων για την εξαιρετική συνεργασία, χαρακτηρίζοντάς τους ως πολύτιμους συνεργάτες και βασικό πυλώνα στον αγώνα που δίνει η Περιφέρεια για τη διεκδίκηση του τίτλου της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης το 2019.