Συκοφαντική και ρατσιστική ανάρτηση   σε βάρος του εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν με επιστολή τους στη ΡΟΔΙΑΚΗ τα μέλη του μαθητικού συμβουλίου του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου, σε ρατσιστική και συκοφαντική ανάρτηση που έγινε στο διαδίκτυο. 

Στην επιστολή  που υπογράφεται από τον πρόεδρο κο Μάνο Αμπελά και τον γραμματέα του Συλλόγου κο Δημήτρη Αρβανίτη, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Είναι φυσιολογικό σε σχολικά συγκροτήματα, που ημερησίως δραστηριοποιούνται χιλιάδες μαθητές να παρουσιάζονται μεγαλύτερες φθορές στις υποδομές τους. Βέβαια, τα προβλήματα υποδομών έχουν άμεση σχέση και με την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, κυρίως των ΕΠΑ.Λ. Κάποια από αυτά αντιμετωπίζονται μέσα από τη συνεννόηση και συνεργασία των συλλογικών οργάνων μαθητών και καθηγητών.

Οι παρεμβάσεις τους έχουν φέρει αποτελέσματα, μερικές υποδομές βελτιώνονται, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους.

Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την ανακαίνιση των αιθουσών (βάψιμο), την διαμόρφωση της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, η οποία είναι πλέον ικανή να φιλοξενήσει πολύπλευρες εκδηλώσεις των μαθητών, όπως π.χ. προβολή ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, κ.α.

Η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών είναι λειτουργική και παιδαγωγική, αφού τα παιδιά παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους, μαθαίνουν να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, να τσακώνονται και να συμφιλιώνονται, ώστε από κοινού να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που συναντάνε στη σχολική και κοινωνική ζωή τους.

Είμαστε μάρτυρες αυτής της υπεύθυνης, ώριμης άποψης και στάσης των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου και του Μαθητικού τους Συμβουλίου, μέσα από την κοινή κινητοποίηση με το δικό μας αντίστοιχο συλλογικό όργανο για τη μη κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ. Μια κινητοποίηση που στέφθηκε με επιτυχία!

Ως συλλογικό όργανο της Μαθητικής Κοινότητας του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, θεωρούμε απαράδεκτη την ανώνυμη καταγγελία κατά των μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

Ο καταγγέλλοντας ενέργησε με άμεσο δόλο. Η σκόπιμη αποφυγή ενημέρωσης του συλλογικού οργάνου των μαθητών, η δημιουργία blog για την ανάρτηση του ρατσιστικού του "δηλητηρίου" και η ανώνυμη ανάρτησή του, δεν έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων μέσα στα σχολεία.

Αντίθετα, σκόπιμα θέλει να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις των μαθητών με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς (ανεγκέφαλα, εχθρούς, παιδαρέλια), να σπείρει το μίσος και τον ρατσισμό λόγω της διαφορετικότητας και τελικά να διασύρει όλους τους μαθητές της β/θμιας εκπαίδευσης στα μάτια της κοινωνίας.

Επιδιώκει μέσα από την υπεργενίκευση μεμονωμένων καταστάσεων να εκθέσει τους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση του σχολείου, τους οποίους θεωρεί ανήμπορους να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, ενώ αυτός ως «ειδικός» δίνει συμβουλές για ποινικές διώξεις μαθητών, για παρέμβαση εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών στα ζητήματα της σχολικής κοινότητας.

Οι μαθητές και οι καθηγητές των ΕΠΑ.Λ. ξέρουν να αγωνίζονται! Οι παρεμβάσεις τους για διορισμό καθηγητών, για βιβλία, για βελτίωση υποδομών, για χρηματοδότηση και εξοπλισμό στα εργαστήρια είναι συνεχείς. Δεν φοβόμαστε, από κοινού θα απομονώσουμε τους «καταγγέλλοντες» που θέλουν να ποινικοποιήσουν τη σχολική ζωή μας.

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ρόδου ζητάμε την άμεση κατάργηση από το διαδίκτυο της συκοφαντικής και ρατσιστικής ανάρτησης του «ανώνυμου καταγγέλλοντος».